Odtruwanie organizmu jest ważnym procesem i każdy człowiek przynajmniej raz na jakiś czas powinien zainteresować się tym tematem. Współcześnie zanieczyszczenia znajdują się wszędzie – są rozprowadzane w wodach, które później pijemy, znajdują się w glebach,w których dojrzewają jadalne rośliny, znajdują się nawet w mięsie i rybach. Wraz z pokarmem wprowadza się toksyny, śladowe ilości metali ciężkich czy inne zanieczyszczenia prosto do organizmu.
Spis treści
Dlaczego odtruwanie organizmu jest tak ważne?
Toksyczność może wpływać na zdrowie umysłowe i emocjonalne. Osoba jest często drażliwa, niecierpliwa i kapryśna, co może prowadzić do problemów małżeńskich i towarzyskich. Gdy komórki organizmu zostają zanieczyszczone, pożyteczne mikroorganizmy przekształcają się w szkodliwe bakterie i drożdżaki. W miarę jak ciało gromadzi coraz więcej substancji odpadowych, niepożądane odmiany bakterii i drożdżaków rozmnażają się, zaburzając zdrową równowagę ciała, potrzebną do ich zwalczania oraz zachowania zdrowia. Kwestia natężenia symptomów chorobowych lub złego samopoczucia zależy w sposób bezpośredni od ilości takich zanieczyszczeń w organizmie.
Korzyści zdrowotne
Odtruwanie powoduje eliminację szkodliwych substancji z organizmu człowieka. Co się z tym wiąże, dochodzi do:
- wspomagania utraty masy ciała przez osoby odchudzające się;
- ujędrnienia ciała i skóry twarzy;
- poprawy jakości włosów, skóry i paznokci;
- poprawy samopoczucia, zwiększenia energii i produkcji endorfin;
- złagodzenia cyklów menstruacyjnych u kobiet;
- poprawy jakości snu;
- zmniejszenia widoczności cellulitu.
Właśnie dlatego niezwykle ważne jest spożywanie produktów oczyszczających organizm.
Kiedy rozpocząć odtruwanie organizmu?
Tak naprawdę odtruwanie organizmu zaleca się każdemu. Szczególnie jednak powinny rozpocząć je osoby z zaburzeniami trawiennymi, a także uskarżające się na przewlekłe zmęczenie, drażliwość, apatię, depresję, zmiany nastroju i złe samopoczucie. Także osoby chcące poprawić urodę (z łamliwymi paznokciami czy suchymi, zniszczonymi włosami) powinny sięgnąć po produkty oczuszczające organizm.
Odtruwanie organizmu poprzez dietę
Pierwszym elementem jest rezygnacja z produktów zatruwających organizm człowieka. Im mniej przetworzone jedzenie, tym lepiej. Nie należy spożywać cukrów prostych, zbyt dużej ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz alkoholu czy kofeiny. Niezwykle ważna jest również rezygnacja z używek, jak np. palenie papierosów. Kupując produkty spożywcze należy zwrócić uwagę na ich pochodzenie – najlepiej, aby mięso i produkty zwierzęce były ekologiczne i pochodziły od zwierząt hodowanych na wolnym wybiegu.
Kolejnym krokiem jest wprowadzenie do codziennego menu odpowiedniej ilości owoców i warzyw, które stanowią naturalne antyoksydanty. Należy spożywać produkty zawierające sporą ilość przeciwutleniaczy.
Na końcu należy zwrócić uwagę na odpowiednie nawodnienie. Ważne jest dostarczanie do organizmu przynajmniej 1,5 litra czystej wody dziennie.
Antyoksydanty
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) to substancje posiadające zdolność likwidacji wolnych rodników. Z kolei wolne rodniki to reaktywne formy tlenu wpływające negatywnie na zdrowie i wygląd. Do witamin, hormonów i barwników przeciwutleniających należą: witamina C, witamina A i E, beta-karoten i fikocyjaniny oraz melatonina.
Do produktów spożywczych bogatych w antyoksydanty należą:
- owoce – jabłka, wiśnie, truskawki, jeżyny, czarny bez, dzika róża, jagody goji, aronia, borówka;
- warzywa – czosnek, jarmuż, szpinak, brokuły, buraki;
- algi – chlorella, spirulina;
- herbata, nasiona roślin oleistych i nasiona roślin strączkowych.
Należy przy tym wiedzieć, że najwięcej substancji odtruwających mają algi i owoce.
Aktywność fizyczna
Aktywność fizyczna stymuluje produkcję potu, wraz z którym usuwane są niektóre szkodliwe substancje. Wpływa ponadto na poprawę krążenia, co również ma wpływ na szybszą eliminację toksyn z organizmu. Regularna aktywność fizyczna poprawi samopoczucie, zwiększy motywację i chęć do życia oraz dostarczy dziennej dawki energii. Bardzo ważne jest połączenie zbilansowanej diety z ruchem, ponieważ odtruwanie organizmu będzie wówczas kompleksowe.
Bibliografia
- Stross A., Oczyszczanie organizmu w praktyce, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.
- Fife B., Naturalny detoks, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015.
- Rose N., Oczyszczanie organizmu dla kobiet, Wydawnictwo Studio Astropsychologii, Białystok 2011.
- Wawrzyniak A., Krotki M., Stoparczyk B., Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw, Medycyna Rodzinna, 1/2011.
- Puzanowska-Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M., Antyoksydanty a reaktywne formy tlenu, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2010.
- Stolarzewicz I., Ciekot J., Fabiszewska A., Białecka-Florjańczyk E., Roślinne i mikrobiologiczne źródła przeciwutleniaczy, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 67/2013.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Staram się żyć zdrowo, ale wiosną biorę się za uzupełnienie minerałów. Niestety, nie wszystkie tabletki mi służą- dlatego często to trwa dłużej.
Świetny artykuł i proste wytłumaczenie 🙂 Wszystkie wskazówki staram się przestrzegać sezonowo. Teraz bardzo korzystam z bogactwa warzyw jak szpinak, brokuły czy nowalijki. Niedługo zabieram się za koktajle zielone. Algi są wspaniałe w nich. Mam nadzieję, że coraz więcej osób będzie dbało o Siebie, to zdrowie rodziny i ogółu 🙂
Odtruwanie na pewno niesie ze sobą korzyści, ale co zrobić jeśli nie można zrezygnować z kawy?
Ja algi biore regularnie juz chyba z 4 lata czuje sie swietnie. Chlorella fajnie dziala przed zakrapiana impreza tez powoduje ze kac nie jest taki zly, chociaz ja nie pije alkoholu juz, pomyslalm, ze sie podziele 🙂
Dlaczego na liście antyoksydantów nie podałeś czerwonego wina i zawartego w nim w dużych ilościach resweratrol