Witamina C na odporność stosowana jest niezwykle często. Większości osób kojarzy się wręcz niemal wyłącznie ze wzmacnianiem odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, choć tak naprawdę jej właściwości są znacznie szersze. Warto przyjmować ją, jeśli chcemy wesprzeć funkcjonowanie układu immunologicznego, ale również kondycję naczyń krwionośnych czy wygląd skóry.
Spis treści
Witamina C na odporność – działanie
Do tej pory opisano ponad 100 badań, w których sprawdzano wpływ witaminy C na różne elementy układu immunologicznego. Wykazano przy tym bezsprzecznie, że stężenie witaminy C w fagocytach i limfocytach jest wielokrotnie wyższe niż w osoczu, co oznacza, że pełni ona istotną rolę w funkcjonowaniu tych komórek. Witamina C wpływa m.in. na migrację chemotaktyczną fagocytów, transformację limfocytów zakażonych wirusem grypy, produkcję interferonu oraz replikację wirusów. Wszystko to ma kluczowe znaczenie dla naszej odporności.
Zaobserwowano ponadto wpływ kwasu askorbinowego na parametry stanu zapalnego w przypadku schorzeń związanych z nadmiernym pobudzeniem układu odpornościowego. Dożylna podaż witaminy C zmniejsza poziom markerów zapalnych we krwi pacjentów z RZS, co może mieć miejsce także w wielu innych jednostkach chorobowych, których jeszcze nie sprawdzono. Dodatkowo witamina C działa antyhistaminowo, zmniejszając w ten sposób nasilenie reakcji alergicznej. Zarówno stany zapalne, jak i reakcje alergiczne zmniejszają odporność w dłuższej perspektywie czasu, ma to więc kluczowe znaczenie dla właściwego funkcjonowania układu immunologicznego.
Na koniec warto wspomnieć, że witamina C odpowiada także za uszczelnianie naczyń krwionośnych i zwiększanie ich elastyczności. W efekcie tego są mniej podatne na zwapnienia i uszkodzenia oraz mogą efektywniej spełniać swoją funkcję. Krew bogata w komórki układu odpornościowego sprawniej krąży po całym organizmie, co przekłada się korzystnie na walkę z patogenami chorobotwórczymi i łagodzenie stanów zapalnych.
Zobacz również: Jaka witamina C jest najlepsza?
Witamina C na przeziębienie
Warto wiedzieć, że badania kliniczne dotyczące podawania bardzo dużych dawek witaminy C w celach terapeutycznych, a więc po wystąpieniu pierwszych objawów przeziębienia, w większości nie wykazywały większych rezultatów. Objawy wciąż się utrzymywały, jednak zaobserwowano znaczące statystycznie skrócenie czasu trwania przeziębienia. W praktyce może wyglądać to jednak inaczej. Osoby suplementujące kwas askorbinowy podczas grypy i przeziębienia często wskazują na wzmocnienie, ogólną poprawę samopoczucia, zmniejszenie intensywności objawów takich jak:
Warto więc rozważyć taką suplementację.
Zobacz również: Przeziębienie i grypa – jak nie chorować?
Witamina C – antyoksydant
Witamina C wzmacnia odporność również ze względu na swoje silne właściwości przeciwutleniające. Ma zdolność likwidacji nadmiaru wolnych rodników tlenowych, które z kolei przyczyniają się do powstawania stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny to potwierdzony czynnik ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, często o charakterze przewlekłym. Jeśli utrzymuje się przez dłuższy czas, wyraźnie obniża odporność organizmu. Warto więc zadbać o jego systematyczne zwalczanie.
Zobacz również: Co zwalcza wolne rodniki?
Najlepsza witamina C na odporność
Chcąc dostarczyć organizmowi sporych dawek witaminy C, najlepiej zdecydować się na suplementację aceroli. Owoce te są jej najlepszym, najbogatszym znanym źródłem. Szacuje się, że już 100 g owoców suszonej aceroli może zawierać nawet do 4500 mg kwasu askorbinowego, co daje ogromne jego ilości. Dla porównania, natka pietruszki w 100 g zawiera około 170 mg kwasu askorbinowego, zaś papryka do 200 mg. Dobrej jakości suplementem diety jest acerola organiczna bioalgi. Do pozostałych składników aceroli zaliczamy:
- witaminę A;
- witaminę K;
- witaminę E;
- witaminy z grupy B, zwłaszcza witaminę B6;
- składniki mineralne, w tym cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód;
- NNKT (cenne kwasy tłuszczowe);
- błonnik pokarmowy;
- karotenoidy;
- antocyjany.
Podsumowując, wszystkie osoby, które chcą suplementować witaminę C i wzmocnić swoją odporność, a jednocześnie przyspieszyć rekonwalescencję podczas infekcji, dostarczając ustrojowi innych cennych związków do organizmu, powinny zdecydować się właśnie na suplementację aceroli.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Zawada K., Znaczenie witaminy C dla organizmu człowieka, Herbalism nr 1(2)/2016.
- Belwal T., Devkota H., Hassan H., Ahluwalia S., Phytopharmacology of Acerola (Malpighia spp.) and its potential as functional food, Trends in Food Science & Technology, 74/2018.
- Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki Inżynierskie i Technologie, 36/2020.
Zostaw komentarz