Kolagen do picia
Kolagen do picia

Aktualizacja: 4 października 2023

Źródła witaminy ESuplementacja witaminy E wskazana jest przede wszystkim osobom po 30. roku życia i narażonym na przewlekły stres. Witamina ta pełni jednak w organizmie człowieka wiele równie istotnych funkcji, co działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe.

 

Źródła witaminy E

Do najlepszych źródeł witaminy E, inaczej zwanej tokoferolem, należą:

Ciężko będzie nam uzyskać odpowiedni poziom witaminy E spożywając tylko pożywienie bogate w tokoferol. W związku z tym niezwykle istotna jest odpowiednia podaż dodatkowych suplementów zawierających ten cenny dla nas pierwiastek. Nie należy jednak przesadzać z ich spożywaniem, ponieważ nadmiar tokoferoli w ustroju jest niebezpieczny.

Zobacz również: Witamina E – skuteczny system obronny.

Suplementacja witaminy E

Witamina E jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, a jej nadmiar magazynowany jest w organizmie. Profilaktyczna dawka witaminy E zalecana wg normy RDA dla dorosłych mężczyzn wynosi 30 j.m., natomiast dla kobiet 24 j.m. Osoby po 55 roku życia, nałogowi palacze i alkoholicy powinni zwiększyć wyżej wymienioną normę. Osoby chorujące na anoreksję, mukowiscydozę, noworodki z niską masą urodzeniową i wszyscy cierpiący na zaburzenia wchłaniania tłuszczów mogą potrzebować wyższej, niż ustalona przez RDA dziennej dawki witaminy.

Większość zdrowych osób czerpie korzyści otrzymując odpowiednią dawkę witaminy E wraz z dietą. Jednak liczne badania naukowe wykazały, że dzienne przyjmowanie od 200 do 800 j.m. Witaminy E zapewnia maksymalne efekty zdrowotne oraz zapobiega wielu chorobom podeszłego wieku. Wyróżniamy aż 8 różnych form witaminy E, a najlepiej wchłanialną przez nasz organizm jest d-alfa-tokoferol. Ciekawostką jest, że połączenie witaminy E z koenzymem Q10 znacznie zwiększa działanie i aktywność obu tych związków. Z tego względy preparaty z koenzymem bardzo często posiadają dodatek tej witaminy.

Nadmiar witaminy E

Nadmiar witaminy E jest dla nas szkodliwy, a regularne przyjmowanie dawki powyżej  2400 j.m. naraża nas na ryzyko wystąpienia zakrzepów i krwotoków. Osoby, które z powodu chorób serca zażywają antykoagulanty rozrzedzające krew powinny zrezygnować z suplementacji witaminą E. Warto wiedzieć, że zbyt duży poziom witaminy E zmniejsza również wchłanianie się witamin jak takich K i A odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu odpornościowego i ogranicza sprawność seksualną.

Polecane produkty

Olej z czarnuszki w kapsułkach 100% naturalny
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Bibliografia

  1. Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, Chemik, 7/2014.
  2. Milanovic B., Witamina E – co kryje świat tokoferoli?, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 3/2016.
  3. Szymańska R., Nowicka B., Kruk J., Witamina E – metabolizm i funkcje, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2009.
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami
Zioła i leczenie naturalnymi sposobami