Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 2 września 2024

Witamina B15Witamina B15 (inaczej: kwas pangamowy) po raz pierwszy wyizolowano ją w 1951 roku, jednak do dnia dzisiejszego nie zyskała dużej sławy. Jej działanie skupia się głównie wokół regulacji gospodarki hormonalnej oraz reakcjach oddychania komórkowego.

Witamina B15 – charakterystyka

Witamina B15 to organiczny związek chemiczny o działaniu witaminowym, jednak wciąż niezaliczany do grona witamin. Stanowi pochodną kwasu glukonowego i jest znana pod nazwą kwas pangamowy. Wyizolował ją w 1951 roku Ernest Krebs, jednak w Polsce nie zyskała sławy. Zdecydowanie powszechniej wykorzystywano ją w innych krajach, np. we Francji. Posiada wzór sumaryczny C10H19NO8 oraz masę molową 281,26 g/mol.

Witaminę B15 spotkać można w ogólnodostępnych produktach spożywczych, prawdopodobnie w największych ilościach w brązowym ryżu, nasionach słonecznika, pestkach dyni, sezamie, drożdżach i piwie. Można ją kupić również w postaci suplementów diety.

Witamina B15 – działanie

Witamina B15 wykazuje silne właściwości przeciwutleniające – bierze udział w wiązaniu wolnych rodników tlenowych, zapobiegając tym samym tworzeniu się reaktywnych form tlenu. To pośrednio wpływa na spadek ryzyka chorób cywilizacyjnych, które w dzisiejszych czasach są tak częste. Dodatkowo witamina B15 stymuluje utlenianie glukozy i lipidów w organizmie człowieka oraz aktywizuje układ immunologiczny do pracy, zwiększając ogólną odporność i sprawiając, że wszelkie infekcje przechodzone są łagodniej. Witamina B15 wzmacnia i regeneruje układ mięśniowy, może być więc stosowana przez osoby aktywne fizycznie. Jej obecność w ustroju sprawia, że tworzą się nowe naczynia krwionośne, a więc dochodzi do poprawy krążenia obwodowego i krążenia mózgowego.

Inne badania wykazały, że witamina B15 zwiększa wydzielanie glikokortykoidów przez korę nadnerczy. Hormony te zmniejszają zużycie glukozy w tkankach, poprawiają odporność, wzmacniają działanie adrenaliny oraz nasilają katabolizm białek. Są niestety niekorzystne w nadmiarze, dlatego wciąż nie stwierdzono, czy witamina B15 na pewno jest bezpieczna dla organizmu człowieka. Ostatnimi czasy potwierdzono, że kwas pangamowy działa ochronnie na miąższ wątroby, zapobiegając stłuszczeniu i marskości. Działa przeciwzapalnie i lipotropowo, jednocześnie pobudzając regenerację tkanki łącznej, tkanki mięśniowej, tkanki chrzęstnej.

Witamina B15 w medycynie

Witamina B15 od lat wykorzystywana jest w lecznictwie, jednak z niską popularnością na terenie Polski. W innych krajach stosuje się ją przy chorobach przebiegających z niedoborem androgenów lub mineralokortykoidów, np. w chorobie Addisona i niewydolności nadnerczy. Kwas pangamowy poprzez glicynę wywiera wpływ przeciwdrgawkowy, ponieważ glicyna hamuje neurony ruchowe rdzenia kręgowego. Właśnie z tego względu witamina B15 powinna być zalecana wszystkim pacjentom zmagającym się z drżeniem mięśniowym, np. w przebiegu choroby Parkinsona czy padaczki.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Witamina B15, 3/2016. [https://bormed.eu/wp-content/uploads/2016/03/witaminab15.pdf].
  2. S. Bolton, G. Null. Vitamin B15 A Review and Update, Orthomolecular Psychiatry, 11/1982.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami