Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 2 września 2024

Witamina B14 to związek chemiczny, który wciąż nie został w pełni poznany i naukowo nie zalicza się do grona witamin. Mimo tego zainteresowanie nim ostatnimi czasy znacznie rośnie. Dawniej związek ten znajdował zastosowanie w lecznictwie, aktualnie jednak wykorzystywany jest głównie jako suplement diety.

Witamina B14 – charakterystyka

Nie istnieją źródła, które z wysoką dokładnością opisywałyby, czym dokładnie jest witamina B14. Niektórzy naukowcy podają jednak, że jest to mieszanina kwasu foliowego oraz kwasu p-aminobenzoesowego. Ciekawostką jest, że nazwę „witamina B14” nadali temu związkowi Earl R. Norris i John J. Majnarich, gdy w postaci brązowych kryształków wydzielili go z ludzkiego moczu. Pod względem chemicznym w witaminie B14 znaleźć można m.in. azot, fosfor i siarkę.

Witamina B14 – gdzie występuje?

Pewne ilości witaminy B14 znaleźć można w produktach spożywczych takich jak warzywa strączkowe, drożdże, zboża i produkty pełnoziarniste, wino, jaja czy podroby.

Witamina B14 – działanie

Omawiany związek wciąż nie został całkowicie poznany, dlatego jego zastosowanie w niektórych środowiskach naukowych wzbudza kontrowersje. Istnieją badania potwierdzające, że witamina B14 wpływa na wzrost kultur komórek szpiku kostnego i to w znaczący sposób, co mogłoby być wykorzystywane w terapii onkologicznej, zwłaszcza w stosunku do raka Browna-Pearce’a. Tym bardziej że witamina B14 jest związkiem nietoksycznym i bezpiecznym dla organizmu człowieka. Dawniej stosowano ją w terapii anemii, dziś jednak się od tego odchodzi.

Większość badań nad witaminą B14 wykonywana była na zwierzętach, w tym na szczurach i bydle, dlatego wciąż nie wiadomo, jak jej zastosowanie wpłynęłoby na efekty terapeutyczne przy różnych chorobach. Nieznane są również objawy wynikające z ewentualnych niedoborów tego związku w organizmie człowieka.

Polecane produkty

Spirulina w tabletkach (100% naturalna)
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Spirulina w proszku (100% naturalna)
Spirulina w proszku to słodkowodna alga, zawierająca duże stężenie witamin, minerałów i innych, ważnych składników odżywczych. Wysoką jakość uzyskano dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym, przestrzeganiu restrykcyjnych norm podczas hodowli i …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Robinson E., Vitamin B14 and Cell Proliferation, Science, 109/1949.
  2. Hall C., Finkler A., Vitamin B14-binding protein in polycythemia vera plasma, Translational Research, 1969.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami