Aktualizacja: 7 lipca 2022
Żelazo stanowi bardzo ważny element naszej diety. Spełnia bowiem ważną funkcję w organizmie. Stanowi m.in. składnik hemoglobiny, która transportuje tlen, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, a także zwiększa odporność. Jakie inne funkcje jeszcze pełni? Jakie jest najlepsze źródło żelaza oraz jakie są skutki jego niedoboru i nadmiaru w diecie? Sprawdźmy.
Żelazo i jego rola w organizmie
Żelazo nie występuje w organizmie człowieka w stanie wolnym. Stanowi więc składnik wielu ważnych białek takich jak m.in. hemoglobina, mioglobina oraz enzymy (katalazy, cytochromu, peroksydazy). Pierwiastek ten bardzo ważny jest w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pomaga chronić organizm przed różnego rodzaju infekcjami. Ponadto jest pierwiastkiem wiążącym tlen. Obecny w hemoglobinie wiąże cząsteczki tlenu, które następnie transportowane są do narządów. Dla przykładu mięśnie, które potrzebują tlenu, otrzymują go dzięki cząsteczkom żelaza w mioglobinie. Dodatkowo żelazo ma właściwości przeciwutleniające. Pomocne jest więc w walce z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za szybsze starzenie się skóry, a także całego organizmu. Żelazo występuje również w enzymach tkankowych, umożliwiając ich prawidłowe funkcjonowanie. Warto zaznaczyć, że wpływa na metabolizm cholesterolu oraz działa oczyszczająco na wątrobę.
Źródło żelaza
Żelazo występuje w wielu produktach. Jego źródła można podzielić na pochodzenie zwierzęce (hemowe) oraz pochodzenie roślinne (niehemowe). Najlepsze źródło żelaza to m.in.:
- chude mięso czerwone;
- mięso drobiowe;
- żółtka jaj;
- wątróbka;
- orzechy;
- suszone owoce: morele, rodzynki, śliwki;
- botwinka, buraki;
- zielone warzywa np. rzeżucha, brokuły;
- soja;
- groch;
- fasola;
- natka pietruszki;
- chleb żytni, pełnoziarnisty.
Niedobór żelaza
Niedobór tego pierwiastka w organizmie może wystąpić u kobiet podczas obfitej miesiączki. Wówczas towarzyszyć mogą zawroty głowy oraz przyspieszone bicie serca. Jeśli jednak nie zostanie ono uzupełnione może pojawić się anemia. Do innych objawów niedoboru tego pierwiastka należą:
- wypadanie włosów;
- łamliwość paznokci;
- bladość skóry;
- owrzodzenie języka;
- wahania nastroju.
Nadmiar żelaza
Nadmiar żelaza w diecie może pojawić się podczas zwiększonego wchłaniania go z przewodu pokarmowego. Ponadto zbyt duża ilość tego pierwiastka w organizmie może pojawić się w wyniku przetaczania krwi lub tzw. hemochromatozy (choroby polegającej na gromadzeniu się żelaza w organizmie). Wówczas mogą pojawić się:
Naturalny produkt Spirulina + żelazo od bioalgi jest czysto roślinnym źródłem żelaza, wyprodukowanym wyłącznie przez Matkę Naturę. Jego biodostępność jest dzięki temu na wysokim poziomie co pozwala m.in. na uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka ...
Zobacz tutaj ...
Do listy dorzuciłabym jeszcze pokrzywę 🙂 Sok z pokrzywy to absolutny must have dla każdego anemika 🙂
Ja bym jeszcze dodała do tej listy pokrzywę 🙂 Przyrządzony z niej sok jest pełen żelaza – to codzienne must have ksżdego anemika 🙂
Ja bym do tej listy dorzuciła jeszcze pokrzywę – to skarbnica żelaza, a przyrządzony z niej sok powinien byc w codziennej dziecie „anemików” 🙂
Ja bym do listy dorzuciła jeszcze pokrzywę – sok z pokrzywy to skarbnica żelaza, prawdziwe antidotum na anemię!
Jak miałam anemię, jadłam duże ilości wątróbki, buraków i czerwonego wina 🙂
Świetny post, ja nie mam problemu z żelazem, ale warto wiedziec na przyszość
Dziękuję za przypomnienie gdzie jest najwięcej żelaza 🙂
Coś dla mnie, ponieważ od czasu do czasu mam niski poziom żelaza 🙂