Kolagen do picia
Kolagen do picia

Kawa z cykorii - dlaczego warto ją pić?Kawa z cykorii nie zawiera w swym składzie kofeiny w związku z tym spożywana w nadmiarze nie wpływa negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Jej regularne przyjmowanie wyrównuje poziom cholesterolu we krwi, a także wspomaga procesy trawienne.

Kawa z cykorii

Kawa z cykorii to naturalnie sporządzony napar, którego skład pozbawiony jest kofeiny. Jej najważniejszym składnikiem jest inulina, którą zalicza się do grupy naturalnych probiotyków. Oprócz tego w składzie kawy z cykorii występuje błonnik, który wykazuje korzystne działanie na układ pokarmowy.

Właściwości zdrowotne kawy z cykorii

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że cykoria to roślina o silnych właściwościach zielarskich, stąd też szerokie jej zastosowanie w medycynie naturalnej.

Regularne spożywanie tego napoju wzmacnia odporność organizmu, a przez to również wspomaga walkę z infekcjami. Dodatkowo korzystnie wpływa na metabolizm, dzięki obecności błonnika pokarmowego. Wspomaga więc odchudzanie oraz reguluje pracę jelit. W odróżnieniu od kawy z zawartością kofeiny obniża ciśnienie tętnicze oraz reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Związki aktywne, obecne w kawie z cykorii, korzystnie wpływają również na funkcje układu nerwowego, ponieważ wspomagają pamięć i koncentrację. Dodatkowo pobudzają systemy, które warunkują wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pracę nerek oraz mięśni.

Inulina zawarta w kawie z cykorii pobudza rozwój prawidłowej mikroflory jelit. Ta z kolei stanowi mechanizm obronny przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych do organizmu.

Napój ten wykazuje również właściwości moczopędne (wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn) oraz żółciopędne (pobudza wątrobę do syntezy żółci). Wpływa to na właściwy przebieg procesów trawiennych.

Kawa z cykorii to również źródło antyoksydantów neutralizujących szkodliwe wolne rodniki, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko rozwoju chorób tj. miażdżyca, łuszczyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba Alzheimera oraz nowotwory.

Obecność przeciwutleniaczy w kawie z cykorii sprawia, że napój ten zapobiega starzeniu się organizmu, a co za tym idzie przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek.

Aby korzystne właściwości kawy z cykorii były odczuwalne, napój powinien być spożywany co najmniej dwa razy dziennie.

Kawa z cykorii – przeciwwskazania

Mimo tak wielu korzystnych właściwości, jej spożywania powinny unikać przede wszystkim alergicy, a także osoby miewające problemy z naczyniami krwionośnymi. Ponadto kawy nie powinny przyjmować również dzieci poniżej 3 roku życia oraz osoby wykazujące zaburzenia układu nerwowego, ze względu na możliwość wywołania nadpobudliwości.

Jak wykonać kawę z cykorii?

Warto zaznaczyć, że kawa z cykorią smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło.

Składniki:

Przygotowanie:

Łyżkę kawy należy wsypać do szklanki, następnie dodać cynamon oraz łyżkę miodu. Składniki należy zalać wodą, a następnie mlekiem kokosowym. Na koniec dodać kostki lodu.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami