Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 4 grudnia 2020

Czy mikrofalówka jest niezdrowa?Coraz częściej osoby interesujące się zdrowiem zastanawiają się, czy mikrofalówka jest niezdrowa. Zdania na ten temat są podzielone, a dyskusje wciąż głośne. Przebywanie w pobliżu kuchenki mikrofalowej nie wpływa negatywnie na zdrowie człowieka. Należy jednak wiedzieć, że podgrzewanie pokarmów w mikrofali zmienia ich strukturę i skład chemiczny.

Czy mikrofalówka jest niezdrowa?

Pomimo istniejących doniesień naukowców o tym, że kuchenki mikrofalowe (podobnie jak promieniowanie jonizujące) spowodować mogą efekty atermiczne, w tym interakcje z DNA i białkami, powszechnie uważa się, że oddziałują one na organizmy wyższe jedynie poprzez efekt temperaturowy. Energia kwantowa mikrofal jest bowiem w dużym stopniu mniejsza od energii koniecznej do rozrywania kowalencyjnych wiązań chemicznych. Stąd możliwość zachodzenia wywoływanych przez mikrofale reakcji, które mogłyby prowadzić do powstawania w żywności produktów toksycznych jest bardzo mało prawdopodobna, niemal znikoma.

W praktyce, wszystkie urządzenia dopuszczone do sprzedaży muszą spełnić szereg wymagań i przejść wiele testów. Światowa Organizacja Zdrowia zapewnia, że promieniowanie emitowane przez mikrofalówki jest zbyt niskie, aby mogło negatywnie wpłynąć na zdrowie. Nawet, jeśli kuchenka mikrofalowa będzie użytkowana często i przez dłuższy czas. Dodatkowo należy wspomnieć, że spożywanie dań z mikrofalówki wcale nie powoduje raka – nie ma ku temu żadnych dowodów ani potwierdzeń popartych badaniami.

Jak mikrofalówka wpływa na jedzenie?

Każdy się zgodzi, że wiele produktów spożywczych podgrzewanych w mikrofalówce różni się od takich samym produktów podgrzewanych w piekarniku czy na patelni. Dlaczego tak się dzieje? Otóż działanie mikrofalówek polega na wprowadzeniu drgań cząsteczek wody o wysokiej częstotliwości. W następstwie tego woda przechodzi w stan gazowy, czyli parę wodną, która właśnie odpowiada za podgrzanie pokarmu. Można zatem podsumować, że podgrzewanie w mikrofali zmienia chemiczną strukturę pokarmów.

Jakie jest tego następstwo? Przede wszystkim spadek jakości takich dań wskutek obniżenia zawartości niektórych składników odżywczych. Zauważa się głównie spadek ilości antyoksydantów. Przeprowadzono badania z użyciem brokułów, które poddawano różnym obróbkom termicznym. W wyniku podgrzewania ich w kuchence mikrofalowej wspomniane warzywa straciły aż 97% wszystkich antyoksydantów w nich zawartych. W podobny sposób mikrofalówka niszczy enzymy zawarte w mleku czy witaminę B12.

Czy powinniśmy korzystać z mikrofalówki?

Nie ma większych przeciwwskazań do korzystania z kuchenki mikrofalowej. Należy jedynie mieć na uwadze, że niektóre pokarmy w niej podgrzane będą charakteryzować się mniejszą wartością odżywczą oraz innym smakiem. Przykładowo, kawałek pizzy podgrzany w mikrofalówce będzie mieć konsystencję nieco gumową, a nie chrupiącą, jak się oczekuje po tym daniu.

Mając na uwadze zdrowie (głównie w kontekście dostarczania składników odżywczych i ich biodostępności) zaleca się inne metody odgrzewania dań. W przypadku braku czasu lub konieczności szybkiego odgrzania dania można korzystać z mikrofalówki. Nie spowoduje to żadnych efektów ubocznych. Zalecamy korzystanie z omawianego urządzenia z umiarem. Wszystko jest dla ludzi, należy jednak mieć wyobraźnię w korzystaniu z dostępnych możliwości.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Mariańska M., Aniołczyk H., Mamrot P., Kuchenki mikrofalowe – kontrola emisji i ekspozycji na pole elektromagnetyczne, Bezpieczeństwo Pracy, 12/2017.
  2. Nawal A., El G., Eman R., Impact of microwave heated food on health Journal, Journal of Advances in Biology, 16/2014.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami