Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 5 stycznia 2024

Herbata z mlekiemHerbata z mlekiem w Wielkiej Brytanii to napój, który szczyci się wielką popularnością. W Polsce nazywana potocznie „bawarką” znana jest nieco mniej. Fani tego napoju widzą w nim same zalety np. delikatny smak czy ograniczenie niekorzystnego wpływu teiny na organizm. Jakie właściwości wykazuje herbata z mlekiem i czy rzeczywiście jest taka zdrowa?

Herbata z mlekiem – właściwości

Obecnie istnieje wiele kontrowersji na temat dobroczynnych właściwości herbaty z mlekiem. Jedne z badań wykazały, że dodatek mleka niweluje działanie zawartych w niej antyoksydantów, które w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu, a także zapobiegają jego uszkodzeniom na poziomie komórkowym. Warto jednak zauważyć, że dodawanie mleka do herbaty nie wywołuje szkodliwego wpływu na obecne w niej polifenole, które odpowiadają za prawidłową pracę układu krwionośnego oraz chronią organizm przed rozwojem nowotworów.

W Polsce na temat herbaty z mlekiem panuje pewien pogląd, bowiem do niedawna spożywanie bawarki zalecane było kobietom w ciąży, aby wzmagać laktację. Dziś jednak wiadomo, że choć herbata z mlekiem jest zdrowa, to nie wykazuje właściwości mlekopędnych, w porównaniu do np. mieszanek ziołowych.

Herbata z mlekiem, mimo niezbyt długiej listy cennych właściwości, nie wywiera również złego wpływu na nasz organizm. Jedni spożywają ją ze względu na działanie, inni z kolei dla jej delikatnego smaku. Badania przeprowadzane nad działaniem herbaty z mlekiem są na bieżąco aktualizowane. Dlatego też jak na razie nie mamy powodów do zmartwień i możemy śmiało się nią delektować.

Bawarka – skąd nazwa?

Nazwa bawarka wzięła się z języka francuskiego, co oznacza osłodzoną herbatę syropem z paproci. Wykazywała ona właściwości lecznicze np. w przypadku przeziębień czy grypy. W 1689 roku emigrant z Sycylii Francesco Procopio otworzył kawiarnię w Paryżu, która stała się bardzo popularnym miejscem wśród przebywających we Francji książąt bawarskich. To oni najchętniej zamawiali tego rodzaju herbatę i na ich cześć nazwano bawarką modny do dziś napój.

Bawarka trafiła do Polski w okresie Sejmu Czteroletniego (XVIII wiek). Początkowo przygotowywana była z zielonej herbaty z dodatkiem mleka i alkoholu (np. czerwonego wina). Bawarka należała do ulubionych napojów wśród kobiet.

Herbata z mlekiem – przepis

Przygotuj następujące składniki:

  • 1 łyżeczka czarnej liściastej herbaty (Assam, Ceylon);
  • 1 łyżeczka czarnej liściastej herbaty Earl Grey;
  • woda;
  • miód/cukier;
  • mleko.

Do dzbanka wsypujemy dwa rodzaje herbaty, a następnie zalewamy wrzącą wodą. Liście herbaty powinny parzyć się około 3-4 minuty. Następnie do filiżanki wlewamy 1/3 mleka, po czym resztę uzupełniamy gorącą herbatą. Na koniec można dodać odrobinę miodu lub cukru. Warto pamiętać, że obecność mleka potęguje słodycz herbaty dlatego należy uważać z ilością cukru.

Polecane produkty

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Chłopicka J., Foltyn K., Miąsik M., Bartoń H. Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i zawartości kwasów organicznych w napojach fermentowanych otrzymywanych przy pomocy grzybka tybetańskiego i herbacianego, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2016.
  2. Worobiej E., Tyszka K., Właściwości przeciwutleniające różnych rodzajów herbat czarnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 3/2012.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami