Aktualizacja: 7 lipca 2022
Ciągłe uczucie głodu towarzyszy wielu osobom, zwłaszcza odchudzającym się. Pojawia się nawet wówczas, gdy posiłek został niedawno spożyty. Taka sytuacja może wskazywać na mniej lub bardziej groźne dolegliwości i zmiany w organizmie, a nawet na niewłaściwy styl życia. Pojawienie się ciągłego uczucia głodu zawsze wymaga jednak obserwacji i wstępnej diagnostyki.
Spis treści
Z czego wynika ciągłe uczucie głodu?
Ciągłe uczucie głodu czy też niepohamowany apetyt może towarzyszyć mniej poważnym sytuacjom, w tym:
- nadmiernemu stresowi w życiu – jedzenie ze stresu może służyć jako zajęcie czymś organizmu lub jako element pocieszenia się. Udowodniono, że w stresie często popada się w jedną z dwóch skrajności: utratę apetytu lub nadmierny apetyt;
- źle skomponowanej diecie – nieodpowiednio dobrane składniki pokarmowe czy pomijanie ważnych posiłków w ciągu dnia skutkuje ciągłym uczuciem sytości.
Do poważniejszych przyczyn ciągłego uczucia głodu zaliczamy:
- bulimię, wszelkie inne zaburzenia odżywiania;
- zaburzenia hormonalne spowodowane przyjmowaniem niektórych leków, np. tabletek antykoncepcyjnych;
- choroby endokrynologiczne – np. zespół Cushinga, nadczynność tarczycy;
- wrodzone wady obejmujące malformacje chromosomowe, np. zespół Pradera-Williego;
- uszkodzenie ośrodków głodu i sytości znajdujących się w podwzgórzu;
- przyjmowanie glikokortykosteroidów;
- otyłość centralną;
- hipoglikemię;
- obecność pasożytów – szczególnie w przypadku dzieci, ale nie tylko;
- cukrzycę.
Przyczyn może być znacznie więcej, zwykle jednak u podstaw leżą zaburzenia hormonalne. To one sprawiają, że hormony odpowiedzialne za zaspokojenie głodu nie działają tak sprawnie, jak powinny.
Jak zlikwidować ciągłe uczucie głodu?
W pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na styl życia, w tym głównie na codzienną dietę. Powinna ona składać się z 4-5 posiłków, spożywanych każdego dnia o stosunkowo równych porach. Dzięki temu organizm otrzyma stałą, równomierną podaż glukozy, która będzie stabilnie uwalniana do krwi. W efekcie zlikwiduje epizody napadu głodu. Na śniadanie warto sięgać po produkty bogate w błonnik pokarmowy, który pęczniejąc w układzie trawiennym zapewnia długie uczucie sytości. Dobrym pomysłem na śniadanie będą więc: owoce, warzywa, owsianka, płatki śniadaniowe czy żytnie pieczywo z ulubionymi dodatkami. Pozostałe posiłki muszą po zsumowaniu dostarczyć niezbędnej ilości kalorii, zdrowych tłuszczów (nawet w przypadku odchudzania się), białka oraz złożonych węglowodanów. Decydując się na modyfikację diety aby odczuwać sytość w ciągu dnia warto przestrzegać kilku podstawowych wskazówek:
- jedz częściej, ale mniej;
- jako przekąski sięgaj po owoce, warzywa, suszone owoce czy orzechy;
- zrezygnuj z pustych kalorii pod postacią fast-foodów czy słodyczy;
- pij napary zmniejszające apetyt, np. z morwy białej czy liści malin;
- nie omijaj śniadania;
- do każdego posiłku dodaj owoce lub warzywa;
- sięgaj po naturalną żywność probiotyczną, np. kefiry, maślanki czy jogurty naturalne.
Kolejnym ważnym aspektem jest woda mineralna. Zaleca się wypijanie przynajmniej 1,5 l wody dziennie, która nie tylko zmniejsza uczucie głodu, ale również nawilża tkanki, reguluje życiowe procesy zachodzące w organizmie i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wszystkich komórek ustroju. Człowiek składa się z około 70% z wody, warto więc zadbać o to, aby każdego dnia uzupełniać jej straty. Nieco zwiększoną podaż wody zaleca się przy biegunkach, wymiotach, w upalne dni, podczas aktywności fizycznej oraz wysiłkowej pracy fizycznej.
Zobacz również: Zioła hamujące apetyt.
Badania laboratoryjne
Jeśli zmiana diety nie przynosi oczekiwanych rezultatów, warto udać się do lekarza po skierowanie na podstawowe badania diagnostyczne. Powinny one obejmować przede wszystkim:
- badanie ogólne moczu;
- morfologię krwi;
- glikemię;
- panel lipidowy;
- jonogram;
- TSH.
Oczywiście badania te można zawsze wykonać na własną rękę, wówczas należy jednak pokryć ich koszty. Przy podejrzeniu guzów mózgu warto zdecydować się na badania obrazowe, np. tomografię głowy. Natomiast przy podejrzeniu chorób wrodzonych czy endokrynnych należy udać się do specjalisty, który wykona szereg specjalistycznych badań celem ich potwierdzenia lub wykluczenia. W przypadku obecności jakiejkolwiek choroby podstawą zmniejszania ciągłego uczucia głodu będzie leczenie przyczynowe.
Probiotyki od bioalgi zawierają aż 150 milionów wyselekcjonowanych, naturalnych i żywych szczepów bakterii. Uzupełniają dietę w składniki probiotyczne i roślinne takie jak Lactobacillus Sporogenesis (Bacillus Coagulans), Lactobacillus Acidophilus, ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Golonko A., Ostrowska L., Waszczeniuk M., Adamska E., Wilk J., Wpływ hormonów jelitowych i neuroprzekaźników na uczucie głodu i sytości, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2/2013.
- Kłósek P., Rola stresu psychologicznego w neuroendokrynnej regulacji pobierania pokarmu i powstawania otyłości, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 3/2016.
- Korek E., Krauss H., Piątek J., Chęcińska Z., Regulacja hormonalna łaknienia, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2/2013.
- Stachowicz M., Janas-Kozik M., Olszanecka-Glinianowicz M., Chudek J., Rola leptyny w zaburzeniach odżywiania się – współczesne poglądy, Psychiatria Polska, 5/2013.
U mnie 4 czy 5 posiłków to standard, często ale niewiele. Tylko ciągle wody za mało piję!
Czasem zdarza mi się ciągle odczuwać głód, przeważnie jak mam dzień wolny, więc z przyjemnością przeczytałem ten post – zawiera garść wiedzy!
Na pewno warto dbać o to, by posiłki spożywać o stałych porach, staram się nad tym pracować.
Bardzo przydatne informacje!