Spadek odporności to zjawisko, które może wystąpić u każdego człowieka bez względu na wiek czy płeć. Wzmożoną częstotliwość obserwuje się jednak w okresie jesienno-zimowym oraz przy prowadzeniu niezdrowego trybu życia. Na wzmocnienie odporności ogromny wpływ ma codzienne postępowanie.
Spis treści
Przyczyny spadku odporności
Przeważnie spadek odporności wiąże się z prowadzonym trybem życia. Wówczas wpływają na niego:
- mało urozmaicona dieta, uboga w witaminy, NNKT, minerały i przeciwutleniacze, zaś bogata w produkty przetworzone i fast foody;
- brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia;
- palenie papierosów i nadużywanie alkoholu;
- niedożywienie;
- przewlekła antybiotykoterapia i częste stosowanie leków nawet jeśli nie jest to konieczne;
- unikanie mycia rąk i szczotkowania zębów (bakterie z jamy ustnej mogą rozprzestrzeniać się po organizmie, m.in. obniżając odporność organizmu);
- przewlekły stres przy braku umiejętności radzenia sobie z nim.
Ze spadkiem odporności wiążą się również przewlekłe schorzenia i choroby, zwłaszcza cukrzyca, alergie, nieswoiste zapalenia jelit oraz wszelkie choroby tarczycy. Zagrożeniem dla odporności jest też mononukleoza, zespół Guillaina-Barrego, a także zakażenie wirusem HIV, prowadzące do rozwoju AIDS – nabytego niedoboru odporności, w przebiegu którego nawet zwykła grypa staje się zagrożeniem życia.
Spadek odporności często obserwuje się w okresie jesienno-zimowym również u ludzi zdrowych, którzy prowadzą zbilansowany tryb życia. Dlaczego tak się dzieje? Wpływ na to ma głównie zmniejszenie ekspozycji ciała na promieniowanie słoneczne, nagły spadek temperatury oraz zmiana diety, która staje się uboższa w owoce i warzywa, cięższa, bardziej sycąca. Mimo wszystko przy zdrowym stylu życia spadki odporności są rzadsze i nie wiążą się z poważniejszymi konsekwencjami zdrowotnymi. Wszelkie infekcje są zwalczane znacznie szybciej.
Spadek odporności – objawy
Podstawowym objawem spadku odporności jest tendencja do infekcji wirusowych, infekcji bakteryjnych, infekcji grzybiczych. Najczęściej obserwuje się infekcje wirusowe, czyli np. przeziębienie i grypę. Przy spadku odporności objawy takie jak kichanie, kaszel, katar, stan podgorączkowy, gorączka, bóle kostno-stawowe czy ogólne rozbicie nie są niczym nietypowym. Spadku odporności towarzyszy również brak energii i przewlekłe zmęczenie pomimo braku wysiłku.
Sygnałami wskazującymi na spadek odporności mogą być też zaburzenia ze strony układu pokarmowego, wahania nastroju, stany depresyjne, problemy z koncentracją, utrata libido, a nawet zaburzenia miesiączkowania u kobiet.
Spadek odporności – leczenie
Jeśli spadek odporności wynika z chorób przewlekłych, konieczne jest dążenie do ich ustabilizowania, jako że przeważnie nie ma możliwości całkowitego ich wyleczenia. W terapii chorób przewlekłych stosuje się indywidualnie dobraną farmakoterapię, a niekiedy nawet zabiegi chirurgiczne. Jednak zarówno przy chorobach przewlekłych, jak i w każdym innym spadku odporności, ważnym elementem są nawyki dnia codziennego.
Domowe sposoby na spadek odporności
Do sprawdzonych, domowych sposobów wzmacniających odporność należą:
- hartowanie organizmu – np. aktywność na świeżym powietrzu bez względu na pogodę panującą za oknem, morsowanie czy korzystanie z sauny;
- regularna aktywność fizyczna, w tym także aerobowa, budująca wydolność;
- wysypianie się;
- unikanie nałogów, zwłaszcza palenia papierosów i picia alkoholu;
- picie przynajmniej 1,5 l wody dziennie i dbanie o wysoki poziom elektrolitów w organizmie;
- zdrowa, zbilansowana dieta oraz suplementacja składników wzmacniających odporność, najlepiej witaminy D, aceroli, Spiruliny, oleju z czarnuszki siewnej, kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz kwercetyny;
- regularne oczyszczanie organizmu z toksyn, np. poprzez suplementację Chlorelli;
- unikanie stresu, nauka radzenia sobie z emocjami – jeśli nie jest to możliwe samodzielnie w domu, warto skorzystać z pomocy doświadczonego psychoterapeuty. Niejednokrotnie udowodniono, że stres nasila lub wywołuje wiele chorób, obniża odporność i może prowadzić nawet do zaburzeń emocjonalnych;
- ziołolecznictwo – picie naparów wzmacniających odporność, np. żeń-szenia, czarnego bzu, czystka lekarskiego, dzikiej róży, jeżówki purpurowej;
- regularne spożywanie naturalnych antybiotyków, do których zaliczamy m.in. czosnek, imbir, cynamon, cebulę, kurkumę i wiele różnych przypraw.
Aby wzmocnić odporność, należy przede wszystkim dobrze czuć się we własnym ciele. Wykazano, że osoby niezadowolone z życia prywatnego, rodzinnego czy zawodowego są bardziej podatne na infekcje związane z obniżeniem odporności, niż osoby w pełni usatysfakcjonowane ze swojego życia.
Koenzym Q10, który Państwu oferujemy pozyskiwany jest przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. Jest to czysty izomer trans, w 100% naturalny i identyczny jak Koenzym Q10 występujący w naszym organizmie, dzięki czemu bardzo wysokiej biodostępności.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sochocka M., Błach-Olszewska Z., Mechanizmy wrodzonej odporności, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 59/2005.
- Dymarska E., Grochowalska A., Krauss H., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, Nowiny Lekarskie, 82/2013.
- Szczeklik A., Choroby wewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
Zostaw komentarz