Aktualizacja: 23 stycznia 2024
Syrop klonowy to jeden z popularniejszych słodzików. Jest w 100% naturalny i zdecydowanie zdrowszy od cukru. W dzisiejszych czasach wiele osób konsumuje znaczne ilości cukru, zdecydowanie więcej niż organizm potrzebuje. Dlatego też syrop klonowy w odpowiednich dawkach może być zdrowszą alternatywą dla cukru stołowego.
Spis treści
Syrop klonowy – pozyskiwanie
Syrop klonowy pozyskiwany jest ze słodkiego płynu (SAP) krążącego w drzewach klonu. Najczęściej z trzech gatunków: klon cukrowy, klon czarny oraz klon czerwony. Pozyskuje się go w 2 krokach:
- Wierci się dziurę w drzewie i zbiera wyciekający płyn do pojemnika;
- Pozyskany płyn gotuje się w celu wyparowania wody, a następnie filtruje z zanieczyszczeń.
Syrop klonowy w sklepach można dostać w różnych kolorach, od jasnego aż po ciemny bursztynowy. Różnią się pomiędzy sobą głównie intensywnością smaku. Najmniej intensywny jest jasny syrop klonowy, który nadaje się idealnie np. do naleśników, a najbardziej intensywny jest ciemny. Zanim kupisz syrop klonowy, upewnij się czy jest on w 100% pozyskany z drzewa klonowego. Można natknąć się na wyroby, które jedynie w smaku przypominają syrop klonowy i zawierają duże ilości rafinowanego cukru.
Syrop klonowy – wartość odżywcza
W 100 g syropu klonowego znajduje się:
Poza sporą ilością cynku i manganu, syrop ten zawiera także bardzo dużą ilość cukru. W 100 g syropu znajduje się około 67 g cukru. Jest zatem nieco lepszą alternatywą dla cukru stołowego. Jak wiadomo cukier w nadmiarze jest bardzo szkodliwy i uważany jest za przyczynę wielu problemów zdrowotnych – cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i otyłości.
Syrop klonowy – właściwości zdrowotne
W syropie klonowym można znaleźć aż 24 różne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Przeciwutleniacze w postaci związków fenolowych zmniejszają ilość wolnych rodników powodujących stany zapalne w organizmie. Zdecydowanie lepiej wybierać ciemny syrop klonowy, w którym występuje więcej przeciwutleniaczy.
Syrop klonowy aplikowany bezpośrednio na skórę, podobnie jak miód, może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych skóry, suchości, wyprysków czy zaczerwienień. Warto stosować go w połączeniu z mlekiem, jogurtem naturalnym lub miodem tworząc maskę, która nie tylko nawilży skórę, ale również zniweluje objawy podrażnienia.
Ponadto, poprzez spożywanie syropu klonowego można dostarczyć do organizmu spore ilości cynku i manganu. Cynk pomaga w utrzymaniu krwinek białych na odpowiednim poziomie. Mangan odgrywa natomiast ważną rolę metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, reguluje poziom cukru we krwi oraz wchłanianie wapnia.
Jak smakuje syrop klonowy?
Syrop klonowy charakteryzuje się niezwykle bogatym i głębokim smakiem, który jest równocześnie słodki, ale także posiada delikatne nuty karmelu. Jest to słodzik o charakterystycznym, lekko drzewnym posmaku, który nadaje mu unikalny profil smakowy. Jego gęsta konsystencja nadaje potrawom i napojom przyjemną słodycz.
Zapach syropu klonowego jest jednocześnie słodki i lekko pikantny. Można wyczuć nuty karmelu, drzewa i delikatne akcenty wanilii. Jest to aromat, który kojarzy się z ciepłym, naturalnym środowiskiem leśnym. Zapach ten jest często intensywny, co dodaje przyjemnej warstwy do doświadczenia smakowego.
Syrop klonowy – podsumowanie
Syrop klonowy jest bardzo dobrą alternatywą dla wszelkiego rodzaju słodzików i białego, rafinowanego cukru, jeśli spożywany jest w odpowiednich ilościach. Warto go traktować jako dodatek do pełnowartościowej diety i alternatywę dla białego cukru, który nie zawiera żadnych witamin i minerałów. Tak długo, jak będzie spożywany z umiarem będzie wpływał pozytywnie na zdrowie.
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Nutrition and Health Benefits of pure maple syrup, International maple syrup Institute, 2012.
- Drzewiecka A., Sztuczne i naturalne środki słodzące, Kosmetologia Estetyczna, 4/2016.
Zostaw komentarz