Aktualizacja: 4 czerwca 2024
Ksylitol nazywany jest również cukrem brzozowym. To jeden z najbardziej znanych i popularnych zamienników cukru tradycyjnego. Nie ma się co temu dziwić, ponieważ jest zdrowszy i posiada mniej kalorii niż jego biały odpowiednik. Jakie właściwości wykazuje ksylitol oraz jakie korzyści przynosi nam jego stosowanie? Podpowiadamy.
Spis treści
Czym jest ksylitol?
Ksylitol pod względem chemicznym jest alkoholem cukrowym, a więc składa się cząsteczki węglowodanu i alkoholu. Posiada wzór sumaryczny: C5H12O5. Mimo to swoim wyglądem i smakiem bardzo przypomina cukier biały. Jego druga nazwa – cukier brzozowy, pochodzi od nazwy produktu, z którego początkowo go pozyskiwano. Dziś jest ona myląca, ponieważ ksylitol najczęściej pochodzi z kukurydzy.
Ksylitol – właściwości
Porównując ksylitol do cukru białego – wyglądem i smakiem jest niemalże identyczny. Stanowi jednak produkt o wiele mniej kaloryczny i co istotne, jego indeks glikemiczny jest aż 14-krotnie niższy od sacharozy. To wszystko oznacza, że spożywając ksylitol, zarówno poziom cukru, jak i insuliny we krwi, podnosi się bardzo powoli. Z tego względu bardzo często polecany jest on diabetykom.
Ksylitol wykazuje właściwości bakteriobójcze, a co za tym idzie również działanie zwiększające odporność całego organizmu. W przeciwieństwie do cukru zwykłego, zapobiega chorobom dziąseł oraz rozwojowi próchnicy. Wynika to z faktu, że po jego spożyciu nie ulega on przemianie bakteryjnej w kwasową w jamie ustnej i nie powoduje problemów stomatologicznych.
Dużą zaletą ksylitolu jest fakt, że nie sprzyja on rozwojowi drobnoustrojów w organizmie w tym grzybów i drożdżaków, w przeciwieństwie do cukru tradycyjnego. Ponadto wpływa na mineralizację układu kostnego, ponieważ bierze on udział w przyswajaniu wapnia w naszej diecie. Z tego też względu polecany jest osobom z osteoporozą lub osteopenią.
Ksylitol – czy jest zdrowy?
Czy ksylitol jest szkodliwy?
Ksylitol stosowany w niewielkich ilościach nie jest szkodliwy dla zdrowia. W większych jednak może wywoływać podrażnienia układu pokarmowego. Warto więc przestrzegać zalecanej dziennej dawki ksylitolu, która wynosi 15 g, a więc 3 małe łyżeczki.
Dość sporą wadą ksylitolu jest jego dostępność na rynku. Nie występuje on bowiem w tradycyjnych sklepach i supermarketach, a jedynie w sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych z naturalnymi suplementami diety. Ponadto problem stwarzać może również jego cena, ponieważ znacznie różni się ona od ceny cukru tradycyjnego. Za 1 kg produktu dochodzi ona nawet do kilkudziesięciu złotych.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Baranowski D., Rutkowska J., Antoniewska A., Ksylitol – rola technologiczna i żywieniowa, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2020.
- Grembecka M., Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2015.
- Kalemba-Drożdż M., Ksylitol – fakty i mity czy to substancja prozdrowotna czy tylko chwyt marketingowy?, Public Health Forum, 2/2018.
Najzdrowsza wersja ksylitolu pochodzi z brzozy fińskiej, a ta z kukurydzy jest niezdrowa. Ponieważ ten z kukurydzy pochodzi z chin
Dobrze wiedzieć, akurat kupiłam, chociaż dosładzam raczej rzadko i w niewielkich ilościach.
Ksylitol jest teraz nawet w biedronce 🙂
Wow! Super artykuł ??
Przydatny post!
Nie wiedziałam, że ksylitol może być szkodliwy :O
pozdrawiam cieplutko 😉