Dieta na pamięć i koncentrację powinna opierać się na produktach bogatych w duże ilości witamin i minerałów. Dzięki temu neurotransmitery będą w stanie szybciej przekazywać sygnały do naszego mózgu. Jednak, aby umysł mógł równie dobrze funkcjonować niezbędne jest dostarczanie mu odpowiedniej ilości energii. Najlepszym ich źródłem będą oczywiście węglowodany złożone obecne m.in. w ziemniakach, fasoli czy kukurydzy.
Spis treści
Dieta na pamięć i koncentrację
Aby wspomóc układ nerwowy dietą należy spożywać posiłki w odpowiedniej ilości (4-5) oraz w regularnych odstępach czasu. Dzięki temu zapewnimy naszemu organizmowi optymalną dawkę składników odżywczych. Dieta na pamięć to przede wszystkim produkty tj.:
- pieczywo;
- czekolada;
- mięso;
- jaja;
- warzywa ;
- ryby.
1. Pieczywo.
W każdej diecie powinny znaleźć się chociaż 2 kromki pieczywa, a także niewielka ilość kaszy, makaronu, musli lub ziemniaków. Produkty te stanowią bogate źródło węglowodanów, które dostarczają czystą energię dla organizmu. Jeśli poziom ich zmniejsza się, wówczas pracujemy na wolniejszych obrotach, trudniej jest się skoncentrować oraz stajemy się senni.
Produkty zbożowe, a także ziemniaki stanowią źródło węglowodanów złożonych (skrobi). Związek ten jest trawiony znacznie wolniej, w związku z tym powoli podnosi poziom cukru we krwi w odróżnieniu od cukrów prostych.
2. Czekolada.
Wbrew pozorom czekolada to również pożądany element diety poprawiającej pracę mózgu. Zaleca się ją spożywać szczególnie jeśli czeka Cię ważne spotkanie lub egzamin. To bowiem świetny zastrzyk energii dla organizmu. Wszystko dlatego, że obecne w czekoladzie węglowodany to cukry proste, które natychmiast organizm trawi. W związku z tym przekąska w postaci 2 kostek czekolady szybko podnosi poziom glukozy we krwi, a my dostajemy dodatkową ilość energii.
Warto jednak decydować się na gorzką czekoladę, taką w której zawartość kakao wynosi powyżej 70%. Czekolada ta stanowi również źródło magnezu pozytywnie wpływając również na układ mięśniowy. Spożywanie tego rodzaju smakołyków posiada także inne zalety. Dzięki antyoksydantom spowalnia procesy starzenia się skóry, poprawia samopoczucie, łagodzi stres i objawy depresji.
3. Mięso.
Pozytywny wpływ na układ nerwowy ma również 150 g mięsa, a także wędlina (2-3) plasterki dziennie. Produkty te stanowią źródło witamin z grupy B, które warunkują procesy pamięciowe. Ich niedobór przyczynia się do bezsenności, problemów z koncentracją oraz osłabienia pamięci.
4. Jaja.
W diecie poprawiającej pracę mózgu nie może zabraknąć również jajek. Żółtko jaja posiada w swym składzie lecytynę, która należy do fosfolipidów (podstawowy budulec błon komórkowych) znajdujących się w każdej komórce naszego organizmu. Do jej głównych funkcji należy wspomaganie pracy systemu nerwowego. Ponadto lecytyna bezpośrednio wpływa na poprawę pamięci, a także zwiększa wymianę informacji w mózgu.
5. Warzywa.
Warzywa mogą stanowić dodatek do każdego posiłku – śniadania, obiadu czy kolacji. To bardzo ważny element codziennego menu, ze względu na bogactwo witamin i minerałów. W swym składzie zawierają m.in. beta-karoten, kwas foliowy oraz przeciwutleniacze pod postacią flawonoidów i antocyjanów. Związki te chronią komórki naszego organizmu przed degeneracją opóźniając choroby w tym również schorzenia systemu nerwowego jak np. demencja, choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.
6. Ryby.
W codziennym jadłospisie warto pamiętać również o rybach, które stanowią najlepsze źródło tłuszczy nienasyconych omega-3. Związki te to jeden ze składników budulcowych mózgu oraz błony komórkowej neuronów. Stanowią również ważny składnik neuroprzekaźników, czyli substancji przenoszących impulsy nerwowe.
Czego unikać w diecie na pamięć?
W diecie poprawiającej pracę układu nerwowego ważne jest, aby wystrzegać się niektórych produktów. Należy do nich:
- jedzenie typu fast-food – żywność wysoce przetworzona zawiera duże ilości cukru, soli oraz tłuszczy nasyconych, z kolei posiada znikome ilości witamin i minerałów.
- alkoholu – jego spożywanie powoduje zaburzenia hipokampu (części mózgu, która warunkuje pamięć i koncentrację).
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...
Mięsa unikam, za to resztę jem bez problemów:)
Szczególnie jesteśmy za czekoladą 😀 😀 Staramy się zdrowo odżywiać i fastfoody czy alkohol szeroko omijamy 🙂
Ooo czekolada:) super! Mam wymówkę kiedy po nią sięgnę:)
Nie używam pieczywa i czekolady.
Zresztą mam chorą tarczycę i wiele produktów muszę z diety usunąc.
Dieta bardzo ciekawa.
Pozdrawiam!
Wszystkie moje ulubione produkty, a w szczególności czekolada 🙂
Podoba mi się ta dieta no może oprócz pieczywa 😉
Zbilansowana dieta jest bardzo ważna, nie tylko dla mózgu, ale dla prawidłowego funkcjonowania organizmu