Aktualizacja: 25 maja 2021
Kwas foliowy jest witaminą z grupy B (według różnych opracowań oznacza się go numerem 9 lub 11, a niekiedy też witaminą M). Syntetyzowana jest przez bakterie jelitowe w postaci nieaktywnej i aktywowana w niezbyt skomplikowanej, ale energochłonnej kaskadzie reakcji chemicznych.
Rola w organizmie
Kwas foliowy spełnia bardzo różne funkcje, jednak podstawową jest regulacja wzrostu komórek. Bez witaminy M komórki nie osiągają optymalnej wielkości – są zbyt małe lub zbyt duże, dzielą się też w niewłaściwych momentach. To ważne, ponieważ komórki są „zaprojektowane” w taki sposób, aby maksymalną skuteczność osiągać w bardzo ściśle określonym przedziale wielkości (różnym dla poszczególnych tkanek).
Wpływ witaminy B9 widoczny jest również w układzie nerwowym. W skomplikowany sposób substancja te reguluje metabolizm komórek nerwowych, co sprzyja ustabilizowaniu ich cyklów pracy. W praktyce przekłada się to na lepsze samopoczucie, poprawę zdolności koncentracji, zapamiętywania, na szybkość reakcji i możliwość uczenia się nowych rzeczy.
Witamina ta odgrywa również ważną rolę w kształtowaniu się cewy nerwowej płodu, a w późniejszym okresie życia płodowego reguluje wielkość i masę urodzeniową. Kwas foliowy reguluje prace układu pokarmowego. Uczestnicy w tworzeniu soków trawiennych i wpływa na cykle pracy jelit, żołądka i wątroby. Niedobory tej substancji mogą skutkować ostrym lub przewlekłym nieżytem.
Skąd wziąć kwas foliowy
Kwas foliowy, jak sama nazwa wskazuje, znajduje się w liściach (łac. folium – liść). Duże stężenie tej substancji zmierzono w liściach warzyw, a szczególnie szpinaku. Poza tym sporo jest go w roślinach kapustnych: kapuście, brukselce, kalarepie, a także brokułach. Mniejsze ilości znajdują się też w warzywach strączkowych (to, co jemy, a więc nasiona, to przede wszystkim tzw. liście zarodkowe, czyli liścienie, co tłumaczy obecność kwasu listnego). Poza tym bogatym źródłem kwasu foliowego jest wątróbka i jajka, natomiast jeśli chodzi o naturalne suplementy diety (szpinak czy szparagi wszak są warzywami bardzo silnie sezonowymi) to prym wiedzie Spirulina – alga, w której komórkach jest bardzo dużo witaminy B11.
Kiedy suplementować?
Najbardziej narażone na niedobory kwasu foliowego są kobiety w ciąży. W zależności od sytuacji i zaleceń lekarza przyjmować należy 3-5 mg kwasu foliowego dziennie, przy czym powinno się pamiętać, że kwas foliowy uzyskiwany syntetycznie dość znacząco różni się od tego, który przyjmuje się w postaci naturalnej, np. ze Spiruliny. Ten pierwszy wchłania się gorzej i nie działa tak skutecznie, jak naturalny.
Podsumowanie
Kwas foliowy jest lekiem na stany obniżonego nastroju, drażliwość, nadpobudliwość, senność i ciągłe uczcie zmęczenia. Równie ważny jest w przypadku zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych i stanach zapalnych w obrębie układu pokarmowego. Z zastosowań nieco zapomnianych warto wspomnieć wsparcie w walce z przedwczesną siwizną, niedokrwistością makrocytową czy problemach z pamięcią. Kiedy zwyczajne źródła tej witaminy znikają z talerza, warto zwrócić się ku suplementom ze Spiruliną.
Spirulina posiada w pełni naturalne witaminy i minerały o wysokim stężeniu. W jej skład wchodzą m.in.: biotyna, beta-karoten, kwas foliowy, tiamina, niacyna, witamina D, E i inne witaminy oraz białko i błonnik. To też źródło cynku, magnezu, wapnia, żelaza
Zobacz tutaj ...
Chlorella posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne nie wpływając przy tym na florę fizjologiczną. Bardzo dokładnie usuwa toksyny z organizmu ...
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Laskowska-Klita T., Chełchowska M., Ambroszkiewicz J., Gajewska J., Kwas foliowy – rola w metabolizmie komórek, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2/2012.
- Cieślik E., Kościej A., Kwas foliowy – występowanie i znaczenie, Problemy Higieny i Epidemiologii, 1/2012.
- Czeczot H., Kwas foliowy w fizjologii i patologii, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 62/2008.
- Gaszyńska J., Kwas foliowy – rola i zasadność suplementacji u różnych grup pacjentów, Poznań 2018.
- Bomba-Opoń D., Hirnle L., Kalinka J., Seremak-Mrozikiewicz M., Suplementacja folianów w okresie przedkoncepcyjnym w ciąży i połogu, Ginekologia i Perinatologia Praktyczna, 5/2017.
- Sikorska-Zimny K., Występowanie oraz wpływ kwasu foliowego na organizm ludzki, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 4/2013.
Bardzo przydatne informacje, o których nie miałem bladego pojęcia. A niby taka wiedza powszechna 😮
Widzę że warto dbac o to, żeby mieć odpowiedni poziom kwasu foliowego w organizmie :).
Bardzo przydatny artykuł, nie miałam pojęcia, że kwas odgrywa aż taką rolę!
W sumie nie wiem czy umiałbym rozpoznać niedobór kwasu foliowego w organizmie. Czy można go suplementować tak po prostu z innymi witaminami bez ryzyka, że dostarczymy go jednak zbyt dużo? Pozdrawiam.
Przyda mi się na pewno. 🙂
Wcinam szpinak, kapustę i wszelkie kapuście pokrewne warzywa, jak królik, zatem chyba kwasu dostarczam organizmowi sporo, z czego nie do końca sobie do dzisiaj zdawałam sprawę. Dzięki za wartościowe info!
ostatnio czuję się trochę przemęczony, może sięgnę po kwas. a nuż coś pomoże