Kazeina to jedno z białek wchodzących w skład mleka, uważane za najważniejsze. Właśnie ona przyczynia się do powstawania skrzepu serowarskiego. Stanowi od 75% do 86% ogólnej ilości białek w mleku.
Spis treści
Czym charakteryzuje się kazeina?
Kazeina składa się z większych cząsteczek białka, które są trawione i wchłaniane wolniej niż serwatka. Charakteryzuje się ponadto wysoką biodostępnością i sporą zawartością glutaminy, która stanowi około 20% kazeiny. Kazeinę nie opisuje się jako jeden związek, lecz grupę związków, które mogą tworzyć kompleksy ponad 20 różnych protein. Proteiny te różnią się między sobą zawartością fosforu, masą cząsteczkową, udziałem sacharydów i wieloma innymi czynnikami. Największą część zajmują kazeiny frakcji alfa (około 40%) oraz frakcji beta (około 30%). Kazeiny wytrącają się z surowego, odtłuszczonego mleka w temperaturze około 20 stopni Celsjusza przy pH 4,6. W mleku występują pod postacią miceli, które tworzą roztwór koloidalny.
Skład chemiczny kazeiny
W omawianym białku znajdują się następujące pierwiastki: węgiel, wodór, tlen, azot, siarka i fosfor. Można w niej znaleźć jony wapniowe i fosforanowe wbudowane w jej strukturę. Stosunek wapnia do fosforu jest bardzo korzystny, dzięki czemu organizm człowieka może w pełni je wykorzystywać. Kazeina zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.
Zawartość kazeiny w mleku oraz zawartość poszczególnych składników w tym związku zależy głównie od czynników środowiskowych oraz genetycznych. Zwiększenie stężenia kazeiny w mleku można uzyskać poprzez stosowanie prawidłowo zbilansowanych pasz czy stworzenie optymalnych warunków hodowli uwzględniających wymagania danej rasy zwierząt.
Jakie właściwości zdrowotne wykazuje kazeina?
Kazeina, jako białko mleka, uznawana jest za białko pełnowartościowe o wysokiej wartości biologicznej, ponieważ zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Są one niezbędne do prawidłowej budowy białka ustrojowego, a tym samym wzrostu człowieka. Regularne spożycie kazeiny w produktach spożywczych nie tylko powoduje przyrost masy mięśniowej i prawidłowy wzrost wszystkich tkanek i narządów. Jednocześnie zwraca się uwagę na jej udział w produkcji hemoglobiny czy białek osocza. Dodatkowo kazeina wpływa korzystnie na stan mikroflory jelitowej i reguluje proces trawienia pokarmów. Tworząc w drogach pokarmowych skrzep podatny na działanie enzymów trawiennych zapewnia uczucie sytości. Pobudza również czynność układu immunologicznego.
Suplementy diety
Białkowe suplementy diety bazujące na kazeinie zyskały popularność nie tylko ze względu na wysoką biodostępność. Glutamina w dużej ilości (jaka ma miejsce w przypadku kazeiny) wspomaga oszczędzanie masy mięśniowej podczas intensywnych ćwiczeń i zapobiega osłabieniu układu odpornościowego, co może być spowodowane treningiem. Ponieważ kazeina jest białkiem o powolnym działaniu, korzystne może być przyjmowanie jej przed snem, aby wspomóc regenerację w ciągu nocy.
Skutki uboczne spożycia kazeiny
Kazeina może powodować alergie i nadwrażliwość. Szacuje się, że do 60% wszystkich uczuleń na białko wiąże się z obecnością kazeiny w produktach spożywczych. Nie powinny jej zatem spożywać osoby, które nie tolerują produktów mlecznych. Nawet wśród dorosłych osób zdrowych spożycie tego białka może spowodować biegunkę, nudności oraz dyskomfort w obrębie brzucha.
Bibliografia
- Grzeszuk M., Benet M., Stępniak A., Miłosz K., Jak zwiększyć kazeinę w mleku?, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, 3/2008.
- Pokorska-Lis G., Tokarz A., Dębek P., Hydroliza enzymatyczna białka mleka i jego przetworów w warunkach in vitro, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Zostaw komentarz