Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 2 września 2024

Witamina B15Witamina B15 (inaczej: kwas pangamowy) po raz pierwszy wyizolowano ją w 1951 roku, jednak do dnia dzisiejszego nie zyskała dużej sławy. Jej działanie skupia się głównie wokół regulacji gospodarki hormonalnej oraz reakcjach oddychania komórkowego.

Witamina B15 – charakterystyka

Witamina B15 to organiczny związek chemiczny o działaniu witaminowym, jednak wciąż niezaliczany do grona witamin. Stanowi pochodną kwasu glukonowego i jest znana pod nazwą kwas pangamowy. Wyizolował ją w 1951 roku Ernest Krebs, jednak w Polsce nie zyskała sławy. Zdecydowanie powszechniej wykorzystywano ją w innych krajach, np. we Francji. Posiada wzór sumaryczny C10H19NO8 oraz masę molową 281,26 g/mol.

Witaminę B15 spotkać można w ogólnodostępnych produktach spożywczych, prawdopodobnie w największych ilościach w brązowym ryżu, nasionach słonecznika, pestkach dyni, sezamie, drożdżach i piwie. Można ją kupić również w postaci suplementów diety.

Witamina B15 – działanie

Witamina B15 wykazuje silne właściwości przeciwutleniające – bierze udział w wiązaniu wolnych rodników tlenowych, zapobiegając tym samym tworzeniu się reaktywnych form tlenu. To pośrednio wpływa na spadek ryzyka chorób cywilizacyjnych, które w dzisiejszych czasach są tak częste. Dodatkowo witamina B15 stymuluje utlenianie glukozy i lipidów w organizmie człowieka oraz aktywizuje układ immunologiczny do pracy, zwiększając ogólną odporność i sprawiając, że wszelkie infekcje przechodzone są łagodniej. Witamina B15 wzmacnia i regeneruje układ mięśniowy, może być więc stosowana przez osoby aktywne fizycznie. Jej obecność w ustroju sprawia, że tworzą się nowe naczynia krwionośne, a więc dochodzi do poprawy krążenia obwodowego i krążenia mózgowego.

Inne badania wykazały, że witamina B15 zwiększa wydzielanie glikokortykoidów przez korę nadnerczy. Hormony te zmniejszają zużycie glukozy w tkankach, poprawiają odporność, wzmacniają działanie adrenaliny oraz nasilają katabolizm białek. Są niestety niekorzystne w nadmiarze, dlatego wciąż nie stwierdzono, czy witamina B15 na pewno jest bezpieczna dla organizmu człowieka. Ostatnimi czasy potwierdzono, że kwas pangamowy działa ochronnie na miąższ wątroby, zapobiegając stłuszczeniu i marskości. Działa przeciwzapalnie i lipotropowo, jednocześnie pobudzając regenerację tkanki łącznej, tkanki mięśniowej, tkanki chrzęstnej.

Witamina B15 w medycynie

Witamina B15 od lat wykorzystywana jest w lecznictwie, jednak z niską popularnością na terenie Polski. W innych krajach stosuje się ją przy chorobach przebiegających z niedoborem androgenów lub mineralokortykoidów, np. w chorobie Addisona i niewydolności nadnerczy. Kwas pangamowy poprzez glicynę wywiera wpływ przeciwdrgawkowy, ponieważ glicyna hamuje neurony ruchowe rdzenia kręgowego. Właśnie z tego względu witamina B15 powinna być zalecana wszystkim pacjentom zmagającym się z drżeniem mięśniowym, np. w przebiegu choroby Parkinsona czy padaczki.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) jest naturalną substancją znaną od tysiącleci ze swoich właściwości. Wykorzystywana jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, ...
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Witamina B15, 3/2016. [https://bormed.eu/wp-content/uploads/2016/03/witaminab15.pdf].
  2. S. Bolton, G. Null. Vitamin B15 A Review and Update, Orthomolecular Psychiatry, 11/1982.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami