Aktualizacja: 11 maja 2022
Szkodliwe produkty spożywcze nie są nam obce. Wszyscy doskonale wiedzą, że proces starzenia dotyka każdego z nas. Polega on na wywoływaniu w organizmie trwałych zmian degeneracyjnych. Przyczyn powodujących ten proces jest bardzo wiele. Do jednej z nich należy m.in. sposób w jaki się odżywiamy. Wiele produktów, które jemy na co dzień przyspieszają ten mechanizm. Co takiego należy ograniczać lub całkowicie wyeliminować z diety, aby móc choć trochę spowolnić procesy starzenia?
Spis treści
Odżywianie ma znaczenie
Sposób naszego odżywiania odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Niestety przyjmowanie niektórych produktów w ciągu dnia w sposób regularny i przez długi czas może fatalnie odbić się na naszej kondycji, wywołując zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Dodatkowo może również przyspieszać procesy starzenia. Wszystko to w znaczny sposób utrudni nam codzienne funkcjonowanie. Dlatego tak ważne jest przywiązywanie szczególnej uwagi do tego co jemy każdego dnia.
Tak naprawdę nasze zdrowie jest wyłącznie w naszych rękach i zależy od tego jakie produkty dostarczamy organizmowi. Starajmy się, aby nasza dieta składała się ze zdrowych produktów, a unikajmy tych, które dostarczają nam szkodliwych składników. Poniżej przedstawiamy produkty, które dodadzą nam lat.
Szkodliwe produkty, które przyspieszają starzenie
Szkodliwe produkty, które mogą wpłynąć na przyspieszenie starzenia się organizmu zaliczamy:
1. Wędliny
Oprócz tego, że wędliny zawierają duże ilości tłuszczu są również źródłem „dodatkowych” szkodliwych substancji dla naszego organizmu, takich jak barwniki, konserwanty, wzmacniacze smaku i utrwalacze koloru. Wszytko to może wspomagać rozwój nowotworów żołądka i wątroby. Ponadto inne zawarte w wędlinach związki mogą wywoływać reakcje zapalne przyspieszające procesy starzenia. Wędliny, które często pakowane są w plastikowe opakowania mogą dodatkowo zawierać substancje zwane ftalanami. Są one w stanie przechodzić na pokarm, a spożywając go, odkładają się w tkankach naszego organizmu m.in. zaburzając gospodarkę hormonalną. Wędliny posiadają także duże ilości soli, która spożywana w nadmiarze działa destrukcyjnie na żywotność naszych komórek.
2. Słodycze
Słodycze to przede wszystkim cukier. Spożywanie cukru w nadmiarze prowadzi do otyłości, a następnie do pojawienia się cukrzycy. Częste przyjmowanie słodyczy (cukrów prostych) prowadzi do szkodliwych i przede wszystkim trwałych zmian w tkankach organizmu oraz przyspieszenia procesów ich starzenia. Węglowodany znajdując się we krwi łączą się z białkami (kolagenem i elastyną warunkujące kondycję skóry m.in. jej jędrność, elastyczność i nawilżenie) niszcząc naczynia krwionośne, przyczyniając się do powstania wielu chorób przewlekłych.
3. Smażone mięso
Smażone mięso również należy do produktów negatywnie wpływających na nasze zdrowie oraz przyspieszających starzenie się organizmu. Głównie ze względu na to, że podczas jego obróbki termicznej wytwarzanych jest wiele związków AGE – produkty procesu glikacji (przyłączania się cukrów do białek krwi). Ilość tych związków zwiększa się wraz z temperaturą oraz z długością czasu w jakim je smażymy. Najwięcej związków AGE znajduje się w mięsach tłustych np. w wieprzowinie, dlatego jeśli decydujemy się na mięso grillowane lub smażone, warto wybierać te chude np. drób. Mięso smażone w wysokich temperaturach zawiera też inne, szkodliwe związki działające rakotwórczo. Są to m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.
4. Kawa
Kawa posiada wielu swoich zwolenników, ale również przeciwników. Słusznie. Pita w małych ilościach korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i zdrowie. Z kolei spożywana w nadmiarze, z cukrem, wysokoprocentowym mlekiem i innymi kalorycznymi dodatkami może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Zawarta w niej kofeina zwiększa insulinooporność organizmu, która z dodatkiem dużej ilości cukru może rozregulować pracę trzustki, a także przyczynić się do powstania cukrzycy. Niestety częste picie kawy przyspiesza także procesy starzenia. Głównie dlatego, że stymuluje produkcję kortyzolu tzw. hormonu stresu, Wpływa on negatywnie na zdrowie, ponieważ potęguje stres i sprzyja bezsenności.
5. Sól
Sól obecna jest w dużej ilości pożywienia. Dlatego należy na nią szczególnie uważać, ponieważ bardzo łatwą ją nadużyć. Spożywana w dużej ilości w znaczny sposób podnosi ciśnienie krwi, a to z kolei sprzyja rozwojowi chorób serca. Zbyt duża ilość soli w naszej diecie również powoduje starzenie się komórek organizmu, przyczynia się do powstania otyłości oraz cukrzycy typu 2. Dodatkowo zatrzymuje wodę w organizmie, a także wypłukuje wapń z organizmu przyczyniając się do zachorowań na osteoporozę.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Marchewka A., Dąbrowski Z., Żołądź J., Fizjologia starzenia się. Profilaktyka i rehabilitacja, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2012.
- Lewandowicz M., Zindywidualizowana dietoterapia w odpowiedzi na zmiany w przewodzie pokarmowym związane ze starzeniem się lub wielochorobowością – część I., Geriatria, 8/2014.
- Kostecka M., Kostecka J., Wpływ diety na wygląd skóry, Kosmetologia Estetyczna, 4/2013.
bardzo ciekawe! nie wiedziałam, że wędliny to aż taka zbrodnia!
Najgorzej to z tą kawą i słodyczami. Całą resztę mogę ograniczyć albo wyeliminować 😉
To pij kawe z ganoderma. Ja tak robie
Dieta to bardzo ważna rzecz, jednak uważam , ze jak we wszystkim trzeba podchodzic do niej z rozsądkiem. Wszystko jest dobre ale z umairem
Rzeczywiście, dzisiaj trzeba być bardzo uważnym na to, co spożywamy my i nasza rodzina. Na szczęście jeśli chodzi o zagrożenia myślę, że coraz większa jest nasza świadomość. Artykuł ciekawy, pozdrawiam 🙂
Dobrze, że wędliny są na pierwszym miejscu wśród szkodliwych pokarmów – dla mnie to produkt, który w ogóle nie powinien funkcjonować na rynku. Wszystkie wędliny smakują tak samo, nawet te droższe. Strasznie dawno ich nie jadłam i już nie przechodzą mi przez gardło. I bardzo dobrze, przynajmniej mnie nie kuszą!
Dieta jest oczywiscie szalenie ważna, ale nie przesadzałabym z tym „nasze zdrowie jest wyłącznie w naszych rękach i zależy od tego jakie produkty dostarczamy organizmowi”. Z obciążeniami genetycznymi często nie da się wygrać niestety, do tego dochodzi masa czynników zewnętrznych jak np duze zanieczyszczenie środowiska w którym żyjemy, brak dostępu do wysokiej jakości produktów, stresujące wydarzenia życiowe…. W kwestii jedzenia myślę, ze najważniejsze, aby unikać żywności przetworzonej, jeść lokalnie i sezonowo 🙂 i szukać lepszych źródeł żywności niż markety 😉