Aktualizacja: 29 października 2018
Sól morska stanowi jedną z najbardziej popularnych przypraw na całym świecie. Co odróżnia ją od pozostałych jej rodzajów oraz czy rzeczywiście jest aż tak zdrowa? Oto najważniejsze zalety soli morskiej oraz jej zastosowanie.
Sól morska
Bardzo często sól morska porównywana jest do soli kuchennej. Wynika to z faktu bardzo zbliżonego wpływu obu rodzajów soli na zdrowie człowieka, a także podobnego składu, szczególnie zawartości sodu, którego ilość oscyluje w granicach 40%. Z kolei największą różnicą pomiędzy nimi jest sposób pozyskiwania, ich smak oraz zapach.
Sól morska pozyskiwana jest z odparowania wody morskiej. Jest to bardzo korzystny proces, ponieważ sprzyja obecności większej ilości składników mineralnych. Zróżnicowana ilość danych pierwiastków w soli morskiej wynika przede wszystkim z różnych źródeł wody, z których jest pozyskiwana. Minerały te warunkują jej smak oraz barwę.
Jakie właściwości soli morskiej?
Sól morska wykazuje szereg właściwości, które wpływają na organizm człowieka.
1. Zwiększa odporność organizmu.
Występujące w soli związki mineralne podnoszą odporność organizmu, a także dodają energii. Specjaliści od zdrowego żywienia zalecają więc zwiększenie dawki soli szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ właśnie w tym czasie jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje chorobotwórcze.
2. Zwalcza depresję.
Obecność soli morskiej w organizmie człowieka przywraca prawidłowe funkcje mózgu oraz zapewnia dobre samopoczucie.
3. Wspomaga pracę układu krwionośnego.
Związki obecne w soli morskiej usprawniają przepływ krwi przez naczynia krwionośne. Zachowanie tych procesów we właściwym stanie jest bardzo ważne, ponieważ przez żyły i tętnice oprócz krwi przemieszcza się również tlen. Gdy dojdzie do zaburzenia funkcjonowania układu krwionośnego, wówczas zmniejszy się ilość dostarczanego tlenu do danych narządów, czego efektem jest zaburzenie ich pracy.
4. Warunkuje właściwą masę ciała.
Sól morska to produkt, który wykazuje właściwości alkalizujące. W związku z tym pomaga zobojętnić powstające w żołądku kwasy. Z przewodu pokarmowego usuwa również inne związki jak np. tłuszcze.
5. Łagodzi objawy astmy.
Ze względu na to, że sól wykazuje właściwości przeciwzapalne często zalecana jest osobom chorującym na astmę. Stosuje się ją, umieszczając kilka jej ziarenek na języku. Należy zaznaczyć jednak, że sól morska nie stanowi głównego i jedynego sposobu jej leczenia. Traktowana powinna być jako uzupełnienie terapii farmakologicznej.
6. Reguluje poziom cukru.
Sól morska to cenny składnik diety osób z cukrzycą. Okazuje się, że produkt ten reguluje oraz pomaga kontrolować poziom cukru we krwi.
7. Zapobiega osteoporozie.
Ze względu na zawartość wielu związków mineralnych w tym również wapnia, sól morska zapobiega chorobom układu kostnego, w tym również rozwojowi osteoporozy. Regularne stosowanie jej w diecie, przez obecne w niej składniki, szybko i skutecznie odbudowuje osłabioną masę kostną.
8. Zapobiega skurczom mięśni.
Sól morska to źródło potasu, który zapobiega powstawaniu skurczów mięśni. Stosowanie jej w codziennej diecie pozwala więc na prawidłowe funkcjonowanie układu mięśniowego.
Zastosowanie soli morskiej
Sól morska posiada szerokie zastosowanie nie tylko jako produkt typowo kuchenny, ale również jako środek leczniczy. Jak się okazuje sól morską często wykorzystuje się również jako skuteczny detergent. Można wykonać z niej odplamiacz do ubrań lub środek zapobiegający pojawianiu się mrówek w pomieszczeniach.
Sól morska bardzo chętnie wykorzystywana jest również w kosmetologii. Najczęściej pod postacią peelingów do ciała lub jako dodatek do relaksujących kąpieli.
Ciekawostki
- Łatwo jest zauważyć, że sól morska, poddana procesom suszenia na słońcu, posiada drobne cząsteczki roślin pochodzenia morskiego.
- W porównaniu do soli kuchennej, sól morska jest bardziej wilgotna i intensywniejsza w smaku.
- Kolor soli morskiej nie jest idealnie biały. Wszystko dlatego, że zawiera ona mikrocząsteczki morskiej fauny oraz flory. Z tego względu barwa jej jest nieco ciemniejsza niż kolor soli kuchennej.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz