Kolagen do picia
Kolagen do picia

Jak wzmocnić organizm po grypie żołądkowej?Jak wzmocnić organizm po grypie żołądkowej, aby nie tylko czuć się lepiej, ale i wesprzeć osłabione układy ustroju? Grypa żołądkowa jest wyjątkowo nieprzyjemną dolegliwością, która może spotkać zarówno dziecko, jak i osobę dorosłą. Nie reaguje na szczepienia, tak jak klasyczna grypa, jednak można łagodzić jej objawy wieloma metodami domowymi. Warto też wzmacniać nimi organizm, gdy choroba zostanie już wyleczona.

Co to jest grypa żołądkowa?

Grypa żołądkowa jest infekcją dotyczącą układu pokarmowego, określaną jako nieżyt żołądkowo-jelitowy. Wywołują ją określone rodzaje wirusów, zwłaszcza adenowirusy oraz rotawirusy. Te drugie są wyjątkowo groźne dla dzieci, u osób dorosłych są zdecydowanie mniej niebezpieczne. Znacznie rzadziej obserwuje się grypę żołądkową na tle bakteryjnym, ewentualnie pasożytniczym. Patogeny przenikają do organizmu drogą pokarmową, najczęściej wraz z zakażonym pokarmem lub wodą, właśnie dlatego infekują właśnie ten układ. Do charakterystycznych objawów grypy żołądkowej zaliczyć można m.in.:

Jak można więc zauważyć, łączy w sobie objawy zarówno klasycznej grypy, jak i zatrucia pokarmowego. Jeśli pojawią się krwawe stolce, można przypuszczać, że czynnikiem sprawczym była bakteria, a nie wirus, co ma integralne znaczenie dla planowanej terapii. Jest ona po prostu zupełnie inna. Przy zakażeniach bakteryjnych stosuje się bowiem antybiotyki, które przy infekcjach wirusowych nie są skuteczne.

Jak wzmocnić organizm po grypie żołądkowej?

Po grypie żołądkowej można czuć wyjątkowe zmęczenie, osłabienie, brak energii. Osoby aktywne fizycznie zauważają pogorszenie wyników sportowych. Typowy może być też utrata apetytu, a nawet zaburzenia snu. Jeśli nie zadbamy o odpowiednią regenerację po chorobie, odporność przez długi czas może zostać osłabiona. Jest to wysoce prawdopodobne zwłaszcza przy grypie żołądkowej, ponieważ w jej przebiegu dochodzi do naruszenia mikroflory jelitowej. Ryzyko utrwalonych zaburzeń odporności dodatkowo wzrasta przy zastosowaniu antybiotykoterapii, a więc przy podłożu bakteryjnym choroby. Jak wzmocnić organizm po grypie żołądkowej? Oto podstawa działań każdego świadomego człowieka.

Dieta i suplementacja

Po grypie żołądkowej należy skupić się na odbudowaniu flory jelitowej, co jest możliwe dzięki diecie i suplementacji. Dieta powinna zawierać dodatek naturalnych probiotyków, do których zaliczamy m.in. zakwas i dania na nim bazujące (np. barszcz czerwony na zakwasie, żur na zakwasie, chleb pieczony na zakwasie), kiszonki (np. ogórki kiszone, kapusta kiszona), przetwory marynowane (np. marynowane grzybki, marynowana papryka) oraz fermentowane napoje mleczne (np. kefir, maślanka, zsiadłe mleko). Dodatkowo przez kilka tygodni po grypie żołądkowej warto przyjmować dobre probiotyki, będące skoncentrowanym źródłem cennych bakterii probiotycznych.

Kolejna ważną składową diety po chorobie są kwasy tłuszczowe Omega 3, tak ważne dla prawidłowego działania całego układu pokarmowego, ale i budowania odporności w każdym wieku. Dobrze jest je zarówno suplementować, jak i dostarczać wraz z dietą. Do dobrych źródeł pokarmowych kwasów Omega 3 zaliczyć można tłuste ryby morskie, algi, orzechy oraz oleje roślinne tłoczone na zimno, np. olej lniany czy oliwa z oliwek.

W diecie po grypie żołądkowej nie może też zabraknąć składników mineralnych, ponieważ wymioty i biegunka często prowadzą do zaburzeń gospodarki elektrolitowej. W tym celu sporządzać można domowe napoje izotoniczne, np. dodając do wody sól kłodawską, miód, sok z cytryny, imbir i miętę w odpowiednich ilościach. Cennym suplementem diety może być Spirulina, która uzupełni niedobory pokarmowe w organizmie na wielu płaszczyznach.

Nawodnienie

Po grypie żołądkowej należy bezwzględnie wypijać co najmniej 2 l wody dziennie, aby uzupełnić jej straty, które miały miejsce podczas wymiotów, biegunek i gorączki. Jest ona kluczowa dla odporności, dobrego samopoczucia i działania wszystkich układów organizmu. Aby jednocześnie dostarczała więcej składników odżywczych, warto dodawać do niej różne dodatki, np. soki owocowe (domowe, aby unikać zbędnych konserwantów i syropów glukozowo-fruktozowych), miód, sok z cytryny czy wspomnianą wcześniej sól kłodawską.

Odpoczynek

Organizm po grypie żołądkowej potrzebuje intensywnej regeneracji, a najlepszą jest nieprzerwany, spokojny sen. Jeśli tylko jest to możliwe, warto więc pilnować, aby każdej doby przesypiać około 8 godzin, kładąc się spać o stosunkowo takich samych porach. Jeśli dana osoba zmaga się z zaburzeniami snu, np. bezsennością, warto sięgać po naturalne metody wspierające sen, np. zmianę pościeli lub materaca, pilnowanie zaciemnienia sypialni, wyłączenie telefonu i innych źródeł światła czy dźwięków oraz napary ziołowe.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...
Bio olej z czarnuszki w płynie 100% naturalny
Tłoczony na zimno olej z czarnuszki egipskiej dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Płytycz B., Kłopoty z grypą, Wszechświat, 3/2010.
  2. Szczeklik A., Choroby zewnętrzne, Wydawnictwo Medycyna Praktyczna, Kraków 2006.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami