Aktualizacja: 9 listopada 2023
Warto wiedzieć co spożywać, aby wzmocnić wątrobę, ponieważ odpowiednia dieta i suplementy diety to często z ważniejszych składowych pozwalających utrzymać ten istotny narząd w zdrowiu. Wątroba jest największym gruczołem w organizmie człowieka. Zalicza się do układu trawienia i położona jest w prawym podżebrzu pod przeponą. Jest bardzo istotnym organem pełniącym szereg funkcji.
Funkcje wątroby
Wątroba odpowiada między innymi za:
- odtruwanie – neutralizuje alkohol i amoniak oraz inne toksyny;
- gospodarkę tłuszczową – przekształca węglowodany i białka w tłuszcze;
- wytwarzanie żółci;
- gospodarkę białkową – wątroba wytwarza 85% białek znajdujących się w osoczu;
- gospodarkę węglowodanową – gromadzi i uwalnia glukozę;
- przemianę hemu;
- funkcje immunologiczne.
Bez niej niemożliwe byłoby funkcjonowanie całego organizmu.
Zobacz również: Naturalna regeneracja wątroby.
Suplementy diety na wątrobę
Czasem jednak ten ważny organ staje się przepracowany i może negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. A więc jakie suplementy spożywać, aby wzmocnić wątrobę?
- Spirulina – ma bardzo bogaty skład: nienasycone kwasy tłuszczowe, białka i związki mające ochronne właściwości, witaminy i minerały. Dodatkowo walczy z hypolipidemią i działa hepatoochronnie przy stłuszczeniu wątroby;
- Chlorella – ta jednokomórkowa alga, która jest bogatym źródłem substancji odżywczych, w tym chlorofilu, białka, witamin i minerałów. Poprzez zdolność do wiązania szkodliwych substancji, chlorella może wspomagać proces detoksykacji wątroby. Natomiast dzięki obecności przeciwutleniaczy, takich jak witamina C, witamina E i beta-karoten, chlorella może pomóc w ochronie komórek wątroby przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym;
- kwasy tłuszczowe omega 3 – suplementy zawierające kwasy tłuszczowe omega 3, takie jak DHA i EPA, mogą pomóc w zmniejszeniu stłuszczenia wątroby i zapobieganiu stanom zapalnym;
- sylimaryna – z nasion ostropestu plamistego jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że pomaga w ochronie komórek wątroby przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Ponadto może wspomagać produkcję enzymów wątrobowych, co pomaga w przyspieszeniu procesów trawiennych i metabolicznych;
- kurkuma – chroni wątrobę przed toksynami oraz wspomaga regenerację uszkodzonych komórek wątrobowych (hepatocytów). Również kurczy powiększone kanaliki żółciowe i wspomaga naturalną produkcję żółci.
Suplementy diety powinny być traktowane jako uzupełnienie zdrowej diety i stylu życia. Warto wybierać produkty naturalne, nie zawierające zbędnych dodatków takich jak wypełniacze czy konserwanty. Najlepiej sprawdzą się naturalne suplementy diety.
Zobacz również: Oczyszczanie wątroby z toksyn.
Co spożywać, aby wzmocnić wątrobę?
Wzmocnienie wątroby może wymagać dostosowania diety i stylu życia. Aby skutecznie zadbać o wątrobę warto wprowadzić do swojej diety produkty takiej jak:
- awokado – jest bogatym źródłem glutationu. To organiczny związek chemiczny mający właściwości przeciwutleniające i jest podstawą układu immunologicznego. Ma bardzo silne działanie detoksykacyjne, a jego stężenie jest największe w wątrobie. Bez tego antyoksydantu proces detoksykacji praktycznie nie istnieje. W efekcie jedzenie awokado ma pozytywny wpływ na regenerację komórek wątrobowych;
- czosnek – zawiera selen i allicynę. Te dwa składniki odżywcze, pomagają w ochronie wątroby przed toksycznymi uszkodzeniami oraz wspomagają procesy detoksykacji. Zawiera również związki zawierające siarkę, które pomagają aktywować enzymy wątrobowe;
- zielone warzywa liściaste – takie jak szpinak, jarmuż, rukola i sałata, są pełne przeciwutleniaczy i błonnika. Są również świetnym źródłem chlorofilu, pigmentu, który wspomaga proces oczyszczania wątroby. Wyjaśniając – detoksykacja to faza, w której wątroba zmienia toksyny w substancje, które można w łatwy sposób usunąć z organizmu;
- grejpfrut – zawiera wiele związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu takich jak witaminy C, witaminy z grupy B, witamina E, kwas foliowy, pektyny, wapń, fosfor, cynk, flawonoidy i wiele innych. Specyficzny gorzki smak nadaje obecność naringiny – flawonoidu, działającego przeciwzapalnie i antyseptycznie. Spożywanie grejpfrutów zwiększa wydzielanie żółci i oczyszcza wątrobę z toksyn. Naringina wspomaga także leczenie zakażeń wątroby wirusem HCV poprzez blokowanie zakażonych hepatocytów.
- inne cytrusy – owoce takie jak cytryny, pomarańcze, limonki są bogate w kwas askorbinowy, która wspiera procesy detoksykacji wątroby. Pomagają one również w produkcji enzymów trawiennych.
- buraki – są bogatym źródłem błonnika, co może wspomagać procesy trawienia i usuwania szkodliwych substancji z organizmu. Zawarta w nich betanina pomaga w ochronie komórek wątroby przed uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym. Regularne spożywanie buraków może także pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, co z kolei korzystnie wpływa na funkcję wątroby;
- orzechy – takie jak orzechy włoskie i migdały, dostarczają zdrowych tłuszczów, białka i błonnika, które mogą pomóc w ochronie wątroby przed stłuszczeniem.
Oprócz tego, ważne jest, aby ograniczyć spożycie alkoholu, przetworzonych produktów spożywczych, tłuszczów nasyconych i cukrów prostych, które mogą obciążać wątrobę. Ważne jest również, aby pić odpowiednią ilość wody i prowadzić aktywny tryb życia.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Szymańska M., Prystupa A., Koprianiuk-Sowińska A., Schabowski J., Mosiewicz J., Alkoholowa choroba wątroby w praktyce lekarskiej, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 3/2011.
- Panasiuk A., Encefalopatia wątrobowa, Forum Medycyny Rodzinnej, 2/2014.
- Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Miód i surowce roślinne w leczeniu chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego, Postępy Fitoterapii, 18/2017.
- Gumiela E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji Spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
Zostaw komentarz