Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 14 kwietnia 2025

Płatki kukurydzianePłatki kukurydziane to jeden z najpopularniejszych produktów śniadaniowych, spożywany zarówno przez dzieci, jak i przez osoby dorosłe. Najczęściej zalewa się je ciepłym mlekiem, choć równie dobrze można dodawać je do wypieków, deserów, jogurtów, maślanek i innych produktów spożywczych. Bardzo dobrze komponują się wówczas z owocami i bakaliami. Czy płatki kukurydziane są zdrowe i jak właściwie się je przyrządza? Oto najważniejsze informacje na ten temat.

Płatki kukurydziane

Płatki kukurydziane pozyskuje się z ziaren kukurydzy, a dokładny proces ich produkcji obejmuje:

  • przygotowanie ziaren kukurydzy – są one dokładnie oczyszczane i przygotowywane do dalszej obróbki;
  • gotowanie tych ziaren, zwykle w wodzie z dodatkiem cukru, soli i innych składników, aby nadać im odpowiednią konsystencję i smak;
  • mielenie za pomocą specjalnych walców, aby uzyskać papkowatą konsystencję łatwą w formowaniu;
  • formowanie w pożądany kształt płatków, również za pomocą walców;
  • wypiekanie lub prażenie w wysokiej temperaturze, aby były rumiane i chrupiące.

W celu uzyskania bardziej wartościowego składu, produkt wzbogaca się witaminami (najczęściej jest to witamina A, witamina C i witamina E) oraz składnikami mineralnymi (takimi jak np. wapń i żelazo). Na tym etapie można również nadać płatkom kukurydzianym docelowy smak, np. miodowy lub truskawkowy, dzięki czemu są one jeszcze bardziej atrakcyjne dla konsumenta. Gotowy już produkt pakuje się na samym końcu w hermetyczne opakowania, aby jak najdłużej zachować świeżość.

Czy płatki kukurydziane są zdrowe?

Walory zdrowotne płatków kukurydzianych są tematem wielu dyskusji. Produkt może być bowiem zdrowym wyborem, ale jego ostateczna wartość odżywcza zależy od składu i sposobu spożycia. Są źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz witaminy C. Jednak często zawiera zbędne, niekoniecznie zdrowe dodatki, takie jak cukier czy sól, które mogą obniżać ich prozdrowotne właściwości. Wykazano również, że niektóre rodzaje płatków śniadaniowych kukurydzianych mogą być źródłem pewnych ilości metali ciężkich, co bada się coraz wnikliwiej. Płatki kukurydziane zawierają błonnik pokarmowy, który dobrze wpływa na mikroflorę jelitową i procesy trawienne.

Zobacz również: Oczyszczanie z metali ciężkich.

Podsumowując, spożywane sporadycznie płatki kukurydziane nie będą szkodliwe, chyba że zdecydujemy się na wersję smakową, wzbogacaną chemicznymi dodatkami, o niskiej jakości i wątpliwym procesie produkcji. Warto zadbać o urozmaiconą dietę, nie ograniczając się wyłącznie do płatków kukurydzianych. Na śniadanie lepiej jeść i te kukurydziane, jak również płatki owsiane czy płatki gryczane zamiennie. Dzięki temu organizm będzie czerpał korzyści z różnych rozwiązań kulinarnych.

Z czym jeść płatki kukurydziane?

Płatki kukurydziane najczęściej zalewa się gorącym mlekiem i odstawia na parę minut, aby mogły nim nasiąknąć. Tak naprawdę jednak sposób ich spożycia może być dowolny, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Wiele osób dodaje płatki kukurydziane do jogurtu czy maślanki wspólnie z pokrojonym bananem, truskawkami, jagodami, jabłkiem, startą gorzką czekoladą, orzechami włoskimi i innymi bakaliami. Niekiedy spożywa się je w formie przekąski – prosto z opakowania, bez żadnych obróbek.

Zmielone płatki kukurydziane są bardzo dobrą, oryginalną, chrupiącą i smaczną panierką do mięs, np. nuggetsów lub kotleta schabowego. Można obtaczać w nich również warzywa, np. kalafior, który następnie się smaży. Płatków kukurydzianych używa się też jako składnika do ciasteczek, batoników energetycznych lub posypki na lody. Sprawdzają się jako posypka na wytrawne zapiekanki do piekarnika, uzyskując tym samym chrupiącą warstwę na wierzchu.

Jak przechowywać płatki kukurydziane?

Płatki kukurydziane najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu, aby zachować ich chrupkość i świeżość przez jak najdłuższy czas. Po otwarciu opakowania zaleca się spożycie ich w ciągu 3 do 6 miesięcy. Płatki kukurydziane nie nadają się do zbyt długiego przechowywania, ponieważ ze względu na wysoką zawartość tłuszczów łatwo jełczeją, przyjmując gorzki smak.

Polecane produkty

Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella w tabletkach z rozerwaną ścianą komórkową
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu …
Zobacz tutaj ...
Chlorella i młody jęczmień – oczyszczanie i odchudzanie
Chlorella i młody jęczmień w postaci sproszkowanego soku to w 100% naturalne produkty wysokiej jakości premium. W połączeniu uzupełniają składniki odżywcze i wspomagają oczyszczanie organizmu z zalegających toksyn …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Orzeł D., Styczyńska M., Ocena zawartości ołowiu i kadmu w płatkach śniadaniowych dostępnych w handlu, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 1/2008.
  2. Kapusta F., Zboża jako składnik rolnictwa i gospodarki Polski, Ekonomia XXI Wieku, 2/2016.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami