Aktualizacja: 5 grudnia 2024
Laktoza (inaczej: cukier mleczny), naturalny cukier występujący w mleku i produktach mlecznych, pełni ważną rolę w diecie, dostarczając energii. Jednak jej trawienie może sprawiać trudności niektórym osobom, prowadząc do zjawiska nietolerancji laktozy. Co dokładnie się dzieje w organizmach osób borykających się z tym problemem i jakie są przyczyny tego stanu? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Spis treści
Czym jest laktoza?
Laktoza to organiczny związek chemiczny należący do grupy węglowodanów. Jest cukrem mlecznym, składającym się z glukozy i galaktozy. W swojej naturalnej postaci występuje przede wszystkim w mleku ssaków. Jest ono mieszanką wody, tłuszczu, laktozy oraz białek i stanowi jeden z głównych pokarmów ssaków. Tak jak inne węglowodany, laktoza jest źródłem łatwo przyswajalnej energii. Ma właściwości probiotyczne, a więc pozytywnie wpływa na pracę jelit i ich procesy regeneracyjne. Aby prawidłowo metabolizować laktozę potrzebny jest nam enzym laktaza, który rozkłada cukier mleczny na cukry proste.
W czym znajduje się laktoza?
Laktoza znajduje się m.in. w takich produktach jak:
Choć w dzisiejszych czasach bez problemu można kupić powyższe produkty bez dodatku laktozy. Jest ona usuwana jeszcze na etapie produkcji, z myślą o osobach wykazujących nietolerancję.
Nietolerancja laktozy – przyczyny
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem pokarmowym. Wynika przede wszystkim z zaniku lub niedoboru enzymu trawiącego – laktazy. U niektórych może to być wada wrodzona, u innych natomiast taka dysfunkcja może pojawić się wraz z wiekiem. Ta pierwsza zdarza się dość rzadko i polega na całkowitym braku możliwości wytwarzania przez organizm laktazy i niestety trwa przez cały okres życia. W przypadku nietolerancji nabytej, która może się pojawić na skutek przebytych chorób, ilość tego enzymu zmniejsza się lub dochodzi do całkowitego jego zaniku. Tego rodzaju nietolerancja często przebiega w sposób przejściowy.
Objawy nietolerancji laktozy
Objawy nietolerancji laktozy nie należą do specyficznych. Wręcz przeciwnie, przypominają objawy zatrucia lub choroby układu pokarmowego. Są to m.in.:
- wzdęcia;
- kolka brzuszna;
- bóle brzucha;
- biegunka;
- nudności;
- wymioty.
Wystąpienie tego rodzaju objawów zależne jest przede wszystkim od ilości spożytej laktozy. Bardzo istotny jest także poziom enzymu w organizmie, odpowiedzialnego za jej trawienie, oraz forma spożytego pokarmu zawierającego laktozę. Warto również wiedzieć, że objawy nietolerancji laktozy zwykle występują po kilku czy kilkunastu godzinach od jej spożycia.
Leczenie nietolerancji laktozy
W momencie gdy nietolerancja laktozy jest wadą wrodzoną, jej leczenie polega na całkowitym i stałym wyeliminowaniu z diety produktów zawierających laktozę. Jest to istotne, ponieważ u tych osób, po spożyciu choćby najmniejszej ilości laktozy, może dojść do zagrożenia życia.
Z kolei przy nabytej nietolerancji leczenie może polegać na zmniejszeniu produktów zawierających laktozę lub na całkowitym jej wyeliminowaniu z codziennej diety. Można również zredukować objawy poprzez suplementowanie laktazy, enzymu niezbędnego do trawienia laktozy.
Zioła na nietolerancję laktozy
Niektóre zioła mogą wspierać organizm w łagodzeniu objawów związanych z nietolerancją laktozy. Koper włoski, znany ze swoich właściwości wspomagających trawienie, może zmniejszać wzdęcia i bóle brzucha, które często występują po spożyciu mleka. Imbir, dzięki działaniu przeciwzapalnemu, może wspomagać trawienie i łagodzić dyskomfort pokarmowy związany z laktozą. Mięta pieprzowa jest skuteczna w redukcji skurczów i wzdęć, co może pomóc osobom borykającym się z problemami trawiennymi. Rumianek, znany ze swoich właściwości uspokajających, działa kojąco na układ pokarmowy, łagodząc bóle brzucha i uczucie pełności. Zielona herbata, bogata w przeciwutleniacze, wspomaga trawienie i zmniejsza stany zapalne, co również może poprawić komfort trawienny u osób z nietolerancją laktozy.


Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Sawala W., Nietolerancja laktozy. Nietolerancja laktozy a stosowanie leków z laktozą, Poznań 2018.
- Zatwarnicki P., Nietolerancja laktozy – przyczyny, objawy, diagnostyka, Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 3/2014.
Ja jestem weganką więc mnie temat nie dotyczy na szczęście 🙂
Ja niestety chyba mam taką nietolerancję 🙁
U mnie laktoza, a konkretniej jej nietolerancja (kwestia wieku) objawia się uporczywym trądzikiem. Każdemu, kto ma podobny problem radzę odstawić nabiał, efekty mogą być zdumiewające!
mnie ćwierć wieku lekarze leczą na padaczkę, a sam odkryłem i potwierdziłem badaniem DNA że mam genetyczną nietolerancję laktozy
Całe życie uwielbiałam wszystko, co z mleka – dzisiaj wystarczy mi spojrzeć na serek i już mnie mdli 🙁 żal okrutny, bo nie ma nic lepszego niż świeżutka kanapka z twarogiem i rzodkiewką 😉
Ja tak samo od zawsze kochałam mleko sery itp a muszę odstawić. Ja mam biegunki że wyjść z domu nie mogę :/
Co do produktów mlecznych, to w wielu przypadkach nie tolerujemy kazeiny bardziej niż samej laktozy
Jak dobrze, że nie mam problemów, bo najbardziej by mi brakowało lodów i włoskich serów 🙂
Trochę to zaskakujące, że nabyta skoro się mówi, że ponad 70% dorosłych nie trawi laktozy – wszyscy nabyli tą nietolerancję? Nie pytaj mnie tylko skąd te dane bo tak mi kol mówiła i jeszcze od kilku osób słyszałam, ale nie wiem skąd oni te dane mają…
Cieszę się, że nie mam tej przypadłości, bo bardzo lubię sery i trudno by mi było z nich rezygnować
Coraz częściej pojawiają się różne nietolerancje ze względu na schemikalizowanie żywności. Ciekawa jestem na ile ta nietolerancja wiąże się faktycznie z laktozą a na ile z jakości dzisiejszego nabiału…