Aktualizacja: 26 czerwca 2023
Niedobór witaminy E u osób zdrowych ma miejsce niezwykle rzadko. Głównie z tego względu, że w dzisiejszych czasach nie ma problemu z kupnem produktów będących bogatym źródłem tokoferoli. Witamina E jest silnym antyoksydantem, zwanym również eliksirem młodości. Pełni jednak znacznie więcej funkcji w organizmie człowieka. Należy to witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Spis treści
Niedobór witaminy E – przyczyny
Niedobór witaminy E najczęściej spotyka się u osób z zaburzeniami trawienia i wchłaniania, a więc przy różnego rodzaju chorobach układu pokarmowego. Są to przede wszystkim:
- zespół złego wchłaniania;
- zespół jelita drażliwego;
- choroba Leśniowskiego-Crohna;
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego;
- nowotwory układu pokarmowego;
- celiakia;
- upośledzony metabolizm tłuszczów.
Do innych możliwych przyczyn zaliczamy anemię, skrajne niedożywienie, bulimię, anoreksję (i inne zaburzenia odżywiania), a także mukowiscydozę.
Niedobór witaminy E – objawy
Bardzo często zdarza się, że pacjenci bagatelizują pierwsze objawy niedoboru tokoferoli, ponieważ mogą one wskazywać także na szereg innych, mniej niepokojących przyczyn, choćby zmęczenie czy nadmierny stres w życiu codziennym. Charakterystycznymi objawami niedoboru witaminy E są:
- problemy z płodnością, zwłaszcza u mężczyzn, ale również u kobiet;
- zaburzenia miesiączkowania;
- poronienia;
- retinopatia, znaczne pogorszenie wzroku, zaburzenia widzenia;
- pogorszenie koncentracji;
- dysfunkcje nerwowo-mięśniowe;
- obniżenie odporności, tendencja do różnego rodzaju infekcji;
- bolesność mięśni, częste skurcze mięśni;
- wzrost ryzyka neuropatii obwodowych;
- nadmierne wypadanie włosów;
- przewlekłe zmęczenie;
- rozdrażnienie.
Przede wszystkim układ nerwowy oraz skóra potrzebują dużych ilości omawianej witaminy. Jest ona kluczowa dla naszego organizmu. Zwana jest witaminą młodości, ponieważ dzięki zdolnościom antyoksydacyjnym znacznie poprawia kondycję skóry, wygładza zmarszczki mimiczne i zwiększa jej jędrność. Dodatkowo spowalnia starzenie się tkanek. Przy niedoborach skóra traci swój blask i staje się wiotka, sucha oraz zmęczona.
Zapotrzebowanie na witaminę E
U zdrowych osób poziom witaminy E w organizmie powinien utrzymywać się na stałym poziomie 5,5-17 mg/l, w zależności od wieku i stylu życia. Przed podjęciem suplementacji warto wykonać badania krwi i sprawdzić czy rzeczywiście jest ona potrzebna. Suplementację wdraża się w sytuacjach, gdy poziom witaminy E spadnie poniżej 4 mg/l. Każdego dnia należy natomiast dostarczać do organizmu następujące ilości witaminy E w zależności od wieku i płci:
- niemowlęta – 5 mg (zapotrzebowanie to pokrywa w większości przypadków mleko matki);
- dzieci do 8. roku życia – 6 mg;
- dzieci między 9. a 13. rokiem życia – 8 mg;
- dzieci między 14. a 18. rokiem życia – 8-10 mg;
- dorosłe kobiety – 8 mg;
- dorośli mężczyźni – 10 mg;
- kobiety ciężarne – 10 mg;
- kobiety karmiące piersią – 11 mg.
Dla przykładu, migdały posiadają w 100 g około 25 mg witaminy E. Około 20 sztuk dostarcza odpowiedniej dawki tokoferoli, pokrywającej dzienne zapotrzebowanie. Oczywiście dieta powinna być bardziej urozmaicona. Aby zadbać o właściwą podaż witaminy E warto skropić sałatkę do obiadu olejem sojowym, na śniadanie zjeść jajecznicę, natomiast jako przekąskę spożyć garść orzechów. Dzięki temu witamina E będzie pochodzić z różnych źródeł, które dostarczą także innych składników.
Niedobór witaminy E – co jeść?
Przy skrajnych niedoborach witaminy E najlepszą opcją będzie jej suplementacja. Należy pamiętać, że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego lepiej wybierać kapsułki i dodatkowo przyjmować je po spożyciu posiłku zawierającego tłuszcze. Warto jednocześnie zadbać o swoją codzienną dietę. Musi być bogata w źródła witaminy E, czyli przede wszystkim:
- oleje roślinne – np. olej słonecznikowy, olej rzepakowy, olej sojowy itd.;
- oliwę z oliwek;
- nasiona słonecznika;
- jajka, zwłaszcza żółtka;
- kiełki pszenicy;
- orzechy i migdały.
W niewielkich ilościach witaminę E znajdziemy także w zielonych warzywach, takich jak szpinak, sałata, jarmuż, zielona papryka czy brokuły oraz w wysoko jakościowym maśle. Spore ilości witaminy E znajdują się w algach, zwłaszcza w Spirulinie i Chlorelli. Suplementując je dostarczamy do organizmu również inne cenne składniki – błonnik pokarmowy, NNKT, białka, antyoksydanty, minerały czy witaminy.
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Szymańska R., Nowicka B., Kruk J., Witamina E – metabolizm i funkcje, Problemy Nauk Biologicznych, 2/2009.
- Czerwonka W., Puchalska D., Zarzycka-Bienias R., Lipińska M., Witek R., Habrat A., Południak S., Zastosowanie witaminy E w kosmetologii, Kosmetologia Estetyczna, 1/2019.
- Szymańska R., Witamina E. Leczy wszystko, oprócz złamanego serca.
- Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, Chemik, 7/2014.
Zostaw komentarz