Aktualizacja: 25 marca 2022
Utrata apetytu to częsta dolegliwość, która może zarówno towarzyszyć różnym stanom chorobowym, jak i być całkowicie fizjologicznym zjawiskiem. Jeśli zdarza się raz na jakiś czas, zwykle nie ma powodów do zmartwień. Inaczej, jeśli utrata apetytu występuje przewlekle i prowadzi do notorycznego pomijania ważnych posiłków w ciągu dnia.
Z czego wynika utrata apetytu?
Utrata apetytu może być spowodowana licznymi chorobami, takimi jak:
- grypa, przeziębienie;
- nowotwory;
- niedobór kwasu żołądkowego;
- alergia pokarmowa;
- choroba Leśniowskiego-Crohna;
- choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy;
- depresja;
- anoreksja, różnego rodzaju zaburzenia odżywiania;
- infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych;
- zakażenie pasożytami.
Oczywiście utrata apetytu może wskazywać również na fizjologiczne stany, takie jak:
- nadmierny stres w życiu;
- niewyspanie;
- picie zbyt małej ilości wody;
- silne stany emocjonalne, np. żal, smutek czy radość;
- nadużywanie niektórych leków;
- palenie papierosów;
- zbyt monotonna dieta;
- podeszły wiek;
- wysokie temperatury otoczenia;
- nadużywanie alkoholu.
Ze względu na tak duży wachlarz możliwych przyczyn konieczna jest szczegółowa diagnostyka problemu. Zwłaszcza, jeśli brak apetytu występuje od dłuższego czasu i nie ma nic wspólnego ze stresem czy niewyspaniem.
Zobacz również: Zaburzenia apetytu – główne przyczyny.
Konsekwencje utraty apetytu
Dłuższy czas zmagania się z utratą apetytu skutkuje przede wszystkim niedoborami pokarmowymi. Nie ma w tym nic dziwnego – witaminy, białka, minerały, tłuszcze czy węglowodany dostarczamy wraz z pożywieniem. Jeśli unikamy posiłków (lub sięgamy jedynie po niezdrowe przekąski i napoje), nie uzupełniamy dziennego zapotrzebowania organizmu na te składniki. W konsekwencji ich ilość w ustroju stopniowo maleje, powodując między innymi:
- przewlekłe zmęczenie, osłabienie;
- senność lub problemy ze snem;
- pogorszenie kondycji skóry, włosów i paznokci;
- zaburzenia miesiączkowania u kobiet i potencji u mężczyzn;
- zaburzenia libido;
- wypadanie włosów;
- omdlenia;
- zaburzenia rytmu serca;
- nagły spadek masy ciała lub wręcz przeciwnie – tycie wskutek zahamowania procesów metabolicznych;
- znaczne obniżenie odporności;
- problemy z krzepnięciem krwi;
- zmniejszenie masy mięśniowej.
Konsekwencji niedoborów pokarmowych jest znacznie więcej. W skrajnych przypadkach utrata apetytu może prowadzić do uszkodzenia istotnych narządów wewnętrznych.
Co robić, gdy nie mamy apetytu?
Obawiająca nas utrata apetytu wymaga wizyty u lekarza. Podstawą jest bowiem wykonanie podstawowych badań: moczu i krwi, aby ocenić ogólny stan zdrowia i gospodarkę hormonalną ustroju. Jeśli przyczyną będzie zdiagnozowana podczas takich badań choroba, należy jak najszybciej rozpocząć jej leczenie. Przykładowo, zakażenie pasożytami będzie wymagać odpowiedniej farmakoterapii, natomiast nowotwory – chemioterapii lub radioterapii. Jeśli zaś przyczyną jest grypa, należy pić dużo wody, odpoczywać, wygrzewać się i w razie konieczności zbijać gorączkę. Jeśli nie mamy apetytu i jesteśmy w trakcie leczenia konkretnej choroby, możemy stosować następujące rady:
- przemycaj witaminy i minerały w sokach oraz koktajlach;
- jedz lekkostrawne pokarmy;
- sięgaj po zupy – najlepiej te na ryżu lub w wersji kremowej;
- pij wodę;
- suplementuj najważniejsze witaminy i minerały, np. pod postacią Spiruliny;
- wspomagaj się naparami poprawiającymi apetyt, np. z kopru włoskiego, mięty pieprzowej czy kolendry siewnej.
Jeśli dana choroba jest przewlekła i nie wymaga przebywania w łóżku (np. zespoły jelitowe, nowotwory), udaj się na spacer na świeżym powietrzu. Ruch w połączeniu z dużą dawką tlenu wzmaga apetyt. Inaczej sytuacja wygląda, gdy utrata apetytu wiąże się ze stresem, silnymi emocjami czy niewyspaniem. Wówczas najlepiej zmienić styl życia – wyspać się, unikać stresu, odczekać, aż silne emocje przeminą.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wernio E., Dardzińska J., Małgorzewicz S., Anoreksja wieku podeszłego – epidemiologia, przyczyny, konsekwencje zdrowotne, Geriatria, 10/2016.
- Korek E., Krauss H., Piątek J., Chęcińska Z., Regulacja hormonalna łaknienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2/2013.
- Stachowicz M., Janas-Kozik M., Olszanecka-Glinianowicz M., Chudek J., Rola leptyny w zaburzeniach odżywiania się – współczesne poglądy, Psychiatria Polska, 5/2013.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
Zostaw komentarz