Aktualizacja: 3 listopada 2022
Obniżona odporność to częste zjawisko w dzisiejszych czasach, wynikające zarówno z czynników wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Może wiązać się ze zwiększoną podatnością na infekcje, obniżeniem samopoczucia czy ogólnym osłabieniem organizmu. Na odporność duży wpływ ma zdrowy styl życia.
Spis treści
Z czego wynika obniżona odporność?
Obniżona odporność zazwyczaj dotyczy okresu jesienno-zimowego, kiedy temperatura na dworze drastycznie maleje, a ludzie znacznie rzadziej sięgają po świeże owoce i warzywa. Dieta zmienia się na tłustszą, wysokokaloryczną, rozgrzewającą i co się z tym wiąże – mającą mniej witamin i minerałów wspierających odporność. To właśnie przy zmianach pogody najczęściej odnotowuje się zachorowania na grypę i występowanie przeziębień.
Obniżona odporność wynikać może między innymi z:
- braku aktywności fizycznej;
- nieodpowiedniej diety, ubogiej w cenne składniki odżywcze;
- przewlekłego stosowania niektórych leków lub przyjmowania dużej ilości leków;
- chemioterapii i radioterapii;
- nadmiernego, przewlekłego stresu;
- braku odpowiedniej ilości snu, przewlekłego niewysypiania się;
- nieodpowiedniego ubioru, nieadekwatnego do warunków atmosferycznych;
- nadmiernego spożycia alkoholu, palenia papierosów.
Spadek odporności organizmu towarzyszy również schorzeniom i chorobom takim jak:
- różnego rodzaju alergie;
- mononukleoza;
- otyłość i nadwaga;
- AIDS;
- cukrzyca;
- zaburzenia odżywiania, w tym anoreksja czy bulimia;
- problemy żołądkowo-jelitowe, w tym zespół jelita drażliwego czy zaburzenia wchłaniania;
- zespół Downa;
- białaczka.
Należy mieć więc na uwadze, że obniżona odporność może mieć wiele różnych przyczyn. Zazwyczaj nie mamy trudności ze wskazaniem dokładnej przyczyny tego zjawiska, jednakże często pojawiające się infekcje czy objawy spadku odporności wymagają konsultacji z lekarzem. Przewlekłe epizody obniżonej odporności mogą bowiem wskazywać na poważne, zagrażające życiu choroby.
Należy także pamiętać, że niektóre grupy osób są bardziej narażone na infekcje i choroby, niż inne. Przykładem takich osób są ludzie starsi, dzieci, które nie wykształciły jeszcze w pełni układu odpornościowego oraz przewlekle chorzy. Dodatkowo większy odsetek osób z obniżoną odpornością zauważa się w grupie ludzi prowadzących siedzący tryb życia.
Objawy obniżonej odporności
Głównym objawem obniżonej odporności jest wzrost ryzyka występowania infekcji i innych chorób. Przede wszystkim zauważa się częste występowanie przeziębienia i grypy, przy znacznych spadkach odporności wzrasta jednak ryzyko cięższych zakażeń. Objawami spadku odporności są:
- kaszel, katar;
- zatkane zatoki, ból zatok i ból głowy;
- ból gardła;
- opryszczka;
- dreszcze;
- gorączka;
- afty w jamie ustnej;
- infekcje bakteryjne i grzybicze;
- pogorszenie gojenia ran i uszkodzeń skóry.
Niekiedy obniżona odporność manifestuje się zmianami w wyglądzie. Mowa tutaj o wypadaniu włosów czy pogorszeniu kondycji skóry. Włosy mogą stać się łamliwe, suche, pozbawione blasku, paznokcie wykazują większą tendencję do złamań, zaś skóra staje się szara. Wszystko to wskazuje na niedobór witamin i minerałów, a tym samym na spadek odporności.
Sygnałem alarmującym jest również ciągłe zmęczenie, nawet mimo odpowiedniej ilości wysypianych godzin. Senność i zmęczenie przeciągają się przez cały dzień, nawet kawa czy dawka ruchu nie jest w stanie im zapobiec. To pierwsza wskazówka świadcząca o znacznym spadku odporności i sugerująca zadbanie o swój układ immunologiczny.
Co na obniżoną odporność?
Jeśli wykluczone zostały choroby ogólnoustrojowe, które mogą być przyczyną omawianego zjawiska, warto skupić się na wspieraniu odporności w warunkach domowych. Jeśli jednak przyczyną spadku odporności jest choroba, pierwszym krokiem powinno być leczenie przyczynowe, czyli rozpoczęcie terapii choroby podstawowej.
Na odporność człowieka ma wpływ przede wszystkim codzienna dieta. Warto sięgać po produkty bogate w:
- witaminę C – acerola, natka pietruszki, owoce dzikiej róży, maliny, Chlorella;
- antyoksydanty – Spirulina, świeże owoce i warzywa;
- koenzym Q10;
- NNKT – oleje roślinne, ryby, orzechy;
- witaminę D – żywność nie dostarcza odpowiedniej ilości tej witaminy, warto zatem każdego dnia iść na spacer na świeżym powietrzu i zdecydować się na suplementację;
- witaminy z grupy B – warzywa liściaste, nabiał, fasola;
- cynk i miedź – ryby, owoce morza, jaja, pestki dyni;
- probiotyki – w postaci suplementów lub naturalnej żywności probiotycznej: kiszonki, fermentowane napoje mleczne.
Najlepiej dostarczać wspomnianych składników odżywczych w postaci naturalnej, czyli wraz z pożywieniem. W przypadkach, gdy nie jest to możliwe (np. wskutek zwiększonego zapotrzebowania czy braku dostępu do takich produktów spożywczych) warto zdecydować się na suplementację. Ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu, ponieważ woda przyspiesza metabolizm i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Styl życia
Kolejnym istotnym elementem jest codzienna dawka ruchu. Regularna aktywność fizyczna, szczególnie na świeżym powietrzu, wpłynie na poprawę odporności i zmniejszenie ryzyka infekcji. Decydując się na aktywność na świeżym powietrzu warto wykonywać ją bez względu na pogodę, oczywiście z przystosowaniem ubioru do panujących warunków pogodowych. Jest to tak zwane hartowanie organizmu. Podobnie działają zimne prysznice (wykonywane z zachowaniem zasad metodyki).
Na koniec należy wspomnieć, że celem poprawy ogólnej odporności warto zrezygnować z używek, zacząć się wysypiać oraz unikać sytuacji stresowych. Na obniżenie odporności wpływają wolne rodniki tlenowe i stres oksydacyjny, zatem w miarę możliwości należy unikać sytuacji przyczyniających się do wzrostu ich ilości w ustroju.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Dymarska E., Czynniki modulujące układ immunologiczny człowieka, Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Legnicy, 19/2016.
- Jankowski M., Ignatowska-Jankowska B., Kumański K., Witek B., Świergiel A., Wpływ alkoholu na układ odpornościowy – przegląd badań, Alkoholizm i Narkomania, 1/2013.
- Dymarska E., Grochowalska A., Jaskuła-Błaszak M., Porażka J., Krauss H., Chęcińska-Maciejewska Z., Wpływ sposoby odżywiania na układ odpornościowy w różnych grupach wiekowych, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2017.
- Blum S., Program uzdrawiający układ odpornościowy, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.
Zostaw komentarz