Aktualizacja: 2 czerwca 2022
CLA (sprzężony kwas linolowy) to nienasycony kwas należący do grupy omega-6 czyli do tzw. egzogennych kwasów tłuszczowych. Stanowi on niezbędny składnik diety i musi być dostarczany organizmowi z zewnątrz (wraz z pożywieniem). Czym charakteryzuje się sprzężony kwas linolowy oraz jakie działanie wywołuje na nasz organizm? Podpowiadamy.
Spis treści
Czym dokładnie jest kwas CLA?
CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, to kwas tłuszczowy pochodzenia zwierzęcego, w którego budowie wyróżnia się 18 atomów węgla oraz 2 sprzężone wiązania podwójne. Sprzężenie w nim występujące oznacza, że wiązania podwójne przy atomach węgla są rozdzielone tylko jednym wiązaniem pojedynczym.
Sprzężony kwas linolowy wchodzi w skład grupy tłuszczów typu trans jednak nie należy utożsamiać go ze szkodliwymi dla zdrowia tzw. uwodornionymi tłuszczami roślinnymi. Układ trans w kwasie CLA wytwarzany jest w sposób naturalny, w związku z tym nie wykazuje szkodliwego działania na organizm.
Kwasy linolowe powstają głównie w organizmach zwierząt przeżuwających. Pewien procent z nich produkowany jest w przewodzie pokarmowym w środowisku bakterii symbiotycznych np. Butyryvibrio fibrisolvens. Przede wszystkim jednak kwasy te wytwarzane są w tkankach zwierząt tzw. przeżuwaczy, które mają podzielony żołądek na 4 części: żwacz, księgi, czepiec i trawieniec. Dokładnie występują one w tłuszczu obecnym w ich mleku, tkankach mięśniowych oraz pomiędzy mięśniami. Synteza kwasu linolowego u zwierząt zawierających jeden żołądek zachodzi na znacznie niższym poziomie.
Ciekawostką jest fakt, że kwas linolowy wykryto również w tkance tłuszczowej człowieka, a także w mleku kobiecym.
Działanie CLA
NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), do których zalicza się m.in. CLA pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Przede wszystkim biorą udział w reakcjach biochemicznych, a także regulują czynności fizjologiczne człowieka. Ze względu na fakt wykorzystywania kwasu linolowego w kosmetykach wykazuje również korzystne działanie na skórę.
Właściwości zdrowotne CLA
1. Działanie przeciwnowotworowe.
Właściwości przeciwnowotworowe kwasu CLA zostało potwierdzone nie tylko na zwierzętach, ale i na ludziach. Jednak to na organizmach ludzkich badania kliniczne nie zawsze przynosiły oczekiwane rezultaty. Przypuszcza się jednak, że mogło być to związane z wielkością dawki przyjmowanego kwasu, rodzajem nowotworu oraz wiekiem osób poddanych badaniu. Mimo to uznano, że kwas linolowy posiada duże znaczenie w prewencji chorób nowotworowych, leczeniu niektórych ich rodzajów, a także zapobieganiu ich przerzutom.
Okazuje się, że wpływ kwasu linolowego na rozwój chorób nowotworowych może przejawiać się w następujący sposób:
- w wyniku bezpośredniej ingerencji w proces tworzenia się nowotworu;
- w sposób pośredni na redukcję tkanki tłuszczowej;
- poprzez zapobieganie kacheksji, czyli stanu silnego wyniszczenia organizmu w przebiegu nowotworu będącego w zaawansowanym stadium.
2. Działanie przeciwmiażdżycowe
Kwas linolowy korzystnie wpływa na układ krążenia. Wszystko dlatego, że powoduje wzrost cholesterolu HDL i spadku trójglicerydów. Ponadto zmniejsza również utlenianie cholesterolu, a także jego stężenie we krwi. Wpływa również na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
3. Redukuje tkankę tłuszczową.
Obniżenie masy ciała w wyniku redukcji tkanki tłuszczowej zachodzi w wyniku kilku mechanizmów:
- zmniejszenia zdolności odkładania się trójglicerydów w komórkach tkanki tłuszczowej w wyniku hamowania działania lipazy proteinowej;
- zwiększania procesu obumierania komórek tłuszczowych;
- zmiany hormonów obecnych w tkance tłuszczowej oraz markerów stanu zapalnego;
- wzrostu beta-oksydacji czyli wykorzystanie tłuszczu jako źródła energii w mięśniach szkieletowych.
4. Wzmacnia odporność.
Kwas linolowy wpływa na produkcję mediatorów lipidowych przez co moduluje układ odpornościowy. Wpływa również na zanik odporności w organizmach zwierzęcych. Z kolei u ludzi posiada pozytywne działanie na niektóre reakcje alergiczne i zapalne. Zwiększa również ilość ochronnych przeciwciał.
Źródła kwasu CLA
Do głównych źródeł kwasu linolowego należ tłuszcz mleczny oraz mięso, które pochodzą od krów, owiec, kóz, a także saren oraz kangurów. Największą jednak ilością kwasu linolowego cieszy się mleko owcze.
Z kolei w tłuszczach rybich oraz drobiowych ilość kwasu CLA jest znacznie mniejsza. Oleje roślinne natomiast nie zawierają go prawie wcale.
Skutki uboczne i dawkowanie CLA
Za korzystną dawkę kwasu linolowego uznaje się ilość około 3 gram na dobę. Ważną informacją jest fakt, że przyjmowanie tego związku w większych ilościach może powodować problemy. Okazuje się bowiem, że może to prowadzić do stłuszczenia wątroby, dolegliwości żołądkowo-jelitowych, zmęczenia, biegunki, a także nudności.
Sprzężonego kwasu linolowego nie powinny przede wszystkim przyjmować osoby o słabej krzepliwości krwi, a także przyjmujące leki na rozrzedzenie krwi, ponieważ stosowanie kwasu dodatkowo wpływa na zmniejszenie jej krzepliwości. Wskazówką jest fakt, że należy zrezygnować z jego przyjmowania na czas 2 tygodni przed planowanym zabiegiem chirurgicznym, ponieważ może nasilać krwawienie.
Dzieci z kolei mogą przyjmować kwas linolowy w dawkach sugerowanych, ale nie dłużej niż 7 miesięcy. W czasie ciąży oraz podczas laktacji bezpieczniej jest unikać przyjmowania kwasu CLA.
Omega 3 to naturalny produkt zawierający w swoim składzie czysty, roślinny olej, z pełniącymi istotną rolę w odżywianiu człowieka kwasami tłuszczowymi Omega 3. Stanowi wsparcie dla mózgu i odpowiada za jego prawidłową pracę. Dodatkowo wspiera odporność
Zobacz tutaj ...
Dużo się dowiedziałam, z Twojego wpisu 🙂 Dzięki
Ciekawe 🙂 Bardzo przydatne informacje 🙂
Wow ile wlasciwosci!
Nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje, ale przynajmniej jest plus mojego mięsożerstwa 😉
Brałam CLA przez dwa miesiące, ale nie zauważyłam nic szczególnego, żadnych efektów.