Aktualizacja: 5 marca 2025
Najzdrowsze produkty na jelita to takie, które wspierają kondycję i różnorodność mikroflory jelitowej. Ta zaś warunkuje nie tylko procesy trawienne, ale i samopoczucie, wygląd skóry, poziom codziennej energii i wiele innych parametrów organizmu. Nie bez powodu mówi się, że zdrowie całego organizmu pochodzi właśnie z jelit. Warto więc o nie zadbać, aby czuć się dobrze każdego dnia. Oto grupy naturalnych produktów spożywczych, które można określić jako najzdrowsze dla naszych jelit.
Żywność probiotyczna
Naturalna żywność probiotyczna to takie produkty spożywcze, które w swoim składzie zawierają bakterie probiotyczne. Mianem bakterii probiotycznych określamy starannie wyselekcjonowane kultury bakterii, najczęściej z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium, choć tak naprawdę podobne działanie wykazują też niektóre drożdże (np. Saccharomyces). Bakterie te wykazują m.in. zdolność do przeżywania w niekorzystnym środowisku, jakie stwarzają choćby kwasy trawienne i niskie pH żołądka, dzięki czemu w znacznej ilości docierają do jelit, zasiedlając je i wkomponowując się w naturalną florę tej okolicy.
Zobacz również: Żywe kultury bakterii.
Do grona naturalnej żywności probiotycznej zaliczyć możemy m.in. wszelkie fermentowane napoje mleczne, np. kefir, maślanka, zsiadłe mleko, a także zakwas i produkty na jego bazie (np. chleb na zakwasie, zakwas buraczany) oraz kiszonki (np. kiszona kapusta, ogórki kiszone). Taką żywność należy systematycznie wplatać w swój codzienny jadłospis, a jeśli ze względów zdrowotnych nie jest to możliwe, rekomenduje się suplementację probiotyków. Od zdrowia jelit pochodzi zdrowie całego organizmu, a coraz częściej mówi się o tym, że również samopoczucie i wygląd skóry.
Zobacz również: Dobre probiotyki.
Źródła błonnika pokarmowego
Lepkość, zdolność do ulegania procesom fermentacji, wiązanie znacznych ilości wody oraz kwasów żółciowych, zdolności reagowania z jonami metali, czy zwiększanie masy stolca, to tylko kilka z lepiej poznanych skutków regularnego spożywania błonnika pokarmowego. Jego dobrymi źródłami w diecie człowieka są produkty roślinne – zboża i produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa (zwłaszcza spożywane wraz ze skórką), nasiona, pestki. To także źródło węglowodanów, które są podstawą prawidłowej diety. W kontekście wspierania zdrowia jelit błonnik pokarmowy przyspiesza perystaltykę jelit, co zmniejsza ryzyko zalegania mas pokarmowych w świetle jelit. Wzrasta też ich gęstość, co przyczynia się do sprawnego oczyszczania jelit. Błonnik jest wartościową pożywką dla całej mikroflory jelitowej, zmniejsza uczucie głodu (co zapobiega podjadaniu) oraz obniża wchłanianie cholesterolu LDL. Udowodniono również, że łagodzi stany zapalne w organizmie oraz ułatwia wypróżnianie.
Bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego (zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego) jest siemię lniane, uznawane za jeden z najzdrowszych produktów na jelita. Pomaga efektywnie obniżać poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów, glukozy we krwi, ciśnienia tętniczego, jak również zapobiega zaparciom i wspomaga pracę jelit. Siemię lniane wywiera łagodne działanie przeczyszczające, sprzyjające trawieniu. Dodatkowo pomaga w sprawnym przechodzeniu odpadów przez cały układ pokarmowy. Ciekawym i bezpiecznym rozwiązaniem jest przyrządzanie sobie co pewien czas naparu z siemienia lnianego.
Innymi, naturalnymi produktami, będącymi nie tylko źródłem białka, witamin i minerałów, ale również błonnika pokarmowego są Spirulina i Chlorella. Wykazano, że algi te zawierają zarówno błonnik rozpuszczalny (wspierający rozwój korzystnej mikroflory jelitowej) jak i błonnik nierozpuszczalny (poprawiający perystaltykę jelit, a także wspomagający trawienie). Regularne spożywanie Spiruliny i Chlorelli może więc przyczyniać się do wspomagania pracy układu pokarmowego. Literatura naukowa potwierdza, że ich unikalny skład błonnikowy może mieć pozytywny wpływ na metabolizm i profilaktykę chorób przewlekłych.
Zioła na jelita
Systematyczne picie naparów ziołowych może korzystnie wpłynąć na zdrowie jelit,. Jednak wcześniej należy wykluczyć wszelkie przeciwwskazania do stosowania ziół oraz należy wykonywać tę czynność zgodnie z metodyką. Tak naprawdę zioła wspomagające funkcjonowanie jelit są dostępne w postaci nalewek, herbatek czy naparów. Najczęściej ich składniki mają działanie rozkurczowe, wiatropędne czy poprawiające trawienie. Takimi ziołami są przede wszystkim: kminek, rumianek, dzika róża, mięta, koper włoski, szałwia. Preparaty ziołowe regulują pracę jelit, żołądka, wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Ułatwiają wchłanianie składników odżywczych i regulują wypróżnianie. Mogą stanowić uzupełnienie leczenia farmakologicznego, jako że wykazują właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i przeciwbakteryjne.


Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...

Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1): 57-63.
- Becker, E. W. (2007). Micro-algae as a source of protein. Biotechnology Advances, 25(2), 207–210.
- Śliżewska K., Biernasiak J., Libudzisz Z., Probiotyki jako alternatywa dla antybiotyków, Chemia Spożywcza i Biotechnologia, 70/2006.
- Nowicka-Zuchowska A., Zioła wspomagające pracę układu pokarmowego, Lek w Polsce, 6/2024.
Zostaw komentarz