Aktualizacja: 6 października 2020
Synbiotyki to preparaty zawierające w swoim składzie zarówno prebiotyki, jak i probiotyki. Dzięki temu ich działanie jest znacznie skuteczniejsze. Zaleca się stosowanie synbiotyków zarówno w celach profilaktycznych, do poprawy zdrowia i samopoczucia, jak i w celach leczniczych, szczególnie przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.
Co to są synbiotyki?
Jak wspomniano, są to produkty zawierające jednocześnie prebiotyki i probiotyki. Probiotyki stanowią mikroorganizmy, które po przedostaniu się do układu pokarmowego człowieka wywołują korzystny wpływ na wiele funkcji organizmu. Aby preparaty probiotyczne mogły zostać dopuszczone do użytku i uznane za skuteczne, muszą przejść szereg badań i spełnić wiele warunków. Warto wiedzieć, że bakterie probiotyczne występują nie tylko w suplementach i lekach. Coraz większą popularnością cieszy się naturalna żywność probiotyczna, w tym kiszonki, zakwas czy fermentowane napoje mleczne.
Z kolei prebiotyki to substraty, których selektywne wykorzystywanie przez mikroorganizmy gospodarza skutkuje zdrowotnymi korzyściami. Innymi słowy są to nietrawione składniki żywności, selektywnie pobudzające wzrost lub aktywność jednego lub określonej liczby rodzajów bakterii w okrężnicy, które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie gospodarza. Zazwyczaj takimi składnikami są związki pochodzenia roślinnego, np. inulina, fruktooligosacharydy czy pochodne galaktozy.
Kombinację prebiotyku i probiotyku nazywa się właśnie synbiotykiem. Synbiotyki wpływają na wiele parametrów, w tym na rozwój pożytecznej mikroflory jelitowej wskutek pobudzania probiotyków prebiotykami, hamują także rozwój patogennej flory bakteryjnej jelit.
Właściwości zdrowotne synbiotyków
Do najważniejszych zdrowotnych korzyści przyjmowania synbiotyków należą:
- zmniejszanie poziomu szkodliwych metabolitów w organizmie, w tym unieczynnianie substancji rakotwórczych;
- przeciwdziałanie procesom gnilnym w jelitach;
- zapobieganie zaparciom i biegunkom;
- poprawa trawienia;
- zwiększanie odporności organizmu poprzez ograniczenie wchłaniania szkodliwych związków, drobnoustrojów i toksyn przez błonę jelit;
- redukcja szkodliwej mikroflory jelitowej, przy jednoczesnym wspomaganiu namnażania bakterii pozytywnie działających;
- poprawa biodostępności niektórych składników odżywczych, np. wapnia, magnezu i fosforu.
Synbiotyki mogą być stosowane zarówno w celach profilaktycznych, aby poprawić ogólne zdrowie organizmu i czynność układu pokarmowego, a także celem zmniejszania objawów chorobowych. Wykazano, że regularne przyjmowanie synbiotyków przeciwdziała biegunkom, zaparciom, bólom brzucha, ale także spadkom odporności, trądzikowi czy depresji. Mikroflora jelitowa powinna być zatem wspierana poprzez przyjmowanie substancji probiotycznych.
Czy warto przyjmować synbiotyki?
Niektóre osoby mogą się zastanawiać nad tym, dlaczego poleca się przyjmowanie synbiotyków, a nie wyłącznie probiotyków – to probiotyki są bowiem podstawą w utrzymaniu prawidłowej homeostazy jelit i wspieraniu mikroflory jelitowej.
Nieprzyjazne środowisko układu pokarmowego (w tym kwaśne pH żołądka czy sole żółci) skutecznie ograniczają przeżywalność mikroorganizmów dostępnych w produktach naturalnych. Część bakterii probiotycznych ulegnie po drodze neutralizacji, a część z nich dotrze do miejsca docelowego. Należy zatem pamiętać, że nie cała pula bakterii probiotycznych wskazanych na opakowaniu preparatu dotrze do jelit i je skolonizuje. Aby wspierać czynność tych bakterii, które dotarły jednak do jelit, stosuje się substancje prebiotyczne, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym, przez co mogą w całości dotrzeć do jelita. Połączenie prebiotyków z probiotykami jest zatem zupełnie bezpieczne i bardzo zdrowe. Niejednokrotnie potwierdzono korzyści płynące z takiego połączenia.
Bibliografia
- Urniaż R., Synbiotyki przy antybiotykoterapii, Wydział Farmaceutyczny Uniwersytetu Medycznego w Lublinie.
- Ruszkowski J., Szewczyk A., Witkowski J., Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym, Farmacja Polska, 2/2018.
- Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, Problemy Higieny i Epidemiologii, 3/2014.
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Przy moim IBS-ie to brzmi jak prawdziwe wybawienie 🙂
Ciekawy artykuł. Nie wiedziałam na ten temat totalnie nic, więc przeczytałam z zaciekawieniem.