Aktualizacja: 15 listopada 2020
Cukier brązowy, w odróżnieniu od cukru białego, coraz częściej stanowi produkt, któremu przypisuje się właściwości lecznicze. Jak jest naprawdę? W jaki sposób spożywanie brązowego cukru wpływa na nasze zdrowie? Oto wskazówki.
Czym jest brązowy cukier?
Brązowy cukier to nic innego jak cukier pozyskiwany z buraka cukrowego, który produkowany jest z dodatkiem melasy (ciemnobrązowy syrop, stanowiący produkt uboczny produkcji cukru trzcinowego lub cukru z buraka cukrowego). To właśnie ten składnik odpowiedzialny jest za jego charakterystyczny karmelowo-brązowy kolor.
Brązowy cukier produkowany jest z buraków cukrowych, jednak znacznie większy procent produkcji opiera się na trzcinie cukrowej. Ze względu na ilość dodanej melasy, cukier posiada jaśniejszą lub ciemniejszą barwę. W wielu sklepach najczęściej dostępny jest cukier muscovado i demerara. Ich nazwy są dość charakterystyczne i zawdzięczają je prowincjom, z których pochodzą.
Należy więc wziąć pod uwagę fakt, że nie zależnie od rodzaju produkcji cukru brązowego mamy do czynienia z produktem, który głównie składa się z sacharozy. Różnica obu rodzajów cukru – białego i brązowego – jeśli chodzi o kaloryczność jest bardzo niewielka (100 g białego cukru to 406 kcal, 100 g cukru brązowego to 390 kcal). Wyraźna jest jednak w smaku oraz cenie. Ciemna odmiana cukru uważana jest za produkt bardziej luksusowy, przez co automatycznie stanowi produkt droższy niż jego biały odpowiednik. Smak brązowego cukru jest delikatniejszy, z tego względu posiada szeroką rzeszę swoich fanów.
Właściwości zdrowotne brązowego cukru
Warto podkreślić, że cukier brązowy dzieli się na trzy podstawowe grupy:
- nierafinowany – posiada naturalny brązowy kolor
- rafinowany z melasą, która nadaje mu ostateczną barwę
- rafinowany, który został zabarwiony w wyniku zachodzącego w nim procesu karmelizacji (powolne podgrzewanie cukru, powodujące jego brązowe zabarwienie)
Jedynie cukier nierafinowany zawiera najwięcej składników odżywczych. Zalicz się do nich między innymi:
Mając na uwadze fakt, że cukier brązowy w większości składa się z sacharozy, podobnie jak cukier tradycyjny, wpływa na zakwaszanie organizmu. W związku z tym spożywany w dużych ilościach może przyczyniać się do powstawania próchnicy, chorób układu krążenia oraz chorób układu pokarmowego. W związku z tym nazywanie cukru brązowego produktem zdrowym jest pewnego rodzaju przekłamaniem.
Nie należy całkowicie jednak przekreślać jego wpływu na zdrowie człowieka. Wybierając cukier nierafinowany dostarczamy organizmowi m.in. związki mineralne, witaminy A, B i C, a także antyoksydanty i błonnik. Dzięki temu produkt ten wspomaga pracę nerek, a także wpływa na poziom cukru we krwi. Jeśli natomiast dostępność brązowego cukru nierafinowanego jest mocno ograniczona, dobrym rozwiązaniem będzie miód, który między innymi wpływa na poprawę odporności organizmu, działa przeciwbakteryjnie i odżywczo.
Wskazówka
Decydując się na zakup brązowego cukru należy uważać na tzw. podróbki. Należy pamiętać, że producenci w dużej mierze niestety chcą skorzystać na niewiedzy potencjalnego konsumenta. Często wytwarzając produkt jak najniższym kosztem, a następnie sprzedając go jako produkt wysokiej jakości.
Należy zaznaczyć, że ciemne zabarwienie cukru może dawać m.in karmel lub dodanie do białego oczyszczonego cukru wcześniej wspomnianej melasy. W takich przypadkach produkt jest zupełnie bezwartościowy. Prawdziwy brązowy cukier jest ciemny, a ze względu na swój skład może posiadać nieco lepką lub kleistą konsystencję. Warto więc zwrócić uwagę na kryształki brązowego cukru, czy są sypkie i idealnie równe.
Spirulina z organicznie związanym, naturalnie pozyskanym cynkiem, w znacznym stopniu uzupełnia niedobory tego pierwiastka w organizmie. Wspomaga on działanie układu odpornościowego, pomaga przy zmęczeniu, w utrzymaniu płodności i funkcji rozrodczych, ...
Zobacz tutaj ...
Odkąd pierwszy raz spróbowałam cukru brązowego, nie sięgnęłam więcej po biały. Bardziej odpowiada mi jego smak, nie jest tak słodki jak biały. Do herbaty dodaję miodu, ale np. knedle ze śliwkami i śmietaną sypię właśnie cukrem :).
U mnie tylko cukier trzcinowy w kuchni.
Ja używam czasem cukru brązowego, choć odzwyczajam się całkowicie od cukru. Wystarczy,że jest on w wielu produktach
Mam cukier brązowy ale rzadko używam, jakoś tak nie widzę zastosowania. Czasem do deserow.