Aktualizacja: 11 października 2021
Napoje gazowane wciąż znajdują się w gronie najchętniej wybieranych trunków. Nie tylko gaszą pragnienie, ale również wybornie smakują i pozostawiają w ustach uczucie bąbelków. Są lubiane zarówno przez dzieci, jak i przez osoby dorosłe. Co warto jednak wiedzieć o napojach gazowanych? Jak wpływają one na nasze zdrowie?
Spis treści
Czy napoje gazowane są zdrowe?
Większość napojów gazowanych nie można zaliczyć do grona zdrowych. Niestety, poza charakterystycznym dwutlenkiem węgla posiadają w składzie cukier, barwniki oraz konserwanty. Wszystkie sztuczne i chemiczne uzupełniacze nie wpływają korzystnie na stan zdrowia. Poza tym takie napoje gaszą pragnienie, ale tylko na chwilę. Duża zawartość cukru sprawia, że chcemy sięgać po nie coraz częściej. Taki skład sprawia, że kolorowe napoje gazowane:
- zwiększają ryzyko próchnicy;
- zwiększają ryzyko alergii, ponieważ mają w składzie związki potencjalnie alergenne;
- mogą powodować osteoporozę (dwutlenek węgla wpływa na gospodarkę wapniową w organizmie);
- wpływają na obniżenie wydolności wątroby i nerek;
- podwyższają poziom glukozy, prowadząc do cukrzycy;
- podwyższają poziom cholesterolu LDL;
- przyczyniają się do nadwagi i otyłości w każdym wieku;
- prowadzą do nadpobudliwości, pogarszają jakość snu.
Omawiając jednak sam dwutlenek węgla tworzący charakterystyczne bąbelki w napojach, także i on nie jest do końca zdrowy. Działa niekorzystnie na układ pokarmowy i może doprowadzić do jego podrażnień. Mikroskopijne stany zapalne sprawiają, że błona śluzowa jest bardziej narażona na wrzody, uszkodzenia czy nadżerki. Dwutlenek węgla w napojach powoduje gazy i wzdęcia, może nawet zmniejszać wchłanialność cennych składników odżywczych w jelitach.
Czy woda gazowana jest szkodliwa?
A co z wodą gazowaną? W końcu nie ma ona w składzie sztucznych dodatków, a jedynie sam dwutlenek węgla. Tutaj sprawa wygląda nieco inaczej, ponieważ należy rozważyć stopień nasycenia wody gazem. Udowodniono, że osoby zdrowe mogą sięgać po wodę lekkogazowaną i średniogazowaną, ponieważ pita w umiarkowanych ilościach poprawia trawienie, działa delikatnie moczopędnie oraz doskonale orzeźwia. Zupełnie inaczej prezentuje się sytuacja przy częstym piciu wody gazowanej, co przyspiesza erozję i niszczenie szkliwa oraz prowadzi do problemów trawiennych.
Napoje gazowane – kto powinien ich unikać?
Napoje gazowane oraz woda gazowana powinny zostać wyeliminowane z diety przede wszystkim przy następujących problemach:
- wzdęcia;
- zgaga;
- choroba refluksowa przełyku;
- zespół jelita drażliwego;
- przewlekła obturacyjna choroba płuc;
- wrzody żołądka i dwunastnicy;
- nadciśnienie tętnicze;
- osteoporoza;
- przewlekłe i nawracające schorzenia układu pokarmowego.
Wszystko jest dla człowieka, lecz z umiarem. Jeśli rezygnacja z napojów gazowanych jest trudna, warto stopniowo ograniczać ich spożycie lub sięgać na początku po ich wersje z mniejszym nasyceniem dwutlenku węgla.
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Poniewierka E., Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego i zaburzeniach metabolicznych, Wydawnictwo Cornetis, Wrocław 2010.
- Grzymisławski M., Dietetyka Kliniczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
- Bujko J., Podstawy dietetyki, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008.
Zostaw komentarz