Aktualizacja: 22 sierpnia 2022
Jakie produkty zakwaszają organizm? To pytanie pojawia się coraz częściej. Produkty spożywcze obecne w naszej codziennej diecie dzielą się na te o działaniu kwasowym oraz zasadowym. Dlatego też menu powinno być zróżnicowane, tak aby stanowiło źródło zarówno produktów z jednej grupy jak i tej drugiej. Wówczas będzie możliwe zachowanie całkowitej równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu. Jednak jakie produkty zakwaszają organizm?
Spis treści
Czym jest zakwaszenie organizmu?
Zakwaszenie organizmu to częsty problem dotykający obecnie coraz większą część społeczeństwa. Szukając przyczyny tej dolegliwości często rozpatrujemy inne problemy zdrowotne. Okazuje się bowiem, że złe samopoczucie i konsekwencje z nim związane tkwią właśnie w zakwaszeniu organizmu.
W zdrowym organizmie pH krwi posiada środowisko zasadowe, a jego wartość wynosi około 7. Jednak poprzez niezdrowy styl życia dochodzi do mimowolnego zakwaszenia. Do pewnego stopnia jest to oczywiście proces fizjologiczny, przed którym nasz organizm w naturalny sposób się broni. Jednak gdy poziom kwasów jest na tyle wysoki dochodzi do ich magazynowania. Zakwaszenie organizmu może wystąpić u każdego z nas i jest niebezpieczne, ponieważ może nawet uszkodzić narządy wewnętrzne.
Jak objawia się zakwaszenie organizmu?
W celu prawidłowego funkcjonowania organizmu bardzo ważne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Aby jednak ten stan mógł się utrzymać, pH krwi powinno mieć odczyn lekko zasadowy, a jej wartość wynosić niewiele ponad 7. Jeśli jednak do organizmu dostarczane są zbyt duże ilości kwasów, głównie w postaci pożywienia, prowadzi to do jego zakwaszenia. Z niewielkimi wahaniami poziomu odczynu pH we krwi organizm jest w stanie sobie poradzić. Jeśli jednak stan ten występuje długotrwale, zakwaszenie może powodować zaburzenia przebiegu procesów fizjologicznych. Do głównych objawów zakwaszenia organizmu należą:
- bóle głowy;
- dolegliwości bólowe mięśni i kości;
- ciągłe zmęczenie;
- problemy trawienne;
- zmniejszona pamięć i koncentracja;
- trudności w odchudzaniu się;
- przybieranie na masie;
- pogorszony stan włosów, skóry i paznokci.
Jakie produkty zakwaszają organizm?
Zakwaszenie organizmu najczęściej spowodowane jest niewłaściwą dietą. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy jakie produkty powodują taki stan. Zwykle uważamy, że działanie takie wywierają produkty kwaśne jak np. cytryna. Nic bardziej mylnego. Wykazuje ona bowiem działanie odwrotne, czyli odkwaszające. Co zatem powoduje zakwaszenie organizmu?
- Produkty stanowiące źródło białka pochodzenia zwierzęcego – dotyczy to wszystkich rodzajów mięs, bez względu na to czy jest to mięso chude czy tłuste, ryby oraz jaja. Działanie kwasotwórcze produktów spożywczych na organizm wynika z obecności w ich składzie pierwiastków o właściwościach kwasowych. Są to m.in. chlor, siarka, a także fosfor.
- Produkty powstające z mleka – jogurt, kefir, twarożek, ser żółty, ser pleśniowy.
- Napoje – słodzone napoje gazowane, kawa, herbata oraz alkohol.
- Produkty stanowiące źródło tłuszczów – masło, margaryna, orzechy, pestki, nasiona. Warto wyróżnić w tej grupie migdały, które jako jedyne nie zakwaszają organizmu ze względu na brak zawartości w nich pierwiastków o działaniu zakwaszającym.
- Węglowodany – pieczywo, płatki zbożowe, kasza, makaron, ryż, słodycze. Wyjątek w tej grupie stanowi kasza jaglana i kasza gryczana, ponieważ wykazują działanie alkalizujące.
Warto wspomnieć, że nie wszystkie produkty zakwaszają organizm w takim samym stopniu. W większym stopniu zakwaszają:
- ser żółty;
- mięso oraz wędliny (głównie wieprzowina i wołowina);
- sól;
- drożdże;
- słodycze (czekolada);
- mąka pszenna;
- kawa, czarna herbata i napoje gazowane.
W mniejszym stopniu zakwaszają:
- jaja;
- margaryna;
- jogurt naturalny;
- kefir;
- ryż brązowy;
- makaron;
- chleb żytni i pełnoziarnisty.
Jak walczyć z zakwaszeniem organizmu?
Przede wszystkim należy zmienić nawyki żywieniowe, a więc zmniejszyć ilość produktów kwasotwórczych i zamienić je na te o działaniu alkalizującym. Najlepsze są świeże owoce i warzywa oraz pozyskiwane z nich soki. Wbrew pozorom kwaśne produkty takie jak owoce czy warzywa wcale nie zakwaszają organizmu. Wręcz przeciwnie, działają silnie zasadotwórczo.
Dieta zasadotwórcza – wskazówki
- Należy spożywać świeże soki z warzyw i owoców, szczególnie z buraków.
- Wypijać 2 litry wody dziennie (niegazowanej).
- Spożywać posiłki nie przejadając się przy tym.
- Posiłki należy spożywać powoli i dokładnie je przeżuwać.
- Należy jeść w regularnych odstępach czasu.
- Warto wprowadzić w życie regularną aktywność fizyczną.
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Jęczmień to najbardziej aktywne połączenie substancji witalnych. Wzmacnia system odpornościowy, spowalnia procesy starzenia się organizmu, a także zmniejsza ryzyko zachorowań na raka. Jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów.
Zobacz tutaj ...
bardzo wiele o tym słyszałam no i już od dawna zastanawiam się nad ograniczeniem niektórych produktów 🙂
Jak tak człowiek na listy spojrzy to się okazuje że…czas wszystko wywrócić do góry nogami troszkę ?
Czasem by sie przydała.
Przydatny post, warto zapamiętać!
A właśnie ostatnio wzrosło moje zaciekawienie tematem odkwaszania organizmu. Artykuł Twój dał mi wiele wskazówek.
Bardzo wartościowy wpis. Dobrze o tym wszystkim wiedzieć. U mnie z tym zakwaszeniem to jest zupełnie inaczej. Mam za niskie