Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 5 maja 2022

8 produktów, które mogą powodować migrenyPrzyczyny migreny mogą być bardzo różne i nie do końca wiadomo co je powoduje. Migrena to stan charakteryzujący się jednostronnie pulsującym bólem głowy. W większości przypadków jest on określany w skali od umiarkowanego aż do ciężkiego i może objawiać się widzeniem aureoli wokół źródeł światła, a nawet niewyraźnym widzeniem.

Jakie są najczęstsze objawy migreny?

Migrenę mogą zwiastować następujące symptomy pojawiające się na kilka godzin lub minut wcześniej, tuż przed głównym atakiem bólu migrenowego. Należą do nich:

  • chwilowa utrata zdolności widzenia lub niewyraźne widzenie;
  • mrowienie policzków, warg, języka i ramion.

Ból migrenowy charakteryzuje się natomiast występowaniem jednostronnym (zwykle za okiem, w obrębie skroni lub w okolicy czoła) i tendencją do pulsowania. Pacjenci opisują go jako rozpierający. Może utrzymywać się nawet kilka godzin, czemu towarzyszą nudności, wymioty i ogólne złe samopoczucie.

Jakie są przyczyny migreny?

Nie do końca wiadomo jakie są przyczyny migreny i co dokładnie sprawia, że ​​niektórzy ludzie cierpią z jej powodu, a inni nie. Należy jednak nauczyć się podejmować odpowiednie działania, aby jak najbardziej zniwelować ból. Niektóre czynniki psychologiczne wywołują migreny. Mogą to być przede wszystkim to stres, niepokój, zaburzenia snu – a ten jest ważnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Ponadto zmiany hormonalne odgrywają bardzo ważną rolę u kobiet w trakcie miesiączki lub menopauzy, przez co mogą one być bardziej podatne na bóle migrenowe. Przyczyny migreny mogą być różne, ale w ostatnim czasie okazało się, że spożywanie niektórych pokarmów może powodować powstawanie bólu. Głównym czynnikiem jest związek tyramina, który w różnych stężeniach zawarty jest w niektórych pokarmach. Oto niektóre z nich.

1. Wędliny

Produkty mięsne, między innymi kiełbasa i szynka bogate są w konserwanty takie jak azotany i azotyny, które niekorzystanie wpływają na nasze zdrowie, a tym samym ogólne samopoczucie.

2. Kofeina

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kawy, która pobudza do działania. Niestety spożywanie kofeiny przyczynia się do wystąpienia migreny. Zaleca się całkowite wyeliminowanie kofeiny z diety począwszy od kawy, herbaty i napojów w nią bogatych.

3. Sery

Może wydawać się, że ser żółty nie powinien wywoływać ataków migreny. Jednak w praktyce wygląda to inaczej. Wszystko dlatego, że zawierają one tyraminę i inne biogenne związki, które mogą mieć działanie rozszerzające naczynia w tętnicach mózgu i powodują stan zapalny doprowadzając tym samym do bólu zatok.

4. Alkohol

Kieliszek wina często zaleca się z uwagi na zawartość antyoksydantów. Jednak w przypadku stałych migren należy mieć świadomość, że wino jest w tym wypadku niewskazane. Nie tylko ze względu na zawartość alkoholu, ale ze względu na zawartość garbników – związki te mogą wywoływać migreny. Nie zaleca się również słabszego alkoholu, do którego zalicza się piwo. Tyramina wytwarza się w procesie fermentacji i dodatek alkoholu w połączeniu z tą substancją powoduje migreny.

5. Czekolada

Podczas gdy niektóre rodzaje czekolady (zwłaszcza gorzka) są korzystne dla naszego zdrowia ze względu na zawartość magnezu, to już w nadmiarze powoduje ona migrenę.

6. Orzeszki

Orzechy arachidowe (ziemne) i masło orzechowe mogą prowadzić do powstawania migreny, ponieważ zawierają tyraminy. Może to być również spowodowane przede wszystkim tym, że orzeszki to silny alergen.

7. Cytrusy

Ciężko sobie wyobrazić, że cytrusy lub niektóre owoce mogą powodować migreny. Dojrzałe awokado oraz banany nie są wskazane dla osób, które borykają się bólami migrenowymi. W takim przypadku zaleca się wstrzymanie od jedzenia cytryn, grejpfrutów, pomarańczy, melona i ananasa.

8. Gluten

Białko to jest częścią niektórych zbóż, zwłaszcza pszenicy i żyta. Chociaż nie wszyscy, którzy odczuwają bóle migrenowe mają problem z nietolerancją glutenu. Nietolerancja glutenu powszechnie znana jest jak choroba nazywana celiakią. Tylko wyeliminowanie glutenu jest w stanie przynieść znaczą poprawę.

Podsumowanie

Ta lista produktów to tylko wskazówki, aby wspomóc walkę z migreną. Jednakże to co jemy jest połową sukcesu. Dotyczy to walki z bólami migrenowymi, ale również odchudzania czy poprawie stanu zdrowia. A co najlepiej jeść, aby uniknąć bólów migrenowych? Pokarmy bogate w kwasy Omega 3 lub suplementy diety go zawierające, ryż, kasze, chude mięso, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i oczywiście duża ilość wody.

Polecane produkty

Spirulina bioalgi - kompletne wzmocnienie i oczyszczenie organizmu
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Wachowska K., Bliźniewska-Kowalska K., Sławek J., Adamczyk-Sowa M., Szulc A., Maes M., Kuan-Pin S., Gałecki P., Wspólny patomechanizm migreny i depresji, Psychiatria Polska, 1/2022.
  2. Wójcik-Drączkowska H., Bilińska M., Nyka W., Migrena – rozpoznanie i leczenie, Forum Medycyny Rodzinnej, 2/2007.
  3. Prusiński A., Migrena – główna przyczyna przewlekłych i nawracających bólów głowy. Przewodnik Lekarza, 3/2004.
  4. Zgorzalewicz M., Patomechanizm migrenowych bólów głowy, Neurologia Dziecięca, 14/2005.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami