Aktualizacja: 29 sierpnia 2022
Odkwaszanie organizmu wskazane jest m.in. osobom, którym często towarzyszy złe samopoczucie, brak energii oraz obniżona odporność. Objawy zakwaszenia można zwalczyć dzięki zastosowaniu odpowiedniej diety. Polega ona przede wszystkim na przyjmowaniu posiłków głównie zasadotwórczych, które stanowią przeciwieństwo dla produktów kwasowych. W jaki inny sposób można jeszcze odkwasić organizm? Oto wskazówki.
Spis treści
Czym tak naprawdę jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu ma miejsce, kiedy wraz z pożywieniem dostarczana jest zbyt duża ilość związków o właściwościach kwasotwórczych. W takiej sytuacji dochodzi do nadwyżki kwasów w organizmie, które stanowią przyczynę ogólnego złego samopoczucia.
Zakwaszenie organizmu da się wywnioskować dzięki ocenie pracy narządów wewnętrznych. Warto mieć na uwadze fakt, że oznaki zakwaszenia mogą posiadać różne nasilenie i są zależne przede wszystkim od wrażliwości osobniczej każdego organizmu i zmiany jego poziomu pH.
Problem ten często jest wynikiem dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Przyczyniać się może również do nadciśnienia, migren, pogorszenia stanu włosów, skóry i paznokci, a nawet uszkodzenia niektórych narządów wewnętrznych.
Naturalne sposoby na odkwaszanie organizmu
1. Zmiana nawyków żywieniowych.
Odkwaszenie organizmu możliwe jest dzięki stosowaniu właściwiej diety, która ma za zadanie przesunąć poziom pH organizmu w stronę bardziej zasadową. Polega ona przede wszystkim na wykorzystywaniu takich produktów, które wykazują charakter zasadotwórczy. Przed wprowadzeniem takiej diety w życie warto wziąć pod uwagę dotychczasowy sposób odżywiania się. Jeśli głównymi składnikami codziennego menu były sery, wędliny, ryż, słodycze, kawa, herbata to w dużym stopniu pewne jest, że organizm jest zakwaszony.
Odkwaszanie organizmu będzie polegało więc na odstawieniu wyżej wymienionych produktów. Dieta mająca odkwasić organizm zakłada spożywanie dużej ilości warzyw, owoców, kasz, kiełków oraz naturalnie pozyskiwanych soków owocowych i warzywnych. Na uwagę zasługują również zielone koktajle.
Komponując dietę odkwaszającą organizm należy zachować odpowiednie proporcje między produktami zasadowymi, a kwasowymi. Te pierwsze powinny stanowić 80% codziennego jadłospisu, te drugie około 20%.
2. Nawadnianie organizmu.
Aby odkwaszanie organizmu było skuteczne, należy również wziąć pod uwagę odpowiednie nawadnianie organizmu. Ilość wypijanej wody dziennie powinna oscylować w granicach 2,5 litra. Ponadto warto sięgać po filiżankę zielonej herbaty, napary ziołowe np. z mięty, pokrzywy, skrzypu polnego i czystka. Cenna jest również woda z cytryną, którą warto rozpoczynać każdy dzień. Mimo że jest to napój lekko kwaśny wykazuje właściwości alkalizujące. Dodatkowo posiada inne zalety: przyspiesza przemianę materii oraz wzmacnia odporność organizmu.
3. Regularność posiłków.
Odkwaszanie organizmu to także kwestia regularności spożywania posiłków w ciągu dnia. Ich ilość to 4-5 przyjmowanych w regularnych odstępach czasu. W diecie odkwaszającej organizm liczy się zarówno jakość posiłków jaki i forma ich spożywania. Pokarm należy przyjmować powoli, bez pośpiechu.
Produkty odkwaszające organizm
- zielona herbata
- kawa zbożowa
- oliwa z oliwek
- kasza jaglana
- kasza gryczana
- owoce cytrusowe (pomarańcze, grejpfrut)
- banan
- kiwi
- jabłka
- przeciery, soki warzywne i owocowe
Zalety odkwaszania organizmu
- obniżenie poziomu cholesterolu
- obniżenie nadciśnienia
- uregulowana praca układu pokarmowego
- poprawa wyglądu skóry
- lepszy nastój i samopoczucie
- wspomaganie leczenia chorób tj. atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, trądzik różowaty, trądzik pospolity
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Szybkie pytanie. Mam niskie żelazo, czy to prawda, że spirulina mogłaby mi pomóc? Serdeczne pozdrowienia
Tak
Wszystkie te produkty pokarmowe, które opisujesz są na co dzień w mojej kuchni. Warto dbać na co dzień o zdrowie, bo to procentuje.