Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 23 stycznia 2024

Syrop klonowy to jeden z popularniejszych słodzików. Jest w 100% naturalny i zdecydowanie zdrowszy od cukru. W dzisiejszych czasach wiele osób konsumuje znaczne ilości cukru, zdecydowanie więcej niż organizm potrzebuje. Dlatego też syrop klonowy w odpowiednich dawkach może być zdrowszą alternatywą dla cukru stołowego.

Syrop klonowy – pozyskiwanie

Syrop klonowy pozyskiwany jest ze słodkiego płynu (SAP) krążącego w drzewach klonu. Najczęściej z trzech gatunków: klon cukrowy, klon czarny oraz klon czerwony. Pozyskuje się go w 2 krokach:

  1. Wierci się dziurę w drzewie i zbiera wyciekający płyn do pojemnika;
  2. Pozyskany płyn gotuje się w celu wyparowania wody, a następnie filtruje z zanieczyszczeń.

Syrop klonowy w sklepach można dostać w różnych kolorach, od jasnego aż po ciemny bursztynowy. Różnią się pomiędzy sobą głównie intensywnością smaku. Najmniej intensywny jest jasny syrop klonowy, który nadaje się idealnie np. do naleśników, a najbardziej intensywny jest ciemny. Zanim kupisz syrop klonowy, upewnij się czy jest on w 100% pozyskany z drzewa klonowego. Można natknąć się na wyroby, które jedynie w smaku przypominają syrop klonowy i zawierają duże ilości rafinowanego cukru.

Syrop klonowy – wartość odżywcza

W 100 g syropu klonowego znajduje się:

Poza sporą ilością cynku i manganu, syrop ten zawiera także bardzo dużą ilość cukru. W 100 g syropu znajduje się około 67 g cukru. Jest zatem nieco lepszą alternatywą dla cukru stołowego. Jak wiadomo cukier w nadmiarze jest bardzo szkodliwy i uważany jest za przyczynę wielu problemów zdrowotnych – cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i otyłości.

Syrop klonowy – właściwości zdrowotne

W syropie klonowym można znaleźć aż 24 różne przeciwutleniacze, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym. Przeciwutleniacze w postaci związków fenolowych zmniejszają ilość wolnych rodników powodujących stany zapalne w organizmie. Zdecydowanie lepiej wybierać ciemny syrop klonowy, w którym występuje więcej przeciwutleniaczy.

Syrop klonowy aplikowany bezpośrednio na skórę, podobnie jak miód, może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych skóry, suchości, wyprysków czy zaczerwienień. Warto stosować go w połączeniu z mlekiem, jogurtem naturalnym lub miodem tworząc maskę, która nie tylko nawilży skórę, ale również zniweluje objawy podrażnienia.

Ponadto, poprzez spożywanie syropu klonowego można dostarczyć do organizmu spore ilości cynku i manganu. Cynk pomaga w utrzymaniu krwinek białych na odpowiednim poziomie. Mangan odgrywa natomiast ważną rolę metabolizmie tłuszczów i węglowodanów, reguluje poziom cukru we krwi oraz wchłanianie wapnia.

Jak smakuje syrop klonowy?

Syrop klonowy charakteryzuje się niezwykle bogatym i głębokim smakiem, który jest równocześnie słodki, ale także posiada delikatne nuty karmelu. Jest to słodzik o charakterystycznym, lekko drzewnym posmaku, który nadaje mu unikalny profil smakowy. Jego gęsta konsystencja nadaje potrawom i napojom przyjemną słodycz.

Zapach syropu klonowego jest jednocześnie słodki i lekko pikantny. Można wyczuć nuty karmelu, drzewa i delikatne akcenty wanilii. Jest to aromat, który kojarzy się z ciepłym, naturalnym środowiskiem leśnym. Zapach ten jest często intensywny, co dodaje przyjemnej warstwy do doświadczenia smakowego.

Syrop klonowy – podsumowanie

Syrop klonowy jest bardzo dobrą alternatywą dla wszelkiego rodzaju słodzików i białego, rafinowanego cukru, jeśli spożywany jest w odpowiednich ilościach. Warto go traktować jako dodatek do pełnowartościowej diety i alternatywę dla białego cukru, który nie zawiera żadnych witamin i minerałów. Tak długo, jak będzie spożywany z umiarem będzie wpływał pozytywnie na zdrowie.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Nutrition and Health Benefits of pure maple syrup, International maple syrup Institute, 2012.
  2. Drzewiecka A., Sztuczne i naturalne środki słodzące, Kosmetologia Estetyczna, 4/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami