Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 4 czerwca 2024

ksylitolKsylitol nazywany jest również cukrem brzozowym. To jeden z najbardziej znanych i popularnych zamienników cukru tradycyjnego. Nie ma się co temu dziwić, ponieważ jest zdrowszy i posiada mniej kalorii niż jego biały odpowiednik. Jakie właściwości wykazuje ksylitol oraz jakie korzyści przynosi nam jego stosowanie? Podpowiadamy.

Czym jest ksylitol?

Ksylitol pod względem chemicznym jest alkoholem cukrowym, a więc składa się cząsteczki węglowodanu i alkoholu. Posiada wzór sumaryczny: C5H12O5. Mimo to swoim wyglądem i smakiem bardzo przypomina cukier biały. Jego druga nazwa – cukier brzozowy, pochodzi od nazwy produktu, z którego początkowo go pozyskiwano. Dziś jest ona myląca, ponieważ ksylitol najczęściej pochodzi z kukurydzy.

Ksylitol – właściwości

Porównując ksylitol do cukru białego – wyglądem i smakiem jest niemalże identyczny. Stanowi jednak produkt o wiele mniej kaloryczny i co istotne, jego indeks glikemiczny jest aż 14-krotnie niższy od sacharozy. To wszystko oznacza, że spożywając ksylitol, zarówno poziom cukru, jak i insuliny we krwi, podnosi się bardzo powoli. Z tego względu bardzo często polecany jest on diabetykom.

Ksylitol wykazuje właściwości bakteriobójcze, a co za tym idzie również działanie zwiększające odporność całego organizmu. W przeciwieństwie do cukru zwykłego, zapobiega chorobom dziąseł oraz rozwojowi próchnicy. Wynika to z faktu, że po jego spożyciu nie ulega on przemianie bakteryjnej w kwasową w jamie ustnej i nie powoduje problemów stomatologicznych.

Dużą zaletą ksylitolu jest fakt, że nie sprzyja on rozwojowi drobnoustrojów w organizmie w tym grzybów i drożdżaków, w przeciwieństwie do cukru tradycyjnego. Ponadto wpływa na mineralizację układu kostnego, ponieważ bierze on udział w przyswajaniu wapnia w naszej diecie. Z tego też względu polecany jest osobom z osteoporozą lub osteopenią.

Ksylitol – czy jest zdrowy?

Ksylitol jest stosowany jako alternatywa dla cukru ze względu na jego niską zawartość kalorii i niski indeks glikemiczny. Badania wykazały, że ksylitol może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka próchnicy zębów poprzez zapobieganie rozwojowi bakterii próchnicotwórczych. Regularne spożywanie ksylitolu może również pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą. Jednak nadmierna konsumpcja ksylitolu może powodować efekt przeczyszczający i wzdęcia u niektórych osób. Podsumowując, w umiarkowanych ilościach ksylitol stanowi zdrową alternatywę dla cukru, która może przynieść korzyści zdrowotne, zwłaszcza dla zdrowia jamy ustnej.

Czy ksylitol jest szkodliwy?

Ksylitol stosowany w niewielkich ilościach nie jest szkodliwy dla zdrowia. W większych jednak może wywoływać podrażnienia układu pokarmowego. Warto więc przestrzegać zalecanej dziennej dawki ksylitolu, która wynosi 15 g, a więc 3 małe łyżeczki.

Dość sporą wadą ksylitolu jest jego dostępność na rynku. Nie występuje on bowiem w tradycyjnych sklepach i supermarketach, a jedynie w sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych z naturalnymi suplementami diety. Ponadto problem stwarzać może również jego cena, ponieważ znacznie różni się ona od ceny cukru tradycyjnego. Za 1 kg produktu dochodzi ona nawet do kilkudziesięciu złotych.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Baranowski D., Rutkowska J., Antoniewska A., Ksylitol – rola technologiczna i żywieniowa, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2020.
  2. Grembecka M., Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2015.
  3. Kalemba-Drożdż M., Ksylitol – fakty i mity czy to substancja prozdrowotna czy tylko chwyt marketingowy?, Public Health Forum, 2/2018.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami