Aktualizacja: 28 lutego 2022
Olej z pestek winogron stosowany jest przede wszystkim w preparatach kosmetycznych oraz w branży spożywczej. Wysoki udział nienasyconych kwasów tłuszczowych wyróżnia ten olej jako interesujący dla dziedziny takie jak kosmetologia.
Spis treści
Charakterystyka oleju z pestek winogron
Olej z pestek winogron tłoczy się na zimno z owoców winogron. Stanowi produkt trudno dostępny na rynku, a większość z olei deklarowanych jako „tłoczone na zimno” zalicza się niestety fałszywie do tej grupy. W przeciwieństwie do olei ekstrahowanych chemicznie (zazwyczaj heksanem, w których w procesie produkcji utracone zostaje wiele bioaktywnych składników), w oleju z pestek winogron w całości zawarte pozostają jego składniki zdrowotne i pielęgnujące. Naturalny olej różni się od oleju pozyskiwanego chemicznie swoim zielonkawym lub zielono-złotym kolorem oraz charakterystycznym winogronowo-orzechowym zapachem. Olej wytwarzany chemicznie, pozostaje natomiast bezzapachowy i prawie bezbarwny. Posiada wysoką minimalną temperaturę wytwarzania się dymu przy podgrzewaniu, w konsekwencji olej może być podgrzewany do ponad 190 stopni C.
Zobacz również: Olej owsiany.
Skład oleju z pestek winogron
Olej z pestek winogron jest tak produkowany, aby zachowany został jego charakter organoleptyczny oraz zawartość witaminy A, E oraz B6. Wysoki udział tokoferoli nadaje olejowi tak dużą samo ochronę, że jest on jednym z najmniej wrażliwych na utlenianie olei na rynku i nie musi być dodatkowo stabilizowany. Ponadto pestki winogron są niezwykle bogatym źródłem:
- katechin;
- antocyjanów;
- polifenoli;
- garbników;
- pektyn;
- białek (do 8% wszystkich składników);
- węglowodanów.
Produkt jest jednym z olei z największą zawartością kwasu linolowego (stanowi przynajmniej 65% kwasów tłuszczowych). Pozostałe kwasy tłuszczowe to między innymi kwas oleinowy (12-25%) oraz niewielka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią aż do 90% wszystkich składników produktu. To najwyższa zawartość wśród znanych współcześnie olejów. Poleca się go jako bardzo dobry dodatek spożywczy oraz środek dietetyczny.
Olej z pestek winogron – zastosowanie
Olej z pestek winogron tłoczony na zimno posiada niezwykłą cechę, całkowitego przyjmowania i wchłaniania się przez skórę oraz pozostawiania jej w przyjemnym w dotyku stanie. Nie pozostawia nieprzyjemnie tłustej powierzchni. Właściwości pielęgnujące zapewniają skórze jedwabistą gładkość. Jedyna w swoim rodzaju naturalna kombinacja składników, zawierająca procyjanidy, ma silne działanie przeciwutleniające (20 x silniejsze niż witamina C, 50 x silniejsze niż witamina E) i jest skutecznym środkiem przeciwko wolnym rodnikom skóry.
Jako składnik spożywczy:
- wspiera dietę obniżającą poziom cholesterolu;
- zawiera lecytynę i wspomaga wydajność mózgu;
- zawiera procyjanidyny (OPC), dzięki czemu jest wielostronnie działającym przeciwutleniaczem, chroni komórki przed wolnymi rodnikami, ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne;
- cechuje go duża wydajność.
W przeciwieństwie do suplementów diety pozyskiwanych w chemicznych procesach produkcji, w przypadku oleju z pestek winogron, cenne składniki w ich kompleksowym zestawieniu ulegają całkowitemu przyswojeniu przez organizm. Cechują się więc dużą biodostępnością.
Z kolei jako składnik środków kosmetycznych:
- zawiera pielęgnującą skórę witaminę E, odżywia i chroni ją;
- zawiera liczne, naturalne emulgatory;
- natychmiast się wchłania i czyni skórę elastyczną.


Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to oryginalny, jakości premium produkt wykazujący wiele właściwości. Wykorzystywany jest m.in. przy zmienionej chorobowo skórze. Działa antygrzybicznie, przeciwwirusowo, antyalergicznie, przeciwwrzodowo, …
Zobacz tutaj ...

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, dzięki swoim właściwościom może pomóc w zwalczaniu wszelkiego rodzaju zmian skórnych. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami co powoduje, że skóra wygląda młodziej …
Zobacz tutaj ...
Bibliografia
- Wroniak M., Kwiatkowska M., Krygier K., Charakterystyka wybranych olejów tłoczonych na zimno, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2/2006.
- Stec M., Kurzeja E., Mazurek I., Pawłowska-Góral K., Zmiany wartości odżywczej oleju z pestek winogron pod wpływem świeżego ziela tymianku, 2012.
- Kołodziejczyk J., Olas B., Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia, Postępy Fitoterapii, 1/2011.
Zostaw komentarz