Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 19 lipca 2022

Senność po jedzeniuSenność po jedzeniu to bardzo częste zjawisko, zazwyczaj uznawane za fizjologiczne. Słusznie, ponieważ spożyty posiłek wpływa na stężenie cukru w organizmie, gospodarkę hormonalną oraz chwilowe zmęczenie. Może się jednak zdarzyć, że senność występująca po jedzeniu wskazuje na mniej lub bardziej poważne schorzenia i choroby.

Zmiany w organizmie po posiłku

Po spożyciu posiłków, szczególnie tych bogatych w węglowodany – ale nie tylko, we krwi wzrasta poziom glukozy. Jest to regulowane przez hormon trzustkowy zwany insuliną i nosi nazwę glikemii poposiłkowej. Stężenie glukozy we krwi zaczyna stopniowo rosnąć już po 10 minutach od spożycia posiłku. U osób zdrowych maksymalne stężenie osiągane jest po godzinie i zwykle nie przekracza przy tym 120-140 mg/dl. W ciągu kolejnych 2-3 godzin wraca do stanu przed jedzeniem. Na glikemię poposiłkową wpływ ma wiele czynników, między innymi:

  • motoryka żołądka;
  • metabolizm glukozy;
  • stężenie i wchłanianie glukagonu;
  • sprawność układu hormonalnego;
  • stężenie glukozy na czczo.

Ważna jest także regularna aktywność fizyczna, która wpływa pozytywnie na poprawę poposiłkowego stężenia glukozy we krwi. Kolejną zmianą jest transport krwi z obwodu organizmu do jelit, aby narządy te mogły sprawnie trawić pokarm i wchłaniać cenne składniki odżywcze. Krew dostarczana do jelit czerpana jest m.in. z układu nerwowego, przez co stajemy się senni. To normalne nawet u osób zdrowych.

Z czego wynika senność po jedzeniu?

Senność po jedzeniu może więc wynikać z naturalnych zmian w organizmie, które zachodzą wskutek transportu krwi do jelit oraz zmian w stężeniu glukozy. Senność może jednak mieć patologiczne podłoże, wskazujące na:

  • problemy z tarczycą – zwykle z niedoczynnością tarczycy, której objawem jest ospałość po jedzeniu;
  • cukrzycę – zbyt wysoki poziom cukru towarzyszy cukrzycy i powoduje ospałość;
  • problemy z trzustką – poza sennością zauważyć można ogólną słabość;
  • odwodnienie;
  • depresję;
  • insulinooporność;
  • anemię;
  • hipersomnię – senność nie tylko po posiłkach, ale i w ciągu dnia.

U osób zdrowych senność po jedzeniu zazwyczaj powoduje rodzaj spożytych pokarmów. Są to słodycze i cukry proste, które powodują nagły wyrzut insuliny, a także aminokwasy białka, zwłaszcza tryptofan. Senność po jedzeniu może wywołać również alkohol spożyty do obiadu, opuszczenie wcześniejszego posiłku, spożycie bardzo obfitego posiłku.

Jak walczyć z sennością po jedzeniu?

Przede wszystkim:

  • spożywaj regularne posiłki, które zagwarantują stopniowe i ciągłe uwalnianie glukozy do krwi, przez co jej poziom będzie stabilny;
  • unikaj spożywania deserów po posiłku bogatych w cukry proste;
  • włącz do diety zdrowe tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6;
  • dotleń swój mózg – wskazana jest regularna aktywność fizyczna, ale w stanach nagłych, gdy dopada nas senność, wystarczy często wziąć 20-30 głębszych oddechów;
  • ogranicz słodycze i fast-foody;
  • uzupełnij niedobory minerałów i witamin, które wpływają na stały poziom energii organizmu – suplementuj np. Spirulinę, bogatą w liczne składniki odżywcze.

Jeśli mimo zmian nawyków wciąż pojawia się senność po posiłkach, warto udać się do lekarza rodzinnego celem wykonania podstawowych badań. Zaleca się wykonanie badania moczu i ogólnego badania morfologicznego, z naciskiem na hormony TSH.

„Usypiające” pokarmy

Warto wiedzieć, które pokarmy są bogate w węglowodany oraz tryptofan, co powoduje omawianą senność po ich spożyciu. Wśród źródeł węglowodanów znajdują się:

Z kolei źródłem tryptofanu są:

Oczywiście nie należy rezygnować z tych pokarmów, ponieważ dostarczają one do organizmu wiele niezbędnych składników odżywczych. Należy po prostu mieć świadomość, że po ich spożyciu możemy czuć zmęczenie i chęć drzemki. W innej sytuacji znajdują się osoby chore, np. na cukrzycę, które powinny stosować odpowiednią dietę. Zwykle o niskim indeksie glikemicznym.

Polecane produkty

Koenzym Q10 (100 mg) bioalgi
Koenzym Q10, który Państwu oferujemy pozyskiwany jest przy użyciu naturalnego procesu fermentacji. Jest to czysty izomer trans, w 100% naturalny i identyczny jak Koenzym Q10 występujący w naszym organizmie, dzięki czemu bardzo wysokiej biodostępności.
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2007, Forum Medycyny Rodzinnej, 1/2007.
  2. Lizończyk I., Jośko-Ochojska J., Związek zaburzeń snu z nadwagą i otyłością wśród młodzieży, Hygeia Public Health, 4/2016.
  3. Wolnik B., Orłowska-Kunikowska E., Hiperglikemia poposiłkowa i jej znaczenie w praktyce klinicznej, Choroby Serca i Naczyń, 4/2007.
  4. Zatońska K., Bolanowski M., Hipoglikemia jako problem diagnostyczny, Adv. Clin. Exp. Med., 12/2003.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami