Aktualizacja: 23 lutego 2023
Nadmiar witaminy C (hiperwitaminoza) ma miejsce stosunkowo rzadko, ponieważ organizm broni się przed zbyt wysokimi dawkami poprzez ograniczenie jej wchłaniania oraz wydalanie nadmiaru wraz z moczem.
Spis treści
W czym pomaga witamina C?
Witamina C jest najpopularniejszą witaminą o szerokim zastosowaniu. Ponieważ bierze ona udział w wieku reakcjach enzymatycznych to odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. W formie sproszkowanej posiada biały kolor i kwaśny smak.
Człowiek nie jest w stanie samodzielnie syntezować kwasu askorbinowego, zatem ważne jest dostarczenie go wraz z pożywieniem. Zwykle nie stanowi to problemu, ponieważ witamina C obecna jest w większości warzyw, owoców i innych produktów spożywczych. Wbrew powszechnemu przekonaniu, jej stężenie wcale nie jest największe w cytrusach, na co wskazywałby ich kwaśny smak. Jej największe ilości znajdują się bowiem w:
- aceroli;
- rokitniku;
- owocach dzikiej róży;
- natce pietruszki;
- niedojrzałych orzechach włoskich.
Najważniejsze funkcje witaminy C obejmują:
- wspomaganie syntezy kolagenu;
- utrzymywanie prawidłowego metabolizmu energetycznego;
- wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i układu odpornościowego;
- wzmacnianie zębów, kości, skóry i naczyń krwionośnych;
- działanie antyoksydacyjne;
- regulację ciśnienia tętniczego krwi.
Witamina C to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wchłanianie witaminy C
Witamina C wchłaniana jest w dwunastnicy oraz proksymalnym odcinku jelita cienkiego. Następnie gromadzi się w sporych ilościach w tkankach intensywnie metabolizujących, np. nadnerczach, grasicy, wątrobie, a także trzustce. Jej wydalanie odbywa się głównie z moczem i potem.
Zapas witaminy C w organizmie dorosłego człowieka jest niewielki, wynosi bowiem maksymalnie do 3 g. Jej niedobór występuje jednak rzadko, ponieważ witamina ta obecna jest w wielu produktach spożywanych w ciągu dnia. Nie należy przyjmować jednorazowo bardzo dużych dawek witaminy C, ponieważ jego nadmiar szybko zostanie wydalony z organizmu. Jednorazowy limit wynosi średnio 400 mg podczas przyjmowania doustnego, jednak już po kilkudziesięciu mg zauważa się spadek efektywności wchłaniania z przewodu pokarmowego.
Nadmiar witaminy C
Nadmiar witaminy C powoduje zwiększanie wydalania kwasu moczowego oraz szczawianów, co z kolei może doprowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Stan maksymalnego nasycenia tkanek tą witaminą prowadzi do:
- ograniczenia zdolności absorpcyjnej jelit;
- zwiększonego wydalania kwasu askorbinowego przez nerki;
- wysypki skórnej;
- nudności, wzdęć, zgagi;
- bólów brzucha i biegunki.
Objawy te jednak są przejściowe i szybko mijają po zmniejszeniu podaży witaminy C. Toksyczność kwasu askorbinowego nie jest dokładnie znana, jednak bardzo wysokie dawki (powyżej kilku gramów) u osób chorych na anemię sierpowatą mogą wywołać ostry kryzys komórek sierpowatych. Zbyt wysokie dawki mogą również powodować biegunkę hiperosmotyczną.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej oraz ogólnego stanu organizmu. Zwiększa się ono u osób chorych na cukrzycę czy nadciśnienie tętnicze, kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią, palaczy, alkoholików oraz osób starszych. Osoby mające wrażliwy żołądek powinny brać witaminę C w czasie posiłku.
Przykładowe zalecane spożycie witaminy C w ciągu dnia prezentuje się następująco:
- mężczyźni > 19 roku życia – 90 mg;
- kobiety > 19 roku życia – 75 mg;
- chłopcy w wieku 13-18 – 75 mg;
- dziewczęta w wieku 13-18 – 65 mg;
- dzieci do 3 roku życia – 40 mg;
- dzieci w wieku 3-12 – 50 mg;
- kobiety ciężarne > 19 roku życia – 85 mg;
- kobiety ciężarne < 19 roku życia – 80 mg;
- okres karmienia piersią – 120 mg.
Regularna suplementacja witaminy C wzmocni naszą odporność, poprawi kondycję skóry i układu kostno-stawowego oraz doda nam energii.
Acerola od bioalgi to w pełni naturalny (organiczny) i bez żadnych dodatków produkt. Wytwarzany jest z owoców wiśni Acerola, na ściśle kontrolowanej, ekologicznej uprawie, z zachowaniem najwyższych standardów jakościowych.
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences, 4/2015.
- Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Rokowska-Waluch A., Witamina C i skóra, Farmacja Współczesna, 5/2012.
- Dobosz A., Witamina C. Fakty i mity, Świat Przemysłu Farmaceutycznego, 1/2016.
- Szymańska-Pasternak J., Janicka A., Bober J., Witamina C jako oręż w walce z rakiem, Onkologia w praktyce klinicznej, 1/2011.
Zostaw komentarz