Aktualizacja: 3 kwietnia 2024
Zielona kawa jest obecnie wciąż mało znanym produktem, w porównaniu do tradycyjnej małej czarnej. Wielu z nas uwielbia ją pić, najlepiej jednak smakuje z dodatkami takimi jak mleko, cukier czy bita śmietana. Niewiele jednak osób wie o istnieniu innych rodzajów tego pysznego napoju. Jednym z nich jest zielona kawa, która ma wiele cennych właściwości. Należą do nich m.in. redukcja masy ciała i tkanki tłuszczowej czy przyspieszanie procesów regeneracyjnych organizmu po wysiłku. Poznajmy bliżej właściwości zielonej kawy oraz powody, dla których warto ją pić.
Spis treści
Zielona kawa – charakterystyka
Obecnie występuje ogromna ilość rodzajów kawy. Może być mielona, rozpuszczalna, wykonana z ziaren palonych lub niepalonych. Zielona kawa wytwarzana jest właśnie z tych niepalonych. Ponadto owoc kawowca, z którego powstaje późniejszy napój, podczas jego produkcji jest jeszcze koloru zielonego.
Z tego też względu zielona kawa nie ma tak charakterystycznego smaku i aromatu jak kawa czarna. Jest bowiem łagodniejsza i bardziej kwaśna. Niektórym może w smaku przypominać zieloną herbatę. Ciekawe jest jednak to, że zielona kawa posiada tę samą ilości kofeiny co kawa czarna. Wykazuje więc takie same działanie pobudzające.
Zielona kawa – właściwości
Ziarna zielonej kawy, dzięki nie poddawaniu ich procesom palenia, posiadają duże ilości kwasu chlorogenowego, który zalicza się do grupy polifenoli. Posiada więc silne właściwości antyoksydacyjne. Usuwa z organizmu wolne rodniki, zapobiegając tym rozwojowi chorób nowotworowych, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu. Warto również wiedzieć, że zielona kawa posiada trzykrotnie silniejsze działanie antyoksydacyjne niż zielona herbata. Ponadto kwas chlorogenowy spowalnia i obniża wchłanianie cukrów w naszym przewodzie pokarmowym, przez co organizm czerpie go chętniej ze swoich zapasów. Zielona kawa mocno polecana jest osobom, które walczą z nadmiarem kilogramów. Odkryto bowiem, że kwas chlorogenowy w połączeniu z kofeiną powoduje spadek masy ciała oraz zmniejszenie się cellulitu. Wykazuje także działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe.
Z kolei zawarty w zielonej kawie kwas kawowy posiada właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i przeciwmiażdżycowe. Stanowi również ważny antyoksydant. Z tego też względu spożywanie zielonej kawy pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek, chroni organizm przed powstaniem kamieni żółciowych. Do cennych właściwości zielonej kawy należy także jej ochronne działanie na wątrobę, jak również wzmacnianie odporności organizmu poprzez zwiększanie produkcji przeciwciał.
Jak przygotować zieloną kawę?
Gdy kupujemy zieloną kawę w ziarnach, warto najpierw zgnieść je w moździerzu, a następnie zmielić w młynku elektrycznym. Tak zmieloną kawę zalewamy gorącą wodą (najlepiej gdy posiada temperaturę 90 stopni Celsjusza). Napar wykonuje się z około 2-3 łyżeczek. Z kolei jeśli decydujemy się na pełne ziarna kawy warto pamiętać o tym, że możemy zalewać je aż trzykrotnie. Nie należy więc wyrzucać ich już po pierwszym użyciu.
Optymalna ilość spożywania zielonej kawy dziennie to 2-3 filiżanki. Dobrym rozwiązaniem jest stosowanie jej jako dodatek do niskokalorycznych diet.
Zobacz również: Kiedy najlepiej pić kawę?
Gdzie można kupić zieloną kawę?
Zieloną kawę możemy dostać w sklepach ze zdrową żywnością oraz w palarniach kawy. Cena za opakowanie 400 g zielonej kawy waha się w granicach 25 zł.
Jak smakuje zielona kawa?
Na pewno smakuje inaczej niż kawa czarna. Różnica w smaku polega przede wszystkim na braku wyraźnej goryczy, która występuje w kawie czarnej. Zielona kawa ma łagodniejszy smak, można w niej wyczuć również lekką kwaskowatość. Wiele osób spożywających zieloną kawę porównuje jej smak do zielonej herbaty. Pamiętajmy jednak, że tego rodzaju napoje niekoniecznie mają smakować, a przede wszystkim działać.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Śmiechowska M., Dmowski P., Przybyłowski P., Ocena jakości kawy zielonej importowanej do Polski, Żywność, 3/2003.
- Pastusiak K., Dudek M., Kręgielska-Narożna M., Walczak-Gałęzewska M., Suliburska J., Bogdański P., Zielona kawa a parametry gospodarki węglowodanowej oraz wartości ciśnienia tętniczego, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2016.
Próbowałam kiedyś zieloną kawę – jednak jej smak, według mnie, daleko odchodził od smaku klasycznej, czarnej 😉
Słyszałam naprawdę różne opinie na temat zielonej kawy, skrajne opinie 😉 Ja chyba zostanę przy czarnej kawie, pitej dla przyjemności, a dla zdrowia bede piła zieloną herbate
Do tej pory piłam tylko zielona herbatę :). Zielonej kawy nie próbowałam.