Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 26 grudnia 2021

Kwas chlebowyKwas chlebowy i jego korzystne właściwości znane są od wielu lat. To popularny produkt tradycyjnej kuchni polskiej, którego popularność wzrasta coraz bardziej również w dzisiejszych czasach. Posiada on charakterystyczny słodko-kwaśny smak, przełamany nutką lekkiej goryczki. W zapachu wyczuwamy drożdże oraz chleb. Choć z powodzeniem można znaleźć go na sklepowych półkach (zwłaszcza z żywnością ekologiczną), najlepiej przygotowywać go samodzielnie w domu.

Co to jest kwas chlebowy?

Kwas chlebowy to napój powstający wskutek fermentacji mlekowo-alkoholowej surowców żytnich, cukru i drożdży. Gotowy wyrób zawiera do 1% etanolu. Tradycyjnie produkuje się go z sucharów chleba razowego, drożdży, wody i dodatków smakowych (rodzynek, cytryny, żurawiny, malin, suszonych owoców, miodu) lub z mąki żytniej i słodu. W efekcie zawiera ogromną ilość cennych bakterii probiotycznych, z których należy wyróżnić:

  • Lb. casei;
  • Ln. mesenteroides;
  • S. cerevisiae.

Do pozostałych ważnych składników zaliczamy:

Kwas chlebowy polecany jest jako napój orzeźwiający będący źródłem witamin z grupy B oraz jako pomagający w regulacji procesów trawiennych. Kwasy chlebowe pozyskiwane na drodze fermentacji stanowią zaledwie 1/20 rynku niemlecznych napojów fermentowanych.

Zobacz również: Zakwas buraczany.

Właściwości kwasu chlebowego

Najlepiej poznaną właściwością kwasu chlebowego jest poprawa trawienia. Dzieje się tak, ponieważ bogactwo witamin i pałeczek kwasu mlekowego sprawiają, że jelita zaczynają pracować zgodnie z fizjologią ruchów robaczkowych. Odpowiada za to wsparcie zasiedlającej je mikroflory jelitowej. Wpływa to dodatkowo na lepsze przyswajanie składników odżywczych z innych produktów oraz na wzmocnienie odporności. Przy regularnym spożyciu kwasu chlebowego (oraz innej naturalnej żywności probiotycznej) stajemy się mniej podatni na alergie, infekcje i choroby przewlekłe.

Warto wyróżnić wpływ kwasu chlebowego na kondycję serca i naczyń krwionośnych. Produkt ma wiele związków o działaniu antyoksydacyjnym, przez co zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału, nadciśnienia czy udaru mózgu. Z kolei witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, poprawiając prawidłowy przepływ krwi. Do pozostałych właściwości należy zaliczyć:

  • przeciwdziałanie wzdęciom;
  • łagodzenie dolegliwości związanych z nadkwasotą;
  • przyspieszanie metabolizmu;
  • wspieranie prawidłowego wzroku;
  • przyspieszanie odchudzania.

Spożycie kwasu chlebowego jest polecane każdemu człowiekowi bez przeciwwskazań, jednak w szczególności chorym na grzybice, zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, cukrzycę i choroby nowotworowe.

Zobacz również: Kiszonki – dlaczego warto je jeść?

Jak przygotować kwas chlebowy?

Do przygotowania kwasu chlebowego potrzebujemy następujących składników:

  • 1,5 kg chleba razowego;
  • 5 l wody;
  • 1 dag drożdży;
  • kilka łyżek cukru;
  • ulubione dodatki i bakalie do smaku.

W pierwszej kolejności kroimy chleb razowy na tradycyjne kromki i opiekamy je w piekarniku. Kromki kruszymy, zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, a następnie dodajemy drożdże wraz z cukrem. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 dni, nie zaglądając w tym czasie do kwasu chlebowego. Po upływie tego czasu kwas przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do przygotowanych, wyparzonych wcześniej butelek. Na tym etapie można dodać ulubione dodatki poprawiające smak produktu. Ostatecznie butelki zakręcamy i przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 10 dni.

Kwas chlebowy – przeciwwskazania

Kwas chlebowy wskutek fermentacji zawiera w swoim składzie śladowe ilości alkoholu, dlatego nie powinny spożywać go przede wszystkim kobiety w ciąży. Praktycznie nie ma żadnych innych przeciwwskazań. Osoby dodające do kwasu chlebowego bakalie powinny sprawdzić czy nie są na nie uczulone.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Kociołek-Balawejder E., Nauki Inżynierskie i Technologie, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Wrocław 2009.
  2. Śmiechowska M., Jakubowski M., Dmowski P., Nowe trendy na rynku niskoalkoholowych napojów fermentowanych, Problemy Nauk Biologicznych, 3/2018.
  3. Zielińska M., Hoffmann M., Waszkiewicz-Robak B., Tradycyjne roślinne napoje fermentowane o działaniu prozdrowotnym, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 5/2015.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami