Aktualizacja: 10 marca 2022
Białko jest niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania składnikiem odżywczym. Stanowi podstawowy element budulcowy naszego organizmu oraz determinuje i reguluje procesy metaboliczne, a także energetyczne. Proteiny (białka) są bardzo ważnym składnikiem codziennej i dobrze zbilansowanej, zdrowej diety. Istnieje możliwość zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na białka bez spożywania mięsa.
Spis treści
Jak zaspokoić zapotrzebowanie na białko?
Aby to zrobić, trzeba jeść małe porcje białka przez cały dzień dostarczając do organizmu wystarczającą ilość. Jakość dostarczanych protein ma tutaj również bardzo ważne znaczenie. Mięso i jajka są kompletnym źródłem, ponieważ zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy. Jednak osoby będące na diecie wegetariańskiej muszą uzupełniać niedobory białka innymi produktami pochodzenia roślinnego. Istnieje wiele wartościowych źródeł, które mogą dostarczyć do organizmu wysokiej jakości białko roślinne.
Spirulina
Spirulina to zielona alga, o budowie spirali niewidocznej gołym okiem. Znana jest ludzkości od starożytności. Spirulina to bardzo wartościowe źródło składników odżywczych, a w szczególności białka, ponieważ składa się z 65-75%. Jest jego kompletnym źródłem. To największe źródło białka jakie można znaleźć w pożywieniu – zawiera go nawet 3-krotnie więcej niż mięso. Codzienne spożywanie tej algi ma wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz cholesterolu. Spirulina reguluje przemianę materii, ma właściwości przeciwutleniające, a także wspiera usuwanie toksyn, wspomagając naturalne procesy oczyszczania organizmu.
Rośliny strączkowe
Fasola, groszek czy soczewica należą do grupy roślin strączkowych. Są bogatym źródłem białka, żelaza i błonnika. Roślinami tymi można spokojnie zastąpić mięso i nadal dostarczać do organizmu wystarczającą ilość białka.
Rośliny strączkowe, 1 szklanka, ugotowane | Białka | Błonnik | Kalorie |
---|---|---|---|
Soja | 29 g | 10 g | 298 |
Soczewica | 18 g | 16 g | 230 |
Groch łuskany | 16 g | 16 g | 231 |
Fasola biała | 16 g | 12 g | 258 |
Ciecierzyca | 15 g | 12 g | 269 |
Czarna fasola | 15 g | 15 g | 227 |
Czerwona fasola | 15 g | 11 g | 225 |
Orzechy
Orzechy są świetnym źródłem białka. Najwięcej mają go orzechy arachidowe (ziemne), prażone migdały oraz pistacje. Nieco mniej białka znajduje się w orzechach włoskich, nerkowcach i orzeszkach piniowych. Dostarczają one również antyoksydanty (witaminę A i E) i zdrowe dla naszego serca kwasy tłuszczowe.
Orzechy, 1/4 szklanki | Białko | Tłuszcz | Kalorie |
---|---|---|---|
Orzechy ziemne, nieprzetworzone | 9 g | 18 g | 207 |
Migdały, prażone | 8 g | 18 g | 206 |
Pistacje | 6 g | 14 g | 171 |
Orzechy laskowe | 5 g | 21 g | 212 |
Orzeszki piniowe | 5 g | 23 g | 229 |
Orzeszki nerkowca, nieprzetworzone | 5 g | 16 g | 197 |
Orzechy włoskie | 4 g | 16 g | 164 |
Nasiona
Spożywanie nasion pomaga w walce z chorobami serca oraz rakiem, dzięki zawartości fitochemikaliów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona świetnie pasują jako dodatek do warzyw i makaronów.
Nasiona, 1/4 szklanki | Białko | Tłuszcz | Kalorie |
---|---|---|---|
Nasiona konopi | 15 g | 18 g | 232 |
Pestki dyni - prażone | 9 g | 16 g | 187 |
Nasiona Lnu zwyczajnego | 8 g | 13 g | 191 |
Nasiona słonecznika - prażone | 8 g | 18 g | 205 |
Ziarna sezamu - prażone | 6 g | 18 g | 206 |
Soja
Białka w soi można porównać do tych występujących w mięsie. Dlatego jest to bardzo ważny składnik diety wegetariańskiej. Soja dostarcza także nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne i witaminy z grupy B. Ma wpływ na obniżenie cholesterolu, łagodzi objawy menopauzy, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Produktów sojowych nie powinno się spożywać w nadmiarze, gdyż soja (a także inne rośliny strączkowe) zwiera tioglikozydy, mające negatywny wpływ na pracę tarczycy.
Produkty sojowe | Białko | Tłuszcze | Kalorie |
---|---|---|---|
Soja - 100 g | 36 g | 20 g | 446 |
Tempeh - 100 g | 19 g | 11 g | 192 |
Edamame - 100 g | 11 g | 5 g | 121 |
Orzeszki sojowe - 1/4 szkanki, prażone | 11 g | 1 g | 200 |
Tofu - 100 g, surowe | 8 g | 4,8 g | 76 |
Masło z orzeszków sojowych - 30 g | 7 g | 11 g | 170 |
Mleko sojowe - 1 szklanka | 7 g | 0,5 g | 90 |
Nabiał
Produkty nabiałowe takie jak sery, twarogi, jogurty, jajka czy mleko, również są w stanie zaspokoić zapotrzebowanie na białko naszego organizmu, a także dostarczyć dodatkowo dużą dawkę wapnia.
Nabiał | Białko | Tłuszcz | Kalorie |
---|---|---|---|
Serek wiejski beztłuszczowy - 1 szklanka | 31 g | 1 g | 160 |
Jogurt z obniżoną zawartością tłuszczu - 1 szklanka | 13 g | 4 g | 155 |
2% mleko - 1 szklanka | 8 g | 7 g | 121 |
Mozzarella - 100 g | 28 g | 17 g | 280 |
Cheddar - 100 g | 25 g | 35 g | 402 |
Ser feta - 100 g | 14 g | 21 g | 263 |
Zboża
Zboża są podstawą zdrowej diety. W ich skład wchodzą witaminy, przeciwutleniacze oraz błonnik. Ze względu na dużą zawartość białka, węglowodanów, witamin z grupy B, cynku i wapnia mają wpływ na procesy oczyszczania naszego organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii.
Wyroby zbożowe | Białko | Błonnik | Kalorie |
---|---|---|---|
Komosa ryżowa - 1 szklanka, ugotowana | 9 g | 4 g | 254 |
Makaron z pełnej pszenicy - 1 szklanka, ugotowany | 8 g | 6 g | 174 |
Jęczmień - 1 szklanka, ugotowany | 7 g | 14 g | 270 |
Pszenica orkisz - 100 g | 15 g | 11 g | 337 |
Owies - 1 szklanka, ugotowany | 6 g | 4 g | 147 |
Bulgur - 1 szklanka, ugotowany | 6 g | 8 g | 151 |
Gryka - 1 szklanka, ugotowana | 6 g | 5 g | 155 |
Ryż brązowy - 1 szklanka, ugotowany | 5 g | 4 g | 216 |
Podsumowanie
Wybierając więc jedzenie bez mięsa warto dostarczyć organizmowi z różnych źródeł niezbędne substancje, bez których nie może on funkcjonować prawidłowo. Białko, a także witaminy i minerały oraz pierwiastki śladowe zawarte w wyżej wymienionych roślinach z pewnością będą w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie.
Spirulina Febico – wysokiej jakości alga, której skład to 100% czysta Spirulina. Każdy etap, od hodowli, poprzez produkcję, do otrzymania pełnowartościowego produktu, jest poddawany szczegółowej kontroli. Pozwala to uzyskać najwyższej jakości Spirulinę
Zobacz tutaj ...
Spirulina jest naturalną algą, która uzupełnia niedobory ważnych dla organizmu składników odżywczych. W jej składzie znajduje się m.in. białko, minerały, witaminy. Wspomaga działanie układu odpornościowego, pomaga utrzymać prawidłową masę ciała …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012.
- Cichosz G., Czeczot H., Kontrowersje wokół białek diety, Polski Merkuriusz Lekarski, 210/2013.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Państwowy Zakład Higieny, 2020.
- Jarosz M., Charzewska J., Wajszczyk B., Chwojnowska Z., Czy wiesz, ile potrzebujesz białka?, Warszawa 2019.
Zostaw komentarz