Aktualizacja: 7 grudnia 2023
Błonnik (ang. fiber) – wiemy, że go potrzebujemy. Jednak nawet, gdy zsumujemy jego ilość w codziennej diecie to wychodzi, że u większości osób występuje niedobór błonnika. Nowa moda na szybkie jedzenie (fast food) spowodowała poważne braki składników odżywczych w organizmie. Zatem jakie produkty zawierają błonnik?
Spis treści
Błonnik pokarmowy
Błonnik to część ściany komórkowej, która występuje tylko w owocach, warzywach i zbożu. Wraz z odpowiednią ilością przyjmowania płynów, błonnik odpowiada za szybki transport żywności przez przewód pokarmowy oraz wspomaga jego optymalną pracę. Działa na zasadzie pobierania płynów z organizmu co powoduje, że zwiększa się objętość stolca, dzięki czemu jest on bardziej mokry i nie ma zaparć. Dieta bogata w błonnik może zmniejszyć ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, a także chorób sercowo-naczyniowych. Ważne jest, aby zwiększać jego ilość stopniowo, gdy mamy niedobory błonnika i zaczynamy go suplementować.
Dzienne zapotrzebowanie na błonnik
Zapotrzebowanie na błonnik zależy głównie od wieku i płci:
- kobiety: 25 gram;
- mężczyźni: 35-40 gram.
W efekcie, bez odpowiedniej ilości błonnika nasz układ trawienny nie funkcjonuje prawidłowo. Zwiększa się również poziom cholesterolu, co może prowadzić do chorób serca oraz zwiększać stany zapalne w organizmie.
Na co dobry jest błonnik?
Dieta bogata w błonnik pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, a także otyłości, chorób serca, zespołu jelita drażliwego oraz kamieni nerkowych. Niektóre badania wykazują, że błonnik może wpłynąć na złagodzenie objawów u kobiet z PMS oraz tych, które przechodzą właśnie menopauzę.
U osób z chorobami przewodu pokarmowego, błonnik może przyczynić się do złagodzenia objawów, ponieważ wpływa na wzrost dobrych bakterii. Podczas gdy szkodliwe, mogące być źródłem problemów trawiennych, są szybciej wydalane z organizmu.
Zobacz również: Trawienie i suplementacja.
Jakie produkty zawierają błonnik?
W obecnych czasach do dużej ilości przetworzonej żywności, w tym pieczywa i zbóż, dodaje się błonnik. Niestety ten stosowany w tego rodzaju produktach nie jest zdrowy. W rzeczywistości podobnie może być w przypadku popularnych suplementów diety z błonnikiem. Dlatego należy zwracać uwagę na to jakie produkty przyjmujemy oraz żeby były one nie tylko pełne błonnika, ale również zawierały dużą ilością niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo ważna jest wysoka jakość, o której nie można zapominać.
Istnieje wiele list z żywnością bogatą w błonnik. Poniższa skupia się na naturalnych produktach zawierających błonnik, jak również niezbędnych składnikach odżywczych, które pomagają rozwijać się organizmowi w prawidłowy sposób. Jakie produkty zawierają błonnik? Oto lista:
Owoce bogate w błonnik
Warzywa bogate w błonnik
- groszek zielony;
- brukselka;
- karczochy;
- piżmian jadalny;
- dynia żołędziowa;
- rzepa biała.
Rośliny strączkowe i inne bogate w błonnik
- ciecierzyca;
- Czarna fasola;
- Fasola limeńska;
- soczewica;
- groch łuskany;
- Chlorella;
- Spirulina.
Orzechy, ziarna i nasiona bogate w błonnik
- orzechy;
- nasiona lnu;
- komosa ryżowa;
- nasiona Chia.
Błonnik jest obecny w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w produktach roślinnych. Pełni on ważną rolę w zdrowej diecie, pomagając w utrzymaniu prawidłowej funkcji układu pokarmowego, regulacji poziomu cukru we krwi oraz obniżaniu poziomu cholesterolu. Dlatego warto włączyć różnorodne produkty bogate w błonnik do swojej codziennej diety. Aby czerpać korzyści, zaleca się spożywanie różnorodnych źródeł błonnika, takich jak owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy i nasiona. Warto również zwiększać ilość spożywanego płynu, ponieważ błonnik działa lepiej, gdy organizm jest odpowiednio nawodniony.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Chlorella w bardzo dokładny sposób oczyszcza organizm, pomaga w likwidacji zaparć, wspiera budowanie naturalnej odporności, wspomaga odmładzanie organizm, przyspiesza regenerację uszkodzonych tkanek, poprawia kondycję organizmu, dodaje sił witalnych, …
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Bienkiewicz M., Bator E., Bronkowska M., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2015.
- Bojarska-Hurnik S., Skorupińska A., Błonnik pokarmowy. Rola i znaczenie w diecie, Kosmetologia Estetyczna, 3/2018.
- Walczak-Gałęzewska M., Nowrocka M., Pupek-Musialik D., Zastosowanie błonnika w terapii otyłości i zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 2/2012.
Bardzo się cieszę, że orzech jest na 1 miejscu a dopiero później nasiona lnu. Jak ktoś próbował nasiona to wie o czym piszę tutaj 🙂
Ostatnio próbuję nasiona Chia i rzeczywiście czuć, jak wypełniają żołądek. 🙂
Kocham orzechy, kokos, awokado, jagody, mogłabym jeść tonami. Dziękuje za interesujący artykuł
Wiele można się z tego wpisu nauczyć dla siebie. Osobiście bardzo lubię takie zdrowe poradniki pzdr
Staram się zawsze w każdym posiłku zawrzeć produkty posiadające błonnik. Wtedy dłużej czuje się najedzona i ogólnie mam lepsze samopoczucie.