Aktualizacja: 14 marca 2022
Cukrzyca, która w samych USA dotyka obecnie ponad 8% amerykańskiej populacji, rośnie w niespotykanym dotąd tempie. Według Centers for Disease Control, częstość występowania tej choroby wzrosła w ciągu ostatnich trzech dekad o 176%. Właśnie dlatego, szczególnie teraz, bardziej niż kiedykolwiek potrzeba bezpiecznego i skutecznego leku. Naukowcy mówią, że są nimi śródziemnomorskie aromatyczne zioła, czyli rozmaryn i oregano.
Spis treści
Właściwości rozmarynu i oregano – naukowcy są zgodni
W najnowszych badaniach wykazano, że rozmaryn i oregano działają podobnie jak leki na receptę, a do tego są bardziej bezpieczne.
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z American Chemical Society oraz opublikowanym w Journal of Agricultural and Food Chemistry stwierdzono, że rozmaryn i oregano hamują enzym dipeptydylopeptydaza IV, który zwiększa wydzielanie insuliny. Białkowa fosfataza tyrozynowa – która odgrywa rolę w sygnalizowaniu o ilości insuliny – doprowadziła badaczy do wniosku, że zioła mogą być użyteczne w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy.
Główny badacz Elvira de Mejia Gonzalez zauważyła, że chociaż niektóre przypadki cukrzycy mogą być kontrolowane poprzez dietę i ćwiczenia, to u wielu pacjentów brak jest dyscypliny do przestrzegania danego schematu. Ponadto, leki przeciwcukrzycowe mogą być kosztowne, a także posiadają negatywne skutki uboczne. Natomiast zioła oferują bezpieczną, naturalną i tanią metodę obniżania poziomu glukozy we krwi.
Jakie są korzystne właściwości rozmarynu i oregano?
Jeśli nie masz dostępu do świeżego rozmarynu i oregano nie ma co się martwić. Mimo że oczywiście lepiej użyć świeżych, organicznych ziół, to wysuszone są tak samo skuteczne w przypadku obniżenia cukru we krwi.
Naukowcy przebadali wpływ zarówno suchych ekstraktów jak i hodowlanych upraw. Okazało się, co nie dziwi, że hodowane zioła miały wyższy poziom pożytecznych polifenoli i flawonoidów. Jednakże wysuszone ekstrakty działały równie dobrze na obniżenie poziomu cukru we krwi. Spośród różnych odmian szklarniowych oraz suchych ekstraktów ziół przebadanych przez naukowców, wybrano kilka najskuteczniejszych. Są to greckie oregano (naukowo znane jako origanum vulgare), meksykańskie oregano, Lippia graveolens (zarówno szklarniowy jak i suchy ekstrakt) oraz rozmaryn lekarski.
Dzięki wysokiej zawartości związków fitochemicznych, zarówno rozmaryn jak i oregano są silnymi środkami przeciwzapalnymi. Zioła te są szczególnie bogate w kwas galusowy – niektóre próbki zawierały nawet 430 mikrogramów na miligram wysuszonej masy. Kwas galusowy posiada potwierdzone działanie przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe i właściwości chemoprewencyjne (ochrona przed nowotworami). Przede wszystkim jest niezwykle skutecznym przeciwutleniaczem.
Ponadto, zarówno rozmaryn, jak i oregano, są bogate w kwas przeciwutleniający, korzystne olejki eteryczne, takie jak cyneol, borneol i kamfen oraz witaminy A i C.
Łagodzenie zaburzeń funkcji poznawczych
Korzystne właściwości rozmarynu nie ograniczają się do hamowania cukrzycy i utrzymywania prawidłowego poziomu cukru we krwi. Poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego w obszarze mózgu, który kontroluje uczenie się i odpowiada za pamięć, rozmaryn może złagodzić deficyty poznawcze towarzyszące starzeniu.
Według ostatnich badań przeprowadzonych na zwierzętach w Saint Louis University School of Medicine, własności ekstraktu z rozmarynu i mięty ogrodowej poprawiły funkcjonowanie myszy, u której odnotowano spadek zdolności poznawczych związanych z wiekiem. Zespół badawczy wyraził nadzieję, że zioła te mogą być wykorzystane nawet w celu zmniejszenia problemów poznawczych występujących we wczesnych stadiach choroby Alzheimera. Jednak dalsze badania są niezbędne.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Hać-Szymańczuk E., Lipińska E., Grzegrzółka O., Ocena aktywności przeciwbakteryjnej oregano, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.
- Hać-Szymańczuk E., Roman J., Bednarczyk K., Ocena aktywności przeciwbakteryjnej olejku eterycznego, wyciągu wodnego oraz preparatu handlowego z rozmarynu lekarskiego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2009.
- Nowak K., Jaworska M., Ogonowski J., Rozmaryn – roślina bogata w związki biologicznie czynne, Chemik, 2/2013.
Świetny artykuł, kocham zioła więc używam ich bardzo dużo na codzień:)
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze codzienne „zwykłe” pożywienie może mieć aż takie znaczenie dla naszego zdrowia… Na szczęście uwielbiam dodawać zioła i różnorodne przyprawy gdzie tylko się da 🙂