Aktualizacja: 5 marca 2010
Głównym zadaniem algi Spirulina, które pełniła gdy życie dopiero się formowało była produkcja tlenu. Szybko jednak stała się również pożywieniem dla lepiej rozwiniętych organizmów. Zadanie to spełniała doskonale ponieważ była, a właściwie dalej jest w 60-70% zbudowana z białka, które jest podstawowym budulcem organizmu ludzkiego. A będąc dodatkowo białkiem pełnowartościowym może być bardzo sprawnie i z łatwością przyswajana.
Białko
Białko z punktu widzenia wartości odżywczej dzieli się na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Białko pełnowartościowe to takie, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w proporcjach zapewniających ich maksymalne wykorzystanie do syntezy własnych białek ustrojowych. Są one na potrzeby wzrostu młodych organizmów i utrzymania równowagi azotowej osób dorosłych. Białka niepełnowartościowe nie są w całości wykorzystywane.
Nie tylko białko …
Ale białko to nie jedyny składnik jakiego nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Są nimi również witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Pomimo iż wymagania co do dziennego ich spożycia nie są ilościowo duże, należy je bezwzględnie dostarczać z pokarmem. Bardzo ważny w tym momencie jest fakt, że wszystko to musi (albo przynajmniej powinno) być spożywane w określonej ilości. Nasz organizm słabo toleruje niedobory tych substancji na równi z ich nadmiarem. Dlatego nie wystarczy wybrać się do apteki i kupić np. witaminę C w tabletkach i zjeść kilka na raz.
Jak ważne jest współdziałanie witamin i minerałów wiedzą sportowcy przyjmujący witaminę B6 – bardzo potrzebną do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Jest ona jednak praktycznie bardzo słabo przyswajalna gdy przyjmowana jest samodzielnie. Jednak z dodatkiem magnezu (Mg) wchłanianie zwiększa się kilkukrotnie.
Dlaczego algi Spirulina?
Jest to o tyle nieskuteczne, że jednorazowa duża dawka nie zostanie przyjęta, a tym bardziej dokładnie rozprowadzona po całym organizmie. Dodatkowo witaminy w tabletkach są pewnego rodzaju sztuczną kopią związków występujących w naturalnej postaci w pożywieniu. Dlatego jedząc dużo różnorodnych produktów jesteśmy w stanie dostarczyć znacznie więcej pod względem wartości odżywczych substancji niż spożywając sztucznie wytworzone tabletki.
Warto zwrócić w tym momencie uwagę na algę Spirulina, która będąc produktem natury (najczęściej rośnie w słodkowodnych jeziorach Afryki i Azji) jest przez nasz organizm wchłaniana jak zwyczajna żywność. Jednak nie jest ona taka zwyczajna, ponieważ zawiera szeroką gamę substancji jak witaminy, minerały czy pierwiastki śladowe. Te wszystkie składniki zawiera w odpowiednich proporcjach, wraz z odpowiednimi substancjami towarzyszącymi, które ułatwiają wchłanianie.
Hodowla Spiruliny bioalgi mieści się na Tajwanie, wysoko w górach, w miejscu stałego nasłonecznienia (śr. temp. to 25 st. C). Nie naraża to na stres oksydacyjny komórek Spiruliny. Dlatego zachowuje ona bardzo wysokie stężenie składników odżywczych
Zobacz tutaj ...
Wypróbowałam i polecam każdemu. Moja córka miała stan anemiczny i wysoki cukier, po 2 miesiącach przyjmowania wyniki były bardzo dobre. Nawet lekarz był lekko zdziwiony, bo wcześniejsze przyjmowanie przepisanych przez niego specyfików nie działało. POLECAM.