Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 31 marca 2025

Jak myć owoce w sodzie?Jak myć owoce w sodzie i co tak naprawdę daje taka praktyka? Soda oczyszczona cieszy się niemalejącą popularnością od wielu, wielu lat. Głównie ze względu na bezpieczeństwo dla tkanek ludzkiego organizmu oraz wszechstronne, wielokierunkowe działanie. Wykorzystuje się ją powszechnie zarówno w gospodarstwie domowym, jak i w celach kosmetycznych czy zdrowotnych. Jak wpływa na owoce i warzywa?

Działanie sody oczyszczonej

Soda oczyszczona jest białym i krystalicznym proszkiem najczęściej wykorzystywanym w celach piekarniczych. Nadaje wypiekom puszystości, odpowiednio je spulchniając. Zwana fachowo wodorowęglanem sodu dostępna jest do kupienia w większości sklepów spożywczych. Warto wspomnieć, że soda oczyszczona wykazuje także potwierdzone działanie lecznicze. Ma właściwości alkalizujące, neutralizuje kwasy żołądkowe, wspomaga więc leczenie zgagi oraz niestrawności. Roztwór wody z sodą oczyszczoną bardzo dobrze sprawdzi się w łagodzeniu objawów zapalenia gardła, a jako okłady przy urazach i obrzękach. Związek ten działa przeciwbakteryjnie i antyseptycznie, świetnie oczyszczając różne powierzchnie. Udowodniono, że ma zdolność usuwania pleśni, grzybów chorobotwórczych oraz innych patogenów.

Co daje mycie owoców w sodzie?

Uważa się, że staranne umycie warzyw i owoców w roztworze sody oczyszczonej może skutecznie usunąć z ich powierzchni resztki pestycydów pozostałych po uprawie. Pestycydy wykorzystywane w rolnictwie dzielą się na trzy grupy, a każda z tych grup ma nieco inne zadanie:

  • fungicydy – chronią tkanki roślin przed grzybami i pleśnią, jak również zapobiegają chorobom przez nie wywoływanym;
  • insektycydy – wykazują działanie ochronne przed insektami takimi jak np. mszyce, które widocznie obniżają plony;
  • herbicydy – odpowiadają głównie za eliminację chwastów, które zabierają światło, wodę i składniki odżywcze uprawom.

Niestety wykorzystanie pestycydów nie jest neutralne dla części roślin, które następnie są zjadane przez człowieka. Na powierzchni korzeni, liści, owoców pozostają śladowe, niewidoczne gołym okiem resztki tych preparatów. Jeśli będziemy dostarczać je organizmowi systematycznie (a spożycie warzyw i owoców rekomendowane jest nawet kilkukrotnie w ciągu dnia), zaczną one kumulować się w jego tkankach, dając przykre objawy.

Zobacz również: Jak usunąć pestycydy z organizmu?

Przykładowymi objawami nadmiaru pestycydów w organizmie człowieka są:

Pestycydy mają też działanie onkogenne. Właśnie dlatego coraz częściej mówi się o korzyściach z obierania warzyw i owoców ze skórki, pomimo że w uprawach ekologicznych skórka ma wiele wartościowych składników odżywczych, m.in. wartościowy błonnik.

Mycie owoców w sodzie oczyszczonej ma na celu pozbycie się w śladowych ilości pestycydów znajdujących się na ich powierzchni. Wykazano, że mycie owoców i warzyw z pestycydów przez 12-15 minut w tym roztworze sody oczyszczonej pozwala na usunięcie do 90% zanieczyszczeń. W ten sposób możemy realnie zwiększać jakość spożywanych produktów i świadomie wspierać swoje zdrowie, nie rezygnując przy tym z korzyści wynikających z codziennego spożywania warzyw oraz owoców.

Zobacz również: Jak zmyć pestycydy z owoców?

Jak myć owoce w sodzie?

Aby wygodnie i skutecznie umyć owoce i warzywa w sodzie oczyszczonej wystarczy przygotować następujące przedmioty:

  • duży pojemnik lub miska;
  • woda;
  • soda oczyszczona.

Rekomendowane proporcje wynoszą 1 duża, pełna łyżka sody oczyszczonej na 1 l wody. Po rozpuszczeniu sody w wodzie, która znajduje się w przygotowanym wcześniej pojemniku bądź misce, należy umieścić w niej owoce i warzywa, które mają zostać oczyszczone. Pozostawia się je na około 10-15 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Po upływie tego czasu owoce wyjmuje się z wody i dokładnie opukuje pod ciepłym, bieżącym strumieniem wody. Dla lepszych efektów można podczas opłukiwania owoców oczyszczać ich powierzchnię miękką, kuchenną szczoteczką.

Alternatywą dla sody oczyszczonej jest ocet jabłkowy, który w kontekście pestycydów ma zbliżone działanie. Droższym rozwiązaniem jest kupno ozonatora, czyli specjalnego urządzenia, które z wykorzystaniem ozonu oczyszcza żywność (i nie tylko). Daje to najlepsze rezultaty, lecz jest jednocześnie najbardziej kosztowne.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień – oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Sircus M., Soda – lecznicze właściwości, Wydawnictwo Vital, Białystok 2016.
  2. Michota-Katulska E., Zegan M., Dziołak A., Boniecka I., Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, 1/2015.
  3. Dobosz B., Jaskólecki H., Pozostałości pestycydów w żywności pochodzenia roślinnego, Problemy Ekologii, 4/2007.
  4. Witczak A., Pohoryło A., Ocena zanieczyszczenia żywności pestycydami fosforoorganicznymi a ryzyko zdrowotne konsumentów, Problemy Nauk Biologicznych, 4/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami