Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 13 lutego 2025

Jak usunąć pestycydy z organizmu?Jak usunąć pestycydy z organizmu, aby przywrócić mu pełnię sił, witalność, odporność oraz ogólne zdrowie? W dzisiejszych czasach tego typu substancje chemiczne znajdują się na powierzchni większości owoców i warzyw dostępnych w sklepach. Ich ilości mogą być śladowe lub nieco większe, co głównie zależy od sposobu uprawy roślin. Niestety pestycydy mają tendencję do gromadzenia się w tkankach i mogą prowadzić do zatrucia organizmu. Warto wiedzieć, jak temu przeciwdziałać.

Czym są pestycydy?

Pojęcie pestycydy wywodzi się z języka łacińskiego i łączy dwa wyrazy: „pestis” szkodnik oraz „cedeo” niszczyć. Jak można więc się domyśleć, podstawową rolą tego typu preparatów jest likwidacja szkodników bytujących na różnych częściach roślin i tym samym niszczących uprawy. Obecność szkodników zawsze jest niepożądana, ponieważ zmniejsza zbiory, co negatywnie przekłada się m.in. na zarobki rolników. Właśnie dlatego na przestrzeni lat wymyśla się coraz nowsze pestycydy. Warto zaznaczyć, że wspomnianymi szkodnikami nie zawsze są owady. Równie dobrze mogą to być chwasty (wówczas pestycydy noszą nazwę herbicydy) oraz grzyby (wówczas pestycydy noszą nazwę fungicydy). Zastosowanie tego typu preparatów jest ogromne, ponieważ szacuje się, że na całym świecie każdego roku zużywa się ich 2 300 000 ton.

Ograniczona jest jednak ilość badań dotyczących narażenia na pozostałości pestycydów w żywności. Biorąc pod uwagę fakt, że specjaliści rekomendują jak największe, codzienne spożycie warzyw i owoców, znajomość wpływu pestycydów na organizm konsumenta wydaje się być kluczowa. Istotne jest również to, w jaki sposób usuwać je z żywności, jeśli istnieje ryzyko, że chemiczne substancje są w niej skumulowane. Częste i długoterminowe narażenie na środki ochrony roślin może zaburzać działanie układu nerwowego oraz układu hormonalnego. Obserwuje się:

Innymi dolegliwościami są problemy dermatologiczne takie jak m.in. pogorszenie kondycji skóry, tendencja do alergii skórnych, wyprysków, trądziku. Dodatkowo zauważa się nadmierne wypadanie włosów, przewlekłe zmęczenie, brak energii życiowej i motywacji do działania, a także zaburzenia snu.

Zobacz również: Jak zmyć pestycydy z owoców?

Jak usunąć pestycydy z organizmu?

Nie ma rzetelnego sposobu na to, aby z dużą dokładnością ocenić ilość pestycydów znajdujących się w organizmie człowieka. Można jedynie podejrzewać, że jeśli systematycznie spożywamy owoce i warzywa z niekoniecznie ekologicznych, sprawdzonych upraw, takie substancje będą znajdowały się w tkankach. Zwłaszcza jeśli jednocześnie obserwujemy u siebie wspomniane wyżej niepokojące dolegliwości, które nie są wyjaśnione rzeczywistymi przyczynami chorobowymi i nie mają pokrycia w badaniach (obrazowych, laboratoryjnych). Dlatego takie osoby tym bardziej powinny wiedzieć jak usunąć pestycydy z organizmu i tym samym wpłynąć na poprawę swojego ogólnego zdrowia, urody oraz samopoczucia. O to sprawdzone i polecane sposoby, na które może pozwolić sobie każda osoba.

Antyoksydanty w diecie

Antyoksydanty mają zdolność usuwania wolnych rodników tlenowych, które gromadzą się w organizmie w odpowiedzi na zanieczyszczenia, w tym również spowodowane pestycydami. Wolne rodniki są głównym czynnikiem ryzyka chorób cywilizacyjnych, dlatego tak istotne jest ich systematyczne usuwanie. Antyoksydanty (nazywane również przeciwutleniaczami) znajdują się nie tylko w owocach i warzywach, ale także w: kurkumie, pieprzu, imbirze, cynamonie, bazylii, w naturalnym miodzie pszczelim, mielonych goździkach, niektórych olejach roślinnych tłoczonych na zimno, na przykład w oleju z czarnuszki. Ważne, aby spożywać je systematycznie w odpowiednich ilościach. Przykładowo, z kurkumy można wykonywać tak zwane złote mleko, które jest idealnym suplementem diety dla niektórych grup konsumentów.

Dodatkowo warto podkreślić, że spożywane na co dzień owoce i warzywa powinny pochodzić najlepiej z upraw ekologicznych lub z własnego, przydomowego ogródka. Musimy mieć pewność, że do ich uprawy nie są stosowane chemiczne pestycydy, lecz jedynie naturalne środki. Oczywiście takie produkty roślinne prawdopodobnie będą mniej atrakcyjne z wyglądu, ponieważ zadaniem sztucznych środków chemicznych jest wydobycie blasku i koloru skórki czy nadanie roślinom odpowiedniego kształtu. Mimo wszystko warto zastanowić się, czy lepiej zjeść coś mniej atrakcyjnego wizualnie, lecz w pełni wartościowego pod kątem substancji odżywczych, czy może coś estetycznego, lecz niekoniecznie wpływającego korzystnie na stan zdrowia.

Dokładne mycie owoców i warzyw

Aby w jak największym stopniu pozbyć się pestycydów z produktów roślinnych spożywanych na co dzień, warto zadbać o dokładne oczyszczenie ich z wszelkich zanieczyszczeń. Przykładem jest kąpiel owoców i warzyw w wodzie z dodatkiem octu. Wystarczy do miski z wodą wlać niepełną szklankę octu jabłkowego, przy czym do całości warto dodać także trzy łyżki soli kłodawskiej lub soli himalajskiej. W takiej mieszance moczymy wybrane surowce roślinne przez około 10 minut, po czym bardzo dokładnie płuczemy je pod ciepłą i bieżącą wodą. Jako że spora część pestycydów gromadzi się głównie w skórkach roślin, jeśli jest to możliwe, warto je obrać. Owoce i warzywa ze skórką (np. jabłka, gruszki) można śmiało jeść w sytuacjach, gdy pochodzą one z ekologicznych i sprawdzonych upraw. Należy bowiem pamiętać, że skórka również zawiera wiele istotnych składników odżywczych i bardzo dużą ilość błonnika pokarmowego.

Zobacz również: Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?

Chlorella

Potwierdzone naukowo i skuteczne działanie w oczyszczaniu organizmu z toksyn wykazuje Chlorella. Jest to zielona alga charakteryzująca się wysoką zawartością m.in. chlorofilu, witaminy C, witaminy E, witamin z grupy B, związków mineralnych, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz wielu innych związków biologicznie aktywnych. Większość spośród nich wykazuje działanie antyoksydacyjne. Systematyczne przyjmowanie Chlorelli jako suplementu diety nie tylko odżywia organizm od wewnątrz w sposób wielokierunkowy, ale również powoduje oczyszczanie z metali ciężkich. Chlorella ma bowiem zdolność do chelatowania metali ciężkich i zanieczyszczeń. Wiąże je ze swoimi cząsteczkami, a następnie umożliwia sprawne wydalenie z organizmu. Najważniejsze, aby taka suplementacja była systematyczna i trwała przez dłuższy czas. Chlorellę można przyjmować zarówno w postaci tabletek, jak i proszku do potraw, jogurtów, koktajlu.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień - oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Michota-Katulska E., Zegan M., Dziołak A., Boniecka I., Pestycydy jako zagrożenie występujące w żywności, Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 1/2015.
  2. Kowalska G., Kowalski R., Pestycydy – zakres i ryzyko stosowania, korzyści i zagrożenia. Praca przeglądowa, Annales Horticulturae, 2020.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami