Aktualizacja: 16 października 2023
Jakie witaminy brać jesienią, aby przez wszystkie jej miesiące cieszyć się pełnią energii, dobrym samopoczuciem i wysoką odpornością? Jesienna aura niestety nie sprzyja witalności, skłania do odpoczynku i dłuższego snu. Dieta nie jest tak urozmaicona jak ta wiosenna czy letnia, co może skutkować niedoborami ważnych witamin. Które warto dodatkowo suplementować jesienią?
Spis treści
Jakie witaminy brać jesienią?
Witaminy powinny być przede wszystkim dostarczane wraz z pożywieniem. Znajdują się w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w owocach, warzywach i zbożach, których spożycie w okresie jesiennym może spadać. Zawsze dobrym pomysłem jest suplementacja, która urozmaici podstawową dietę. Pamiętaj, że suplementy nie powinny zastępować zdrowej żywności, a jedynie uzupełniać ewentualne niedobory, które mogą się pojawiać.
Zobacz również: Jak dbać o siebie jesienią?
Witamina D
Źródłami witaminy D jest endogenna synteza wynikająca z ekspozycji skóry na promieniowanie UV. Przebywanie na słońcu jesienią może być wręcz niemożliwe, zwłaszcza gdy dni są zachmurzone i ponure. Właśnie dlatego z niedoborami witaminy D zmaga się znaczna większość populacji Polski (co ciekawe, również wiosną i latem). Suplementację witaminy D rekomenduje się przez całe życie, aż do późnej starości, całorocznie. Niewystarczająca jej podaż znacząco zaburza fizjologiczną równowagę organizmu oraz powoduje wzrost ryzyka rozwoju wielu przewlekłych chorób. Regularne przyjmowanie wzmacnia kości i zęby, wspiera odporność i poprawia samopoczucie. Dodatkowo przeciwdziała jesiennemu przesileniu i depresji, wpływając pozytywnie na jakość snu oraz czynność układu nerwowego.
Co istotne, witamina D praktycznie nie ma swoich źródeł pokarmowych. Pewne jej ilości zawierają tłuste ryby morskie (m.in. łosoś, makrela i śledź), a także tran oraz suszone w słońcu grzyby. Nie są to jednak ilości wystarczające, do pokrycia dziennego zapotrzebowania. Tym bardziej że takich produktów nie spożywamy codziennie. Witamina D jest suplementem uniwersalnym, polecanym przez specjalistów i lekarzy do przyjmowania przez całe życie.
Kwas askorbinowy – witamina C
Witamina C jest bardzo aktywna biologicznie. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym pełni ochronną rolę w chorobach serca i naczyń krwionośnych, bierze udział w fizjologicznej produkcji kolagenu, zwiększa przyswajalność żelaza i wapnia oraz uczestniczy w przemianach steroidów i tłuszczów. W kontekście jesieni dodaje witalności, podwyższa libido oraz wzmacnia odporność. Witamina C powoduje wzrost aktywności leukocytów – komórek układu odpornościowego, dodatkowo pobudzając ich migrację w kierunku miejsca reakcji zapalnej. Nie tylko chroni przed różnymi infekcjami, ale przyspiesza powrót do zdrowia po ich wystąpieniu oraz łagodzi objawy grypy i przeziębienia.
Najlepszym znanym źródłem witaminy C jest acerola – zawiera nawet do 4500 mg kwasu askorbinowego w 100 g owoców. Dobrymi źródłami są również świeże owoce i warzywa oraz zioła. Uwagę należy zwrócić na rokitnik, pokrzywę, cytryniec chiński oraz lebiodkę pospolitą.
Zobacz również: Ból stawów jesienią.
Kwas foliowy – witamina B9
Kwas foliowy znany jest głównie z korzystnego wpływu na rozwijający się płód i należy do grona obowiązkowych suplementów diety kobiet planujących ciążę i ciężarnych. Należy jednak wiedzieć, że jego odpowiedni poziom w organizmie jest ważny dla każdego człowieka. Witamina B9 przyczynia się do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania komórek układu krwiotwórczego i układu nerwowego oraz tkanek zbudowanych z komórek o intensywnych podziałach. Uczestniczy w metabolizmie homocysteiny, regulując stężenie tego aminokwasu we krwi. Dodatkowo wzmacnia odporność i wpływa na produkcję krwinek czerwonych. Zapewnia dobry nastrój i wytrzymałość na stres. Zależą od niej pamięć, koncentracja i szybkość myślenia.
Najlepszym źródłem pokarmowym kwasu foliowego są zielone warzywa, takie jak np. jarmuż, sałata, szpinak, brukselki czy natka pietruszki. Znaleźć go można także w nasionach roślin strączkowych, orzechach i produktach zbożowych. Inną opcją jest suplementacja kwasu foliowego lub co korzystniejsze, całego kompleksu witamin z grupy B. Znajdują się w nim także inne witaminy wspierające odporność, m.in. witamina B6 czy witamina B12.
Witamina E
Omawiana witamina wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i neutralizuje wolne rodniki w organizmie. Antyoksydacyjne działanie spowalnia procesy starzenia się ciała, minimalizuje zmarszczki, a także intensywnie wzmacnia odporność. Nie bez powodu witamina E nazywana jest witaminą młodości, jej wysoki poziom w organizmie warunkuje energię, witalność, kreatywność oraz wysoką odporność.
Bardzo dobrymi źródłami pokarmowymi witaminy E są: nasiona i ziarna, zarodki pszenicy, oleje roślinne, ryby, algi, jajka, a także wiele owoców i warzyw. Witamina E jest dobrze tolerowana przez organizm człowieka i nie wykazuje toksyczności. Istniejące normy zapotrzebowania na nią są bardzo zróżnicowane i wynoszą od 10 do 30 mg na dzień. W uzasadnionych okolicznościach warto więc rozpocząć jej suplementację.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Kmieć P., Sworczak K., Korzyści i zagrożenia wynikające z suplementacji witaminą D, Forum Medycyny Rodzinnej, 1/2017.
- Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci, 61/2015.
- Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, Chemik, 68/2014.
- Czeczot H., Kwas foliowy w fizjologii i patologii, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 62/208.
Zostaw komentarz