Aktualizacja: 12 listopada 2022
Naturalny antybiotyk może stanowić całkowicie bezpieczne i skuteczne wsparcie profilaktyki oraz kuracji przeciwbakteryjnej. Produkty o takim działaniu znajdują się w niemal każdej kuchni, a jeśli nie – nie ma problemów z ich kupieniem w dowolnym sklepie spożywczym. W dzisiejszych czasach szczególnie ważne jest, aby ograniczyć przyjmowanie leków związanych z ryzykiem skutków ubocznych.
Spis treści
Naturalny antybiotyk – rodzaje
Poniżej przedstawiono najczęściej wykorzystywane, całkowicie naturalne antybiotyki.
Zobacz również: Bakterie oporne na antybiotyki.
Kurkuma
Kurkuma zawiera w składzie m.in. kurkuminoidy, czyli związki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwdrobnoustrojowym. Dodatkowo mogą hamować biosyntezę białek biorących udział w inicjacji procesów zapalnych. Kurkumina (żółty barwnik kurkumy) jest związkiem o szerokim spektrum działania przeciwbakteryjnego, zwłaszcza w odniesieniu do bakterii Gram-dodatnich wywołujących między innymi: zapalenie gardła, posocznicę, liszajec, zapalenie tkanki łącznej, zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i wiele innych.
Imbir
Kolejną rośliną o działaniu antybakteryjnym jest imbir, a szczególnie jego korzeń. Poza walorami smakowymi i aromatycznymi, imbir obniża ilość wytwarzanych w organizmie czynników zapalnych, likwiduje bakterie Gram-dodatnie oraz łagodzi nudności i wymioty, tak często występujące podczas infekcji bakteryjnych. W trakcie badań klinicznych najsilniejszy efekt inhibitujący odnotowano wobec bakterii Staphylococcus aureus. Jednocześnie warto podkreślić, że strefa zahamowania wzrostu tej bakterii była większa niż w przypadku zastosowania penicyliny G.
Miód
Bardzo smacznym i zdrowym naturalnym antybiotykiem jest także miód. Swoje działanie przeciwbakteryjne zawdzięcza głównie sporej zawartości nadtlenku wodoru, polifenoli oraz enzymów pszczelich. Badania wykazały wrażliwość wielu bakterii, np. Helicobacter pylori, na działanie miodu. Warto po niego sięgać zwłaszcza w bakteryjnych schorzeniach jelitowo-żołądkowych. Na działanie miodu w dużej mierze wpływa również jego rodzaj (za najkorzystniejsze uznaje się miody ciemne, w tym spadziowe i gryczane).
Czosnek i cebula
Ostry smak i zapach tych warzyw wiąże się z zawartością w składzie siarki oraz licznych antyoksydantów. Zawarta w cebuli allicyna blokuje enzymy bakteryjne, a czosnek dodatkowo działa przeciwgrzybiczo oraz przeciwpierwotniakowo. Szczególnie silne działanie antybakteryjne obserwuje się w stosunku do bakterii rodzaju Escherichia, Salmonella, Klebsiella, Proteus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus i Clostridium. Z tego względu charakterystyczna mieszanka czosnku, cebuli, cytryny i miodu od dziesiątek lat wykorzystywana jest w naturalnym lecznictwie domowym.
Chrzan
Chrzan nie tylko jest naturalnym antybiotykiem, ale również przyspiesza gojenie się ran, leczy grypę i przeziębienie oraz łagodzi przewlekły kaszel. Efektywnie wzmacnia odporność, wspomagając leczenie nie tylko infekcji bakteryjnych, ale i infekcji wirusowych. Za jego korzystne działanie odpowiadają między innymi fitoncydy, lizozym oraz alkohole fenyloetylowe. W chrzanie znajdziemy ponadto witaminy z grupy B, siarkę, żelazo, cynk oraz witaminę C.
Cynamon
Cynamon ceni się na całym świecie ze względu na smak i zapach. Nie ma najmniejszych problemów z wprowadzeniem go do codziennej diety. Stanowić może składnik ciastek, domowych wypieków, koktajlów czy owsianek. Wzbogaca smak kawy i herbaty, jak również bywa składnikiem kremowych zup i sosów mięsnych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Dodatkowo pobudza krążenie krwi, rozgrzewa i obniża poziom cukru we krwi.
Jak stosować naturalny antybiotyk?
Aby wzmocnić odporność i chronić się przed infekcjami bakteryjnymi warto powyższe produkty włączyć do diety już na stałe. Miód, imbir czy kurkumę można dodawać do kawy i herbaty (pamiętając, aby napój nie był gorący, ponieważ wysokie temperatury niszczą cenne składniki aktywne). Z kolei czosnek, cebula, czy chrzan są częstym i pysznym składnikiem zup, marynat mięsnych, gulaszów czy surówek. Jeśli dojdzie już do rozwoju infekcji bakteryjnej warto sięgać po naturalne antybiotyki w większych ilościach. Wciąż popularna jest mikstura z domowej apteczki, czyli połączenie 2 ząbków czosnku, 1/4 startej cebuli, łyżki miodu i łyżki soku z cytryny. Celem złagodzenia smaku można dodać 1 łyżkę mleka. Tak przygotowaną mieszankę przyjmuje się 3 razy dziennie (rano, w południe i wieczorem) w dawce 1-2 łyżeczki.
Należy także pamiętać, aby na własną rękę nie zamieniać antybiotyków przepisanych przez lekarza na domowe metody. Zawsze warto skonsultować się ze specjalistą – na niektóre bakterie działają wyłącznie silne leki. Wówczas rezygnacja z nich może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia chorego.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Nowak Z., Antybiotyki z apteki Pana Boga, Wydawnictwo AA, Kraków 2022.
- Markiewicz Z., Korsak D., Popowska M., Antybiotyki w dobie narastającej lekooporności, Wydawnictwo PWN, Warszawa 2021.
- Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie żywieniowe imbiru, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2016.
Zostaw komentarz