Aktualizacja: 1 października 2021
Olej ryżowy ma szerokie zastosowanie. Jest znany od setek lat, szczególnie na terenach Dalekiego Wschodu. Dużą popularność w Europie i w Polsce zyskał ze względu na bogaty skład i korzystne działanie prozdrowotne. Dodatkowo ma unikalny, wyjątkowy smak i zapach, dzięki czemu można go stosować również w kuchni.
Spis treści
Co zawiera olej ryżowy?
Olej ryżowy, jak każdy inny olej, jest źródłem tłuszczy. Jednak w tym przypadku należy wyróżnić duża ilość:
- kwasu oleinowego – NNKT z rodziny omega-9, stanowi do 39% całego składu;
- kwasu linolowego – NNKT z rodziny omega-9, stanowi do 35% całego składu.
Pozostałymi rodzajami tłuszczy są:
- kwas palmitynowy;
- kwas stearynowy;
- kwas mirystynowy;
- kwas alfa-linolenowy.
Olej ryżowy stanowi dobre źródło witaminy E, która rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Zawiera także witaminę K oraz fitosterole, wykazujące właściwości antyoksydacyjne.
Wpływ oleju ryżowego na zdrowie
Związki zawarte w oleju ryżowym umożliwiają utrzymanie stałej masy ciała i wspomagają odchudzanie. Wbrew pozorom, osoby dążące do zrzucenia nadmiaru tkanki tłuszczowej nie powinny całkowicie rezygnować z tłuszczu w diecie. Istnieje zasada mówiąca, że tłuszcz spala tłuszcz. Musi on być jednak bardzo dobrze dobrany. Olej ryżowy, ze względu na dużą zawartość NNKT i antyoksydantów, chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych, w tym:
- nowotworów;
- miażdżycy;
- chorób sercowo-naczyniowych;
- depresji;
- schorzeń neurodegeneracyjnych.
Warto wyszczególnić pozostałe korzystne działania produktu:
- obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL we krwi;
- łagodzi objawy menopauzy u kobiet;
- wspomaga budowanie masy mięśniowej;
- zmniejsza ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych;
- obniża poziom TSH u osób z nadczynnością tarczycy;
- ma działanie przeciwzapalne.
Aby cieszyć się tak istotnymi zaletami produktu, olej ryżowy należy dodawać odrobinę do swojego jadłospisu.
Olej ryżowy w kuchni
Olej ryżowy dobrze komponuje się z wszelkimi sałatkami, rybami i daniami jednogarnkowymi zawierającymi groch, kapustę czy grzyby. Używany do smażenia pozwala zachować walory smakowe potrawy, nie wpływając na nie zbyt intensywnie. Nadaje się zarówno do smażenia, jak i do stosowania na zimno. Wysoka temperatura dymienia sprawia, że w pierwszym przypadku nie pryska i nie przypala się, będąc jednocześnie bezpiecznym dla zdrowia konsumenta.
Olej ryżowy w kosmetologii
Olej ryżowy korzystnie wpływa na stan skóry, można go bezpiecznie stosować zewnętrznie jako dodatek do masek, peelingów czy wcierek. Wspomaga walkę z trądzikiem, usuwa przebarwienia i martwy naskórek. Z tego względu jest często wybierany jako olej bazowy w metodzie OCM oczyszczania twarzy. Stosowany na skórę nawilża ją, oczyszcza oraz regeneruje. Ze względu na zawartość witaminy E i antyoksydantów przeciwdziała szybkiemu starzeniu się skóry i wystąpieniu zmarszczek. Dodatkowo przyspiesza gojenie się ran.
Zobacz również: Oleje – sposób na trądzik i zaskórniki.
Olej ryżowy znajduje zastosowanie w tzw. „włosingu”, czyli zbiorze metod umożliwiających utrzymać kondycję włosów na jak najwyższym poziomie. Można go użyć to zwykłego olejowania włosów, wetrzeć w same ich końcówki lub dodać kilka kropel do maski regenerującej. Produkt dobrze sprawdzi się w pielęgnacji włosów średnioporowatych.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Stec M., Kurzeja E., Gojakowska K., Wardas M., Ocena peroksydacji lipidów w olejach: sojowym, kukurydzianym i ryżowym, wzbogaconych beta-karotenem, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2008.
- Zielińska A., Nowak I., Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce, Chemik, 2/2014.
- Łoźna K., Kita A., Styczyńska M., Biernat J., Skład kwasów tłuszczowych olejów zalecanych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 4/2012.
Zostaw komentarz