Mleko skondensowane to bardzo popularny produkt. Powstaje na skutek częściowego usunięcia wody z mleka krowiego. Dodaje się je zwykle do zup, sosów, a także do kawy. Czym charakteryzuje się to mleko oraz jakie wyróżniamy jego rodzaje? Oto wskazówki.
Spis treści
Mleko skondensowane
Mleko to powstaje poprzez zagęszczenie mleka krowiego na skutek częściowego usunięcia z niego wody. Posiada zatem gęstą i gładką konsystencję oraz kremową barwę. Polskie normy określają, że mleko skondensowane niesłodzone musi zawierać 25% suchej masy w tym 7,5 % tłuszczu. Z kolei mleko skondensowane słodzone zawierać musi co najmniej 44,5% sacharozy, 28% składników mleka, w tym 8% tłuszczu.
Rodzaje mleka skondensowanego
Mleko skondensowane występuje w kilku formach:
- słodzone – w puszce, w kartoniku, w tubce oraz jako masa kajmakowa;
- niesłodzone – w puszcze, w kartoniku, w kartoniku o obniżonej zawartości tłuszczu.
Właściwości mleka skondensowanego
Mleko zagęszczone niesłodzone posiada bardzo zbliżone właściwości do mleka krowiego. Mimo to obecność składników odżywczych w nich jest prawie 2 razy większa ze względu na przeprowadzony proces odparowywania wody. Z kolei mleko skondensowane słodzone posiada wysoki poziom cukru. Stąd też wynika jego wyższa kaloryczność, w stosunku do mleka skondensowanego niesłodzonego.
Porównując do zwykłego mleka krowiego, mleko skondensowane również cechuje się wysoką kalorycznością. Dodatkowo zawiera większe ilości białka, tłuszczu, a także stanowi źródło witaminy B2, wapnia oraz potasu.
Czy mleko skondensowane to zdrowy produkt?
Zdecydowanie można stwierdzić, że mleko skondensowane słodzone jest niezdrowe, ponieważ jest produktem złożonym głównie z cukrów prostych i naturalnie występującej w mleku laktozy, przez co staje się bardzo kaloryczne. Należy zaznaczyć, że obecny w produkcie cukier w tak dużej ilości, przewyższa swym działaniem inne składniki odżywcze jak witaminy czy minerały, wykazując szkodliwy wpływ na organizm. W związku z tym nasila stany zapalne, zaburza gospodarkę węglowodanową oraz zwiększa przyrost masy ciała.
Mleko to należy więc zaliczyć do grupy słodyczy i nie jest polecane diabetykom, a także przy insulinooporności, przy problemach z florą bakteryjną jelit oraz w stanach zapalnych nawet o niskim stopniu nasilenia.
Z kolei mleko skondensowane niesłodzone nieco bardziej zbliżone jest do mleka krowiego. Jednak czy jest zdrowe? Obiektywnie na nie patrząc można uznać, że jest produktem neutralnym dla organizmu. Bowiem dodatek w postaci zagęszczonego niesłodzonego mleka do kawy nie szkodzi nam w żaden sposób.
Zastosowanie w kuchni
Mleko to wykorzystuje się głównie jako dodatek do kawy. Dzięki jego zastosowaniu kawa staje się bardziej jedwabista i posiada kremową konsystencję w porównaniu do kawy z dodatkiem mleka zwykłego. Mleko skondensowane wykorzystuje się również do przygotowywania deserów w postaci kruchych ciast czy mlecznych koktajli. Na dużą skalę mleko zagęszczone używa się do produkcji czekolady, batoników czekoladowych oraz lodów.
Jak przechowywać mleko skondensowane?
Mleko zagęszczone należy do produktów, które łatwo się przechowuje. Nie ma bowiem konieczności trzymania go w lodówce, a już nie wskazane jest przechowywanie go w niskiej temperaturze zaraz przed otwarciem. Właściwa temperatura otoczenia nie powinna przekraczać 18 stopni Celsjusza w przypadku mleka niesłodzonego i 25 stopni Celsjusza w przypadku mleka słodzonego.
Mleko skondensowane w puszkach natomiast można używać od 4 do 9 miesięcy. Jednak przy długotrwałym przechowywaniu może pojawić się zwiększona gęstość mleka, jego rozwarstwienie, oddzielenia się tłuszczu lub wytrącenie się osadów cukru, białka i innych składników.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz