Aktualizacja: 12 stycznia 2023
Smalec zwykle kojarzony jest z jedzeniem przez osoby starsze oraz z produktem podwyższającym poziom cholesterolu. Nie warto jednak sugerować się takimi stereotypami. Jak się okazuje smalec to rodzaj tłuszczu, który powinien znaleźć się w każdej kuchni i być stosowany nie tylko przez dorosłych, ale i przez dzieci. Dlaczego? Przyjrzyjmy się temu nieco bliżej.
Spis treści
Czym jest smalec?
Smalec to tłuszcz, który powstaje w wyniku topienia się tkanek ssaków oraz ptaków np. świń, kaczek czy gęsi. Wśród ludzi zyskał opinie niezdrowego tłuszczu, który posiada dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Tak naprawdę smalec zawiera ich tylko 39%, z czego większość stanowi kwas stearynowy, posiadający właściwości obniżające poziom cholesterolu. Aż w około 50% smalec stanowi źródło kwasów jednonienasyconych w tym m.in. kwasu oleinowego zawartego w polecanej oliwie z oliwek. W jego składzie występuje również kwas linolowy, który wykazuje właściwości przeciwzapalne.
Smalec prze lata stanowił podstawowe pożywienie w kuchni niemieckiej i słowiańskiej. Bardzo często jego smak wzbogacany jest przez różnego rodzaju dodatki np. cebulę, skwarki, sól czy jabłka.
Smalec – jak wpływa na zdrowie?
Smalec posiada ważną zaletę, której nie ma żaden inny tłuszcz oprócz masła. Stanowi on bowiem jedno z najbogatszych źródeł witaminy D. Dodatkowo ma niższą zawartość tłuszczów nasyconych niż inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jednocześnie zawiera większą ilość tych zdrowych dla naszego serca, czyli jednonienasyconych tłuszczów i stanowią aż około 50% całego składu. Dla przykładu w maśle jest ich około 32%, z kolei olej kokosowy ma ich tylko około 6%. Ponadto w swojej czystej postaci smalec nie zawiera niezdrowych tłuszczów trans. Jedynym nasyconym kwasem tłuszczowym występującym w jego składzie jest kwas stearynowy, który obniża poziom cholesterolu LDL. Powoduje to możliwość zapobiegania pojawiania się miażdżycy.
Ciekawostką jest fakt, że smalec z gęsi z kolei niweluje bóle mięśni oraz stawów. Ponadto przyspiesza procesy regeneracyjne podrażnionej skóry oraz dodaje energii.
Czy smalec jest dobry do smażenia?
Znaczna zawartość tłuszczów nasyconych w smalcu powoduje, że produkt ten zbyt szybko nie jełczeje jak np. oleje pochodzenia roślinnego. Charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia, dzięki temu zdecydowanie lepiej nadaje się do smażenia i ogólnie objętej obróbki termicznej.
Zalety smalcu
- jest tani i ogólnodostępny (możemy go dostać w każdym sklepie, a nawet samodzielnie przygotować)
- jest produktem trwałym ze względu na obecność kwasów nasyconych i jednonienasyconych
- smalec nie zawiera dodatków chemicznych
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Dziękuję, że oczarowałaś smalec w moich oczach 🙂
Odczarowałaś*
O widzisz, przypomniałem sobie, że mam go w lodówce! 😀 Fajny tekst
Uwielbiam smalec. A tacy ruscy na Syberii jedzą słoninę i smalec i żyją mnóstwo lat 😉