Okłady z kapusty to często stosowana metoda terapeutyczna zaliczana do medycyny alternatywnej, tradycyjnej. Zazwyczaj okłada się nimi bolące stawy lub piersi w przypadku kobiet w ciąży. Choć okłady z kapusty nie są metodą potwierdzoną klinicznie i uznaną przez medycynę klasyczną, to pacjenci wskazują na znaczną poprawę stanu zdrowia po ich zastosowaniu. Z tego względu cieszą się niemalejącą popularnością.
Spis treści
Kapusta – właściwości zdrowotne
Warzywa kapustne (wyróżnia się bowiem wiele rodzajów kapusty, m.in. kapustę białą, kapustę czerwoną, kapustę pekińską, kapustę włoską itd.) są cennym źródłem składników mineralnych, witamin oraz przeciwutleniaczy (flawonoidy, polifenole, witamina C, witamina B3, kwas foliowy, karotenoidy, selen, wapń, magnez, potas, żelazo). Dawka witaminy C występująca w warzywach kapustnych jest znacznie większa w porównaniu z owocami cytrusowymi. Dla przykładu w 100 g kapusty znajduje się około 100 mg witaminy C, zaś w 100 g cytryny – około 50 mg. Kapusta zawiera także olejki gorczyczne, w składzie których występuje siarka.
Udowodniono, że sok wyciskany z liści kapusty uczestniczy w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu oraz posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Odkaża i przyspiesza gojenie się ran oraz wszelkich uszkodzeń skóry. Jeśli okłady z kapusty zostaną dodatkowo schłodzone, wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Poprawiają krążenie, co wpływa na detoksykację urazowego miejsca i lepszą jego regenerację.
Okłady z kapusty na stawy
Okłady z kapusty zdecydowanie najczęściej wykonuje się w odniesieniu do bolących stawów, np. w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), choroby zwyrodnieniowej stawów i wszelkich innych przewlekłych schorzeń stawów, przebiegających z okresami remisji i zaostrzeń. Wystarczy świeże liście kapusty rozbić tłuczkiem i przyłożyć bezpośrednio do stawów. Liśćmi warto objąć nie tylko sam staw, ale i najbliższą okolicę. Całość zawija się bandażem elastycznym i utrzymuje 20-30 minut. W przypadku stawów okłady z kapusty można wykonywać nawet 2-3 razy dziennie.
Okłady z kapusty na piersi
Okłady z kapusty można stosować na bolące piersi, zwłaszcza podczas zastoju pokarmu, obrzęku piersi i występujących stanów zapalnych. To także sposób na nawał pokarmu w pierwszych dniach laktacji. Wystarczy roztłuc tłuczkiem delikatnie liście, aby wypuściły sok, a następnie zaaplikować bezpośrednio na czyste i suche piersi. Okład można zawinąć gazą lub bandażem elastycznym dokoła tułowia, aby możliwe było przyjmowanie pozycji stojącej bez ryzyka odpadnięcia liści. Jeśli natomiast kobieta planuje leżeć i odpoczywać, liści nie trzeba zawijać. Taki okład utrzymuje się 20-30 minut. Nie należy jednak rezygnować z konsultacji lekarskiej.
Okłady z liści kapusty – na co pomagają?
Liście z kapusty stosuje się w formie okładów przy nerwobólach i oparzeniach (jednak nie świeżych znacznego stopnia, gdy skóra jest jeszcze mocno uszkodzona). Niektórzy twierdzą, że mogą pomóc przy poekstrakcyjnych bólach zęba (przykładane do policzka), bólach głowy (przykładane do skroni) bądź półpaścu. Liście kapusty przykłada się także do kręgosłupa przy dyskopatiach i innego rodzaju dolegliwościach, aby uśmierzyć ból. Poza silnymi uszkodzeniami skóry, gdzie przeciwwskazaniem jest przykładanie czegokolwiek do jej powierzchni, do okładów z kapusty praktycznie nie ma żadnych przeciwwskazań zdrowotnych.
Okłady z kapusty – jak przygotować?
Aby okłady z kapusty mogły zadziałać, należy młode, świeże liście rozbić tłuczkiem do mięsa. Dzięki temu sok ma szansę wypłynąć i kontaktować się bezpośrednio ze skórą pacjenta. Liście przed rozbiciem ich warto schłodzić w lodówce (nawet przez kilka godzin). Dzięki temu pacjent skorzysta z dodatkowych zalet – właściwości krioterapii. Okład z kapusty powinien obejmować nie tylko staw, pierś czy bolesne miejsce, ale również ich najbliższą okolicę. Po zdjęciu okładu nie należy od razu myć skóry – warto pozostawić ją do wyschnięcia, aby resztki soku mogły jeszcze działać.
Kolagen bioalgi to aż 97% hydrolizowanego kolagenu o wysokiej biodostępności. Opatentowana formuła przyczynia się do łagodzenia objawów istniejących już chorób stawów, a dodatkowo uzupełnia niedobory kolagenu w organizmie. Wpływa też na stan skóry …
Zobacz tutaj ...
Kwas hialuronowy decyduje nie tylko o jędrnej i gładkiej skórze, ale także jest głównym składnikiem płynu stawowego i pełni funkcję „smaru” przy wykonywaniu ruchu redukując ból w stawach. Jego głównym zadaniem jest regulacja zawartości wody w przestrzeni
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Krochmal-Marczak B., Sawicka B., Stryjecka M., Pisarek M., Bienia B., Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Herbalism, 1/2017.
- Kusznierewicz B., Piasek A., Lewandowska J., Śmiechowska A., Bartoszek A., Właściwości prozdrowotne kapusty białej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6/2007.
- Ruman E., Lecznicza moc natury według Hildegardy z Bingen, Wydawnictwo Bernardinum.
Zostaw komentarz